Damià Rotger Florit, president de l’Ateneu Musical de Ferreries "Ens haurem de seure amb el nou Ajuntament i estudiar la possible municipalització de l’escola de música”

Llorenç Allès Camps / Ferreries. Damià Rotger Florit és des del mes de març el president de l’Ateneu Musical de Ferreries. Lligat des de ben petit al panorama musical del poble, Rotger assumeix ara el repte de posar-se al capdavant d’una entitat que ofereix formació musical a 256 alumnes, mobilitza a 28 professors i organitza activitats tant arrelades al poble com la Banda de Música, la Coral Clau de Sol, l’escola de dansa o la gestió de l’Auditori. La nova directiva està formada per Nico Camps (secretari), Kike Alonso (comptabilitat, gerent de l’Auditori), Tonia Mascaró i Fanny Moll (representants de pares), Laura Barrera (directora de l’Escola de Música i coordinadora del Centre de Formació), Xavi Janer (Banda de Música), Ricard Arguimbau (Coral Clau de Sol), i Francina Moll (programació i comunicació de l’Auditori).

Què l’empeny a posar-se al capdavant de l’Ateneu?
Les entitats de Ferreries tradicionalment han estat molt potents. La massa social del nostre poble és imprescindible per impulsar unes activitats que, si no es fessin des del voluntariat, no es farien. L’Ateneu Musical de Ferreries és un clar exemple d’aquesta realitat: existeix perquè la gent vol que existeixi. Jo crec en la importància d’aquestes entitats i que les persones hem d’assumir responsabilitats per a què funcionin les entitats.

Quants anys fa que vostè està vinculat a l’Ateneu?
Hi som des que es van fusionar les dues entitats que van donar peu a l’Ateneu, l’any 2000, sempre dins la part de la Banda de Música. Fa uns anys vaig sortir de la directiva per facilitar un relleu, però sempre he estat vinculat amb la Banda. I ara he tornat.

En quin moment està ara mateix l’Ateneu?
L’Ateneu Musical de Ferreries està consolidat. Vaig ser-hi al seu naixement, i va funcionar perquè les persones van voler que funcionés, perquè la situació era precària econòmicament i vam tenir molta sort de la massa social. Aquella situació no té res a veure amb la que vivim ara. Tenim la sort de poder gaudir de les infraestructures de l’Auditori i del centre de formació, que suposen un valor afegit molt gran. L’Ateneu manté l’essència del principi, però pel que fa a funcionament, recursos i volum d’activitat, no té res a veure amb els orígens. El vaixell ara navega, i navega molt bé. Hi ha persones dins la junta directiva que fan la feina molt bé, i açò ajuda moltíssim. Ho donen tot per a què açò tiri endavant.

Per què creu vostè que Ferreries té aquesta afició i passió per la música i per la formació musical?
Ferreries és un poble petit amb recursos limitats, i hi ha persones que pensen que hi ha d’haver activitats. No ens podem resignar a ser un poble sense res perquè no hi ha doblers. La voluntat de les entitats que hi ha hagut al llarg de la història al poble és precisament combatre açò, és a dir, com que sabien que si no ho feien elles no ho faria ningú, tiraven cap endavant. I hi ha hagut entitats que han durat molts anys.

Com es finança l’Ateneu Musical de Ferreries?
L’Ateneu ara és molt gran. Tenim l’escola de música, la Banda, la Coral, la gestió de l’Auditori, la dansa, la batucada… Tenim una massa social que no és molt gran, i molta gent es fa sòcia per inèrcia i paga una quota gairebé simbòlica. L’Ateneu se sustenta sobretot per les matrícules i les quotes que paguen les famílies per les classes. I després tenim subvenció del Consell de Menorca i un ajut de l’Ajuntament de Ferreries, però no tenim l’ajut del Govern balear perquè hauríem de ser una escola municipal i no ho som. Som una entitat sense afany de lucre. Per açò deia que si hi ha escola de música a Ferreries és perquè un grup de persones va decidir que volia que hi hagués escola de música. De fet és una escola municipal, però no ho és oficialment. La opció de municipalitzar l’escola de música s’haurà d’estudiar amb el nou Ajuntament.

Es perden molts doblers per no tenir aquesta subvenció?
Parlem de més de 20.000 euros. Ara mateix, però, l’economia està molt sanejada, la junta directiva anterior va fer molt bona feina. El nostre objectiu és poder baixar les quotes a les famílies, i per açò farien falta més recursos públics. Sabem que l’Ajuntament fa tot allò que pot. Ens faltaria aquest ajut del Govern balear.

S’ha estudiat seriosament la possibilitat de municipalitzar l’escola?
Encara no. Sí que se n’ha parlat, però de moment tot és un xerrar. Hem de veure si es pot fer efectiu sense que es perdi l’essència de l’escola. Noltros tenim la funció de nodrir les seccions: la Banda de Música, la Coral, la batucada… Formam persones i alumnes per a què en un moment donat puguin formar part, si volen, d’aquestes branques.

Ara entra un nou equip de govern a l’Ajuntament. Posaran el tema sobre la taula?
Aquesta subvenció del Govern balear seria molt profitosa, ens ajudaria molt. És una opció que s’ha d’estudiar i plantejar. Ja tindrem temps de seure’ns amb el nou Ajuntament, i hauríem de cercar fórmules per la municipalització, sabent bé quines implicacions i obligacions comporta.

Quins reptes es planteja vostè com a president de l’Ateneu?
Primer, que el vaixell segueixi navegant. Actualment esteim gestionant l’Auditori, i ens agradaria seguir-ho fent. Volem estudiar també com baixar les quotes de les famílies amb la situació que ja tenim actualment, on tots els professors estan contractats com toca.

Actualment, molts infants ja estudien música a l’escola. No sé si algunes famílies els demanen que, si ja fan música a l’escola, per què haurien de fer-ne també fora de l’escola…
Temps enrere m’ho demanaven, ara ja no. Avui en dia la gent és molt conscient que la formació musical que pot oferir una escola de música és molt diferent de la que es fa a l’escola tradicional una horeta a la setmana amb un grup nombrós d’alumnes. A l’escola de música vas a aprendre música, llenguatge musical, un instrument… Et formes com a músic, i també aprens valors. A l’escola tradicional, la música és una matèria més, una assignatura que no està dirigida a formar músics. La música és una eina més per formar globalment a l’alumne, per a què tengui uns coneixements bàsics de cultura musical.

Com convenceria vostè a una família de què els seus fills necessiten fer formació musical?
Jo tenc molt clar que la formació musical és important. L’educació musical aporta moltes coses. Per exemple, l’hàbit d’estudi. Si tu no practiques un instrument, l’instrument no se sona tot sol, i descobreixes que és important dedicar-hi temps constantment. Genera hàbits de feina. La música és una eina per trobar-te a tu mateix, aporta coses que no t’aporta un altre art. I també hi ha la vessant socialitzadora de la música, ja que moltes vegades necessites altra gent per fer música.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro