Na Joana Pons Moll fa feina com a gerocultora a INTRESS des de fa 33 anys. Va estar en els inicis del Geriàtric de Ferreries. Va fer 15 anys a Geriàtric i ja després va passar a Centre de Dia, fins el dia d’avui. Viu a Ferreries amb el seu home i els seus dos fills, na Agnès i en Jan.
Quina és la teva feina aL Centre de dia?
El meu horari és reduït. És de 8.45h a 12h. En aquesta estona, la meva feina es rebre als residents, acompanyar-los amb les tasques de la vida diària, ajudar-los en les higienes, donar suport a l’educadora social que prepara les activitat… I ja de manera més individual, estar amb ells, xerrar, anar a donar una volta si ho necessiten, llegir articles…
Què és el que més t’agrada de fer feina al Centre de dia?
Estar amb la gent major. M’agrada molt estar amb ells i comentar el que a ells els agrada.
Tu que fa molts anys que fas feina al servei, quins són els canvis que més has notat d’abans a ara?
Sobretot perquè el primer centre que es va obrir era molt petit, tenia 15 places de Geriàtric i només érem quatre treballadores. Al migdia quan les treballadores anaven a dinar, eren voluntaris/ies qui quedaven amb els residents. També hi havia treballadores, que feien tasques de cuinera i de cuidadora a la vegada. I ara, són 32 places de Geriàtric, 15 de Centre de dia i fem feina unes 40 treballadores. I tenim un equip de tècniques, directora, dues infermeres, una fisioterapeuta, una administrativa i l’educadora Social.
Les instal·lacions també han canviat molt. Abans estàvem en una segona planta i era un pis petit. Ara ja tenim un edifici sencer amb tots els espais adaptats. Encara i totes les mancances d’abans, jo sempre dic que recordo aquella època amb molta il·lusió.
Pel que fa les activitats, també han canviat molt. Jo me n’adono, que quan fèiem activitats no li donàvem el sentit que li donem ara. Fèiem moltes manualitats un poc infantils, ara ja ho adaptem més a la seva edat.
També recordo que abans apuntàvem totes les incidències en paper, ara ja tenim programes informàtics.
Com poseu en pràctica el model AICP (Atenció Integral Centrada en la Persona) al Centre de Dia?
Fem molta feina a nivell d’equip i tot això ho traslladem en el dia a dia. El dia de l’ingrés, ja se’ns dona molta informació de la persona, no només la part mèdica, sinó també la part social, com és la persona, quins costums té, que li agrada fer.. I després ho intentem adaptar en el dia a dia. Per exemple, si un usuari te un hàbit molt adquirit, aquí li donem les eines perquè ho pugui dur a terme.
Estem molt sensibilitzats a atendre a les persones de manera individual.
Consideres que la teva feina està reconeguda?
Na Joana ens explica emocionada, que en l’àmbit social, la gent ho valora molt. Trobo molt polit el vincle que es crea amb les famílies. Veig que la gent valora, que no tothom la podria fer aquesta feina, aquest comentari surt molt sovint. És una feina molt humana.