Pere Allès/DFerreries. És temps de bolets, i com cada any, el Cercle Micològic de Menorca posa en marxa una sèrie d’activitats al voltant d’aquests fongs. Des de l’associació, fundada el 2012, l’objectiu és recollir, canalitzar i fomentar l’interès pels bolets des dels punts de vista científic, etnològic, popular i culinari. Per aconseguir-ho organitzen excursions, mostres micològiques, cursets i xerrades al llarg de tot l’any. Ara, en època de bolets especialment, es mantenen tertúlies setmanals tots els dilluns entre el 14 d’octubre i el 16 de desembre a partir de les 19:30 h al Centre Sociocultural de Ferreries per discutir, rallar, veure i tocar bolets que s’han trobat el cap de setmana.
A més, des del Cercle, organitzen esdeveniments com la Mostra de bolets 2024, un conjunt d’activitats celebrades des del 22 fins al 30 de novembre com una exposició fotogràfica, una excursió, un «showcooking» o l’exposició de bolets a la Plaça Espanya. El punt final de la Mostra de bolets d’aquest any el va posar Fernando Roqué, doctor en Ciències Químiques i membre de la Societat Micològica de Madrid, que amb la seva conferència “Los boletales: Visión actualizada” va oferir una immersió en el món dels boletals, un grup de fongs caracteritzats pel seu himeni tubular, la zona fèrtil dels bolets. Va explorar la diversitat d’espècies, els seus hàbitats i la seva importància ecològica, amb un enfocament en els avenços recents en identificació i classificació.

Josep Lluís Melis analitza la Mostra de bolets 2024: «Ha anat bé a pesar del mal temps que ha fet pels bolets. Hem pogut replegar 120 espècies diferents per l’exposició. Hi ha molta quantitat, però segueix havent-hi varietat, perquè en surtin més hauria de ploure i baixar sa temperatura».
Sobre aquesta temporada de bolets Melis comenta: «Ha estat irregular però molt millor que l’any passat. Va començar a mitjan setembre i a principis d’octubre hi va haver de tot, però després va començar a fer molta calor. Si plou, la temporada pot durar fins al gener».
A més, relaciona el canvi climàtic amb l’aparició dels bolets: «Aquesta calor no és normal per l’època de l’any en què estem. Els esclata-sangs necessiten més fred. El canvi climàtic ha afectat molt en el sentit que cada any es va endarrerint més l’arribada del fred. On s’ha notat més és per la primavera, abans es podien trobar algunes espècies de bolet, els darrers anys la primavera micològica ha desaparegut».