Carpeta Ciutadana CIME

Objectiu: tornar el decor a s’Enclusa El Consell licita les feines prèvies per fer una primera actuació immediata i urgent al cim i garantir la conservació de les instal·lacions i edificis de la base

C.M. / Ferreries. Després de diferents intents fallits per transformar l’antiga base nord-americana de s’Enclusa en un centre de turisme actiu, el Consell de Menorca, d’acord amb l’Ajuntament de Ferreries, s’ha decidit a fer una primera actuació immediata i urgent al cim de la muntanya per tancar el recinte i netejar els edificis. Es tracta de no deixar més temps i començar a posar els fonaments del projecte definitiu de convertir s’Enclusa en un espai de referència per a Menorca.

Des del Consell i el propi Ajuntament consideren bàsic garantir que es conserva el recinte, les instal·lacions i els edificis existents en les condicions de seguretat, salubritat, accesibilitat i decor legalment exigibles. Es fa necessari, com a pas previ, reunir la documentació tècnica suficient per detallar, planificar, contractar i executar els treballs de millora i rehabilitació fins on arribi el deure legal de conservació de l’espai comprès per l’antiga base militar: 43.134,20 metres quadrats, que inclouen una dotzena d’edificis aïllats en planpta baixa, amb una superfície total construïda de 2.192,63 metres quadrats. La petició d’oferta per al contracte menor que asseguri aquesta feina ja ha sortit a exposició pública, després de la darrera correcció d’errors. Un cop adjudicat el projecte, s’haurà de lliurar la documentació contractada en un termini màxim dies. Tanmateix, el contractista disposarà de 120 dies naturals per a la prestació de l’assistència i seguiment de les feines. Aquest contracte menor, previ a l’encàrrec de l’execució física dels treballs, tindrà un cost màxim de 15.000 euros (més IVA).

El batle de Ferreries, Pedro Pons, explica que aquests primers treballs, que inclouen el tancament del perímetre del recinte- són fonamentals abans que no es realitzin altres actuacions igualment prioritàries com la neteja i desbrossament de la vetegació que ha crescut a la zona -que es podria encarregar a l’IBANAT- i la dotació dels serveis d’aigua, llum i clavegueram al recinte.

El director de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes demanarà al Ministeri la pròrroga del conveni signat el 2022 per assegurar que no es perdin els dos milions d’euros del Pla de Sostenibilitat Turístisca de Menorca

Tot just el passat 29 de febrer, el propi batle, acompanyat d’altres regidors i de l’arquitecte municipal, va visitar les instal·lacions amb els tècnics del Consell de Menorcas i el director de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), Pere Joan Planes. Tot, amb la vista posada a l’actuació més immediata: adequar els edificis i infraestructures per a la valorització del medi natural i l’aprofitament de les instal·lacions per a usos socials, esportius, culturals i turístics.

Tal com ja va avançar aquesta revista al número del passat mes de febrer, la reconversió de l’antiga base de l’Exèrcit dels EUA en un espai sostenible multidisciplinari d’alt atractiu turístic s’inspirarà en el projecte redactat per TRAGSA durant el mandat de Santiago Tadeo al front del Consell de Menorca. La idea és trascendir l’actuació prevista al conveni signat el desembre de 2022 amb el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que contemplava la creació d’un Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera i la implementació d’un pla de mobilitat sostenible per accedir a s’Enclusa i anar una mica més enllà, amb la incorporació d’altres usos; en concret, la construcció d’una casa de colònies, la conversió de l’antic gimnàs de la base en una aula modular per als hostes de l’alberg, la creació d’un punt d’observació d’estels dins la xarxa Menorca Starlight i la construcció d’un museu que expliqui la història de la base militar.

Però ara l’important és assegurar el finançament per a les primeres actuacions d’urgència. Per això el director de l’AETIB, Pere Joan Planes, demanarà al Govern espanyol la pròrroga del conveni subscrit el 2022 entre el Ministeri d’Indústria, el Consell i la Conselleria de Model Econòmic del Govern per executar el Pla de Sostenibilitat Turística de Menorca, que reservava una partida de 2 milions d’euros per al projecte. Aquell pla incloïa actuacions com l’adequació paisatgística i la restauració dels ecosistemes de la base, el disseny del futur Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera o la creació de l’Agència de Balanç dels Recursos de Menorca.

Disset anys entre el somni i la frustració
L’antiga base de s’Enclusa estava destinada a telecomunicacions. Va ser operativa entre els anys 1964 i 1993, en què es va abandonar definitivament. Des de llavors, tots els intents que s’han fet des de les institucions per transformar l’espai en un centre de turisme actiu, cultural i ecològic han fracassat rotundament.

El 4 de desembre de 2007, catorze anys després de l’abandonament de la base, el Ministeri de Medi Ambient, el Consell i la Fundació Biodiversitat signaren un conveni per actuar de manera coordinada a la zona. Fruit d’aquest acord, la Fundació Biodiversitat va posar a disposició del Consell de Menorca les construccions i els terrenys de l’antiga base militar per ubicar-hi el futur Centre d’Interpretació de la Reserva de Biosfera. Tot quedà reduït a una declaració de bones intencions, primer d’una col·lecció interminable de fracassos i frustracions.

Ho demostren els fets. Entre el 2009 i el 2016 es van redactar diversos avantprojectes, però no passaren mai de la somiació. Pel camí, es van plantejar altres necessitats, com l’existència dins el programa d’una casa de colònies, tal i com el procés de participació ciutadana realitzat a Ferreries i el mateix Ajuntament demanaven. Estem davant l’últim intent d’explotar el potencial turístic, cultural i ecològic de l’espai? El temps en tindrà la resposta.

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement