Redacció/DFerreries. El 2014, el Centre Geològic de Menorca naixia a Ferreries amb l’objectiu d’impulsar i promoure la geologia de l’illa en forma d’exposició permanent. La voluntat era clara: donar a conèixer i posar en valor un conjunt d’elements desconeguts per a gran part de la societat, fomentant l’educació ambiental de la població menorquina i, a la vegada, formant part d’una oferta turística complementària de qualitar en el context de la Reserva de Biosfera de Menorca.
El passat mes de maig el museu va inaugurar la seva desena temporada amb l’exposició temporal “Espècies invasores a la Reserva de Biosfera de Menorca”, una vistosa exposició que convida a descobrir les principals espècies invasores que s’identifiquen a Menorca i la problemàtica que se’n deriva, i que encara es pot visitar en horari d’obertura del centre.
Es tracta d’un projecte gestionat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell insular que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Ferreries. Al llarg dels seus primers deu anys de vida, aquest espai s’ha convertit en un referent tant per als investigadors com per als visitants interessats a comprendre l’evolució geològica de Menorca. A més d’oferir exposicions permanents i temporals, el centre organitza regularment activitats educatives i divulgatives amb l’objectiu de promoure la conservació d’aquest patrimoni únic.
Per tal de celebrar el seu desè aniversari, el centre ha elaborat un interessant programa d’activitats per a tots els públics, que inclou excursions, tallers familiars i el cinquè concurs de fotografia “Tallers de Pedra”. Les activitats ja han començat el setembre i tindran continuïtat al llarg dels propers mesos d’octubre i novembre.
Activitats:
V Concurs de Fotografia “Tresors de Pedra: La geologia de Menorca”
El concurs convida a tots els apassionats de la fotografia i la natura a capturar la bellesa geològica de Menorca. Les fotografies es podran enviar fins al 31 d’octubre al correu electrònic del Centre de Geologia (centregeologia@gmail.com).
Les imatges seleccionades s’exposaran en una mostra especial al centre. Els interessats podran consultar les bases del concurs a la pàgina web del centre www.geologiamenorca.org.
Activitat familiar: “Un capvespre geològic en família”
El 26 d’octubre, el Centre de Geologia organitzarà una activitat pensada per a famílies amb fillets i filletes a partir de 6 anys, que fusionarà educació i diversió mitjançant tallers impartits per experts i artesans de Menorca, que combinaran la seva especialitat amb la geologia. Acompanyats per Sa Xaranga, els més petits podran descobrir aspectes fascinants de la geologia menorquina.
Cicle d’excursions geològiques
Durant setembre, octubre i novembre, tindran lloc quatre excursions temàtiques per diferents indrets de l’illa, dirigides per experts en geologia:
– 28 de setembre: Pedreres de s’Hostal (Líthica) amb Bernat Caritg.
– 5 d’octubre: Binimel·là amb Joan Fortuny.
– 19 d’octubre: S’Algar amb Agustí Rodríguez.
– 9 de novembre: Sa Mesquida amb Lorena Rasero.
Excursió en catamarà: “Un viatge geològic pel port de Maó”
El 16 de novembre, Agustí Rodríguez guiarà una excursió en catamarà pel port de Maó, on els participants tindran l’oportunitat de conèixer la diversitat geològica d’aquest emblemàtic indret de l’illa. Aquesta activitat permetrà als assistents observar de prop la formació de les roques i entendre la seva importància en la història natural de Menorca.
Les inscripcions a totes les activitats es podran realitzar a través del portal web del Centre de Geologia www.geologiamenorca.org.