Carpeta Ciutadana CIME

El batle de Ferreries, contundent: “No entrarem en l’expropiació; no som partidaris d’obrir melons” La solució a Terra Roja, més aprop: el Consell posarà els diners si l’Ajuntament arriba a un acord amb el propietari

C.M./DFerreries. El batle de Ferreries, Pedro Pons, ho té clar: l’equip de govern del Partit Popular descarta la via expropiatòria per aconseguir el lliure trànsit pel Camí d’en Kane dins el terme municipal. Contesta, d’aquesta manera, els Amics del Camí d’en Kane, que en aquest mateix número reclamen la solució expropiatòria per a resoldre problemes que duen massa temps pendents (Binissuès, Terra Roja, Santa Rita) sense que cap ajuntament hagi estat capaç fins ara de donar-ne una resposta adequada. “En l’expropiació no hi entrarem de cap manera. No som gens partidaris d’obrir melons que, la majoria de les vegades, solen acabar malament”. Són les paraules contundents del batle que, no obstant, es mostra optimista respecte a la possibilitat de solucionar a curt o mig termini el pas per Terra Roja, un camí que té el seu inici al vial rodat asfaltat del Camí d’en Kane as Mercadal, just a l’entrada de l’estància de Calòritx, i que finalitza a la carretera general, davant el lloc de Santa Bàrbara, i sobre la titularitat privada del qual ningú no en té dubte. Així ho fa constar el mateix Catàleg de Camins Públics de Ferreries en assenyalar que no existeix “cap indici de titularitat pública” del camí.

El batle, Pedro Pons, recorda que el camí va desaparèixer en el seu dia i s’integrà dins la finca, fet que explica que la titularitat no estigui, a dia d’avui, en discussió. Pons explica, no obstant, que després de les converses realitzades amb el conseller de Cultura, Joventut, Educació i Esports, Joan Pons Torres, el Consell ha transmès a l’Ajuntament de Ferreries el seu compromís d’ajudar econòmicament el consistori si s’arriba a un acord amb el propietari de la finca per a marcar per on hauria de discórrer el camí (que actualment passa per damunt les cases del lloc), entre San Patrici i Santa Rita. A favor, la predisposició que des de sempre ha mostrat la propietat a arribar a un acord, sempre i quan s’aixequi una paret a banda i banda i es compacti el terra per a permetre el pas d’un vehicle. Un cop aconseguida l’avinença del Consell per tal de participar en el finançament de l’obra -que podria superar el mig milió d’euros- només caldria, segons el batle, “rallar amb la propietat èr a definir una alternativa pel que fa al traçat i a la tipologia del camí”.

El batle recorda que el camí de Terra Roja va desaparèixer en el seu dia i s’integrà dins la finca, fet que explica que la titularitat no estigui en discussió

És clar que encara hi hauria un parell més d’inconvenients, tot i que un d’ells, creu l’Ajuntament, seria senzill de solucionar. Es tracta de l’exigència del propietari de poder tenir accés a una font d’aigua per a poder abeurar el bestiar des de la banda de Ferreries, un reclam al qual es podria donar satisfacció des del polígon; si més no, aquesta és una de les possibles vies de solució que estudia el consistori.

L’altre, més complicat, vindria donat per la posició de sortida de Santa Rita. Des de l’equip de govern creuen, amb tot, que l’execució de l’obra -que representaria, a efectes pràctics, recuperar devers un quilòmetre i mig més de camí per a l’ús públic- suposaria un element de pressió més a favor de l’Ajuntament, que faria més possible l’acord.

Pedro Pons ho té clar: la recuperació del Camí d’en Kane al seu pas per Ferreries “representaria un element més de desestacionalització i obriria la porta a rutes alternatives de senderisme entre Ferreries i Es Mercadal”.

La solució al tram de Terra Roja inclou donar resposta a l’exigència del propietari de poder tenir accés a l’aigua per abeurar el bestiar des de la banda de Ferreries

Quant al futur manteniment del camí, el batle de Ferreries recorda que el Consell insular és qui se’n fa càrrec actualment de conservar el bon estat del Camí d’en Kane entre Es Mercadal i Maó i que, en bona lògica, se n’hauria d’ocupar també dels trams que discorren pel terme municipal.
Tanmateix, el finançament de l’obra no preocupa, un cop expressat per part del Consell el compromís de donar suport econòmic a l’actuació. Entre les alternatives possibles que s’estudien, no es descarta cap escenari, com presentar el projecte a la propera convocatòria de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Tram del Camí d’en Kane que transcorre per la Terra Roja

Catàleg
En el Catàleg de Camins aprovat definitivament per l’Ajuntament de Ferreries s’indica que el 1913 la propietat de Terra Roja adquirí de l’Estat el tram del Camí d’en Kane que travessa aquesta propietat. Per consegüent, “la titularitat municipal del Camí d’en Kane no és d’aplicació a aquest tram que figura al catàleg sense indicis de titularitat municipal, d’acord amb l’estimació parcial de l’al·legació presentada pel propietari de Terra Roja en data 18.07.2022”.

L’altre inconvenient, més complicat, vindria donat per la posició de sortida de Santa Rita; des de l’equip de govern creuen, amb tot, que l’execució de l’obra suposaria un element de pressió més a favor de l’Ajuntament

Quant a Santa Rita, l’altre element en discòrdia i, que, sigui com sigui, ha d’acabar entrant en l’equació, el Catàleg fa constar que “l’any 1905 la propietat de Santa Rita adquirí de l’Estat el tram d’un quilòmetre de longitud del Camí d’en Kane que travessa la finca. Tanmateix, de resultes d’un acord adoptat prèviament (1904), ja des de l’any 1909 consta inventariat un dret de pas públic a favor de l’Ajuntament de Ferreries”. La dificultat, malgrat l’existència de l’acord de plenari és un fet -la còpia és a l’arxiu municipal i està perfectament localitzada- rau aquí a trobar el document notarial que en serveix de substracte, fet que esgrimeix la propietat per a prohibir-ne el pas.

La longitud del pas de Terra Roja és de 1.755 metres (més llarg que el de Santa Rita, que és de 1.369 metres), amb una amplada mínima de quatre metres i el seu estat de conservació és dolent. D’acord amb el Catàleg municipal, “no es pot seguir per passar perquè és propietat privada que en el seu moment adquirí el traçat del camí”.

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement