Carpeta Ciutadana CIME

Crida a la col·laboració per definir el pla que marcarà el futur econòmic de Ferreries Per Laura Pons - 4 Vents Comunicació

Peixateria municipal Ferreries

La nova oficina està atesa pels dos Agents de Desenvolupament Local (ADL) subvencionats pel SOIB que hi ha a Ferreries. La regidora Maria Pons explica que aquests ja venien fent la seva feina a les oficines municipals però, degut a la manca d’espai i a les noves mesures de distància per la Covid-19, s’ha decidit habilitar un lloc per ells a l’antiga peixateria i a la vegada donar més entitat i visibilitat a la seva tasca, facilitant el contacte amb els ciutadans.

 

El Pla Estratègic d’Ocupació de Ferreries

El gran projecte que ha de tirar endavant aquesta oficina és l’anomenat Pla Estratègic d’Ocupació de Ferreries (2021-2023), un document que ha d’analitzar la situació actual del poble i proposar línies que millorin i reactivin l’economia local en els propers anys.

Contempla tres fases. La primera és l’anàlisi de dades estadístiques, ja que per crear un pla útil, han de verificar què diuen aquestes sobre les necessitats de la ciutadania. La segona fase consisteix en saber què volen els ciutadans, empreses, entitats, etc. pel futur de Ferreries. La darrera fase serà la de marcar uns objectius i el pla d’acció per arribar a ells.

“Els propers tres anys seran molt decisius i marcaran el futur de Ferreries pel que fa a economia i ocupació. Per açò és tan important la participació de la gent, hem de saber quines necessitats tenen, quines idees i iniciatives els hi agradaria veure i a partir d’aquí plantejar les línies concretes per millorar l’economia municipal”, comenta Júlia Marquès, la tècnica ADL encarregada del projecte.

Com a exemples d’idees que es podrien convertir en línies estratègiques, apunta l’acreditació d’espais municipals per poder oferir formacions gratuïtes a la gent; veure si els joves desitgen més estudis aquí per no haver d’anar fora de Menorca; la revitalització dels comerços amb la creació d’una associació; mantenir el sistema de gestió ambiental de Cala Galdana (repercuteix en el turisme); el carril bici fins a Cala Galdana; propostes per la zona de s’Ermita, etc.

La gent o entitats que vulguin aportar idees es poden inscriure a un formulari a través del perfil de Facebook o Instagram de “Ferreries tot l’any” (ferreriestotlany) o enviar un correu electrònic a ferreriestotlany@ajferreries.org. També es volen crear grups de treball per sectors econòmics (restauració, comerços específics, salut…). Aquesta part de debat i idees es durà a terme entre març i abril, i el pla estratègic definitiu estarà acabat el mes de juliol.

Una vegada entregat a l’Ajuntament, correspon a aquest decidir o impulsar quines accions es duen a terme. “Noltros som com una consultora externa, feim anàlisi i propostes que vanmés enllà dels temes polítics. I per açò volem que participi com més gent millor”, afegeix Marquès.

Maria Pons regidora Ajuntament Ferreries
Maria Pons, regidora de l’Ajuntament Ferreries.

Les funcions de l’oficina

A part del pla estratègic, la nova Oficina de Desenvolupament Local es centra en els següents serveis:

  • Punt d’Atenció a l’Emprenedor (PAE): exerceix com a intermediari entre els emprenedors de Ferreries i l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de Balears) pel que fa tramitació de documentació i on dirigir-se per tenir assessorament i suport financer. També ajuda a tramitar subvencions per a empreses o emprenedors, o qualsevol altra gestió necessària.
  • Polítiques actives d’ocupació: aquí s’informa sobre les polítiques d’ocupació que hi hagi al municipi i a Menorca, així com accions del SOIB. Tot i que a Ferreries ara no hi ha orientador laboral, l’oficina ajuda en la recerca d’ocupació o de formació.
  • Dinamització: informació sobre la dinamització del municipi i punt de trobada per a rebre propostes de les entitats o particulars pel que fa a activitats com les de Ferreries tot l’Any, propostes culturals, dinamització comercial, educació ambiental, o qualsevol idea per millorar el poble.

L’ADL Júlia Marquès, que té un Grau en Economia i està cursant un màster en Turisme Sostenible, s’encarrega de tot el que té a veure amb Ferreries tot l’Any, turisme, Agenda Urbana 2030, preparar candidatures (per exemple les de bandera blava), dinamització cultural, difusió i suport a les entitats del poble.

Per altra banda, l’ADL Josep Carreras, format en Relacions Laborals, és qui gestiona la part de polítiques actives d’ocupació, contractació a través de programes del SOIB i les informacions sobre emprenedoria. Ambdós ADLs formen part del Programa de Desenvolupament Local subvencionat pel SOIB.

 

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement