Anar a sonar als hotels o a festes i celebracions ha estat una manera perquè alguns músics puguin mig viure de la música. A Menorca es conten per cents els grups que han fet música als hotels. Així i tot, son pocs els que han enregistrat la seva música. El grup “The Sailors” feien música per els complexes hotelers i van enregistrar un cedé amb les cançons que interpretaven. El grup no va ser un més sinó que tenien unes particularitats que els feien diferents i que es van merèixer el respecte del públic. Aquesta gravació que avui presentam en deixa constància.
Si be el disc va sortir l’any 2005, el grup ja feia uns anys que estava en actiu. Van començar com a treset format per Xavi Martí al baix, Pere Marí a la guitarra i Susana Ramisa cantant. Més tard es va afegir en Josep Vinent a la bateria. En els hotels s’havia viscut un canvi considerable que va afectar a la música en directe, ja no volien grups. La música la feien un o dos músics màxim i la música bàsicament venia pre-gravada. Ells encara van mantenir la formació de grup complerta i no només això, sinó que el seu repertori era tot de música rock. Normalment demanaven als grups que fessin ballar amb els temes més actuals o amb clàssics estàndards, però ells en canvi van arriscar amb temes de Pink Floyd, Camel, Yes, Eric Clapton o Police entre altres. També és cert que el públic dels hotels havia anat canviant i aquesta línia musical agradava a una majoria. El públic anglès gaudia amb aquestes cançons que sortien dels cànons turístics. El transportar la bateria i instal·lar tot un equip complert amb la seva sonorització era un esforç físic que no tots els grups estaven disposats a assumir per fer una sonada a un hotel.

Amb el llinatge Marí d’en Pere i fent una mica de joc lingüístic amb l’anglès “Sailor” (mariner) van treure aquest nom “The Sailors”. El grup van tocar al llarg d’unes quatre o cinc temporades i sens dubte amb aquest repertori, aquesta feina va resultar una bona escola per endinsar-se en el món de la música. Acceptar uns horaris i complir amb els contractes signats els marcava unes pautes a seguir que no es podien trencar. Aquell any, el 2005 es van posar a gravar alguns dels temes que interpretaven els estius i va néixer aquest disc. Per a l’ocasió es van afegir alguns amics com Joe Mina i Litus Arguimbau que van aportar algunes pistes musicals als disc. L’enregistrament, que va anar a càrrec de Jose Miguel Allès, es va completar amb les mescles i la masterització de Guiem Soldevilla. El disc duia el nom de “Sailing across the musical ocean” (navegant per l’oceà musical).
Si be els cedé i el repertori estava pensat pels turistes, també els vam poder escoltar en algunes festes, bodes i en alguna plaça dels pobles. El disc també es podia comprar en els seus concerts i avui és un excel·lent testimoni de la seva bona manera de sonar. Començava amb una molt bona versió de “Black Bird” de Beatles i seguia amb “Smooth Operator” de Sade, pasant per “Wish you where here” o “Proud Mary” entre altres. El repertori del grup no era molt extens, però si molt selecte.
A les darreres temporades que el grup va seguir actuant es va afegir na Maria Marquès substituint a Susana Ramisa. Na Maria cantava i també tocava el teclats donant una mica més de cos a la música del grup. Els músics que van passar per aquesta formació han seguit de manera activa amb sa música al llarg de bastants temporades més i han fet de la música una manera de viure. També és cert que han hagut de compaginar la música en directe amb la docència o amb un algun altre treball complementari.
Vint anys després de la gravació de “The Sailors” encara avui es pot escoltar i descobrim una música fresca i amb una considerable solidesa conceptual.