C.M./Ferreries. Adrià Pons Gomila (Ferreries, 1993) és un enamorat dels cavalls i de Sant Bartomeu que enguany tindrà la sort de ser el portador de la bandera de les festes com a Caixer Sobreposat. Adrià es va sentir atret des de molt jove pel món dels cavalls, als quals ha dedicat els onze darrers anys de la seva vida. De petit, ja s’escapava de casa per anar al Club Hípic. L’avi coneixia Tomeu Martí, l’amo des Barrancó, i li va demanar si el seu nét podia anar-hi els diumenges. Tenia només 6 ó 7 anys. Gairebé sense antecedents a la família que fessin pensar en aquesta natural inclinació d’Adrià cap als cavalls, el jove ferrerienc acceptà, amb només onze anys, la proposta d’Enric Barber per ajudar-lo en els espectacles de Son Martorellet. Ben prest s’hi involucrà de valent i començà a participar en concursos de doma. S’hi estaria deu anys. En acabar la selectivitat, va sorgir l’oportunitat d’anar a fer l’estiu a Bèlgica, i Adrià no s’ho va pensar. El que havia de ser un estiu es va convertir, però, en una oferta en ferm per a dedicar-se professionalment a la doma clàssica. Era el 2013. L’aventura, a la part valona del país, durà quatre anys. Alemanya, la gran potència mundial en el món dels cavalls, era el gran repte. Adrià va tenir la sort de conèixer Anna Sophie-Fibelkorn, una de les millors genets de cavalls joves d’Alemanya, que el va contractar. Després d’un problema amb els patrocinadors, el propietari dels cavalls l’acabaria contractant. Adrià passaria uns anys inoblidables (2017-2022) a Nidersachsen, enmig d’Hamburg, Bremen i Hannover. El jove ferrerienc desenvolupà la seva feina en diferents centres hípics privats, rebent classes de doma clàssica, concursant i presentant cavalls, sempre per a un públic selecte, d’elevat poder adquisitiu. Durant aquest temps, tingué la sort d’entrenar amb Mayke Liebregts i l’amazona olímpica Heike Kemmer, i de fer feina amb el ramader Joerg Clase.
Els dos últims anys, 2021 i 2022, van ser els millors, i les vendes de cavalls de les races hannoveriana i oldenburg es van disparar. Els exemplars es venien molt bé. Després de dos anys d’intensa feina, Adrià va proposar la seva noia (Magali, alemanya) passar quatre mesos a Menorca, que s’acabarien estirant fins avui, un cop el responsable de la ramaderia Son Martorellet demanà la seva ajuda.
L’amor d’Adrià pels cavalls l’ha portat a tenir diferents cavalls de competició. Actualment, és propietari d’un exemplar d’oldenburg, uns cavalls molt cotitzats al mercat, pels quals es poden arribar a pagar més d’un milió d’euros.
Adrià participa a les festes des de 2007. Només va faltar el 2013 i els dos anys de la pandèmia. La seva bogeria per Sant Bartomeu l’ha dut en alguna ocasió a arribar a Ferreries el dia abans per a poder sortir per a les festes. Enguany, però, serà diferent, i podrà viure Sant Bartomeu d’una manera moltíssim més intensa. Sortirà de la casa dels seus pares, als baixos de ca l’àvia, al carrer de sa Font, nombre 16, amb la il·lusió que la seva àvia, de 92 anys, pugui veure sortir el seu nét. Adrià és fill de Joan Pons Riudavets, de 67 anys, i Maria Àngels Gomila Pons, de 62, i té dos germans: Lluís, de 36 anys, i Joan, de 41, que presideix la Casa Gastronòmica de Ferreries.
Sortirà amb…
“Ulke”, un cavall espanyol de sis anys, el Dissabte de Sant Bartomeu, i “Corpulent”, un cavall de raça menorquina de 12 anys, de Son Martorellet, el dia de Sant Bartomeu.
Sortirà de…
Carrer de sa Font, 16