L’any 2004 la Banda de Música de Ferreries va gravar un Cd en el Teatre Principal de Maó. Aquest disc molta gent el va escoltar o el tenia per casa i segurament no se li va donar el valor que realment te. La Banda de Música del nostre poble és l’única Banda de Menorca que ha editat discos amb música de concert i que no és música de Festes. Els cedés amb música de festes sempre es venien, en van gravar sa Banda de Ciutadella uns quants, sa banda des Mercadal, Sa Banda de Maó i també sa Banda de Ferreries, però un disc amb música de concert sols ho ha fet la Banda de Música de Ferreries.
De sa banda a Ferreries s’han fet molts escrits, fins i tot llibres explicant la seva història. S’ha escrit sobre els seus inicis, sobre ses dues bandes de principis de segle passat, en Toni Camps va escriure molt sobre sa banda coneguda popularment com a “d’en Tortosa”. Aquella banda va ser dins els anys setanta i va tenir molta importància per molts factors i també molt reconeguda a nivell de tota l’illa. Els anys vuitanta però, la banda va baixar el seu llistó possiblement per que en Tortosa va deixar la banda. Va coincidir però amb el fet de que a Menorca hi va haver una forta onada amb el que es va anomenar extraescolars. Quan els al·lots acabaven l’escola feien activitats que els enriquien socialment, física i culturalment. A Ferreries no hi havia cap escola de música i uns quinze o setze al·lots anaven a Ciutadella a aprendre solfeig a l’escola Flabiol de fang. Es va contactar amb n’Esperança Barceló que va organitzar una escola a Ferreries i va arrancar també la coral. Es van apuntar uns vuitanta fillets.
Uns anys més tard (1992) i paral·lelament a aquesta escola es va iniciar L’agrupació de la Banda de Música de Ferreries. Aquesta agrupació també impartia classes de solfeig i el seu objectiu era formar músics per a la Banda. Ricard Ramisa era la persona encarregada de gestionar la Banda i aquesta entitat. Ricard, que no era músic del món de les bandes, no sols es va preparar, si no que es va acompanyar de gent preparada per a poder dirigir una formació de banda de vent.

Explicada aquesta història de manera ràpida arribam a l’any 2000 on es fa una fusió de les dues entitats donant lloc a l’Ateneu Musical de Ferreries. Enguany en celebrarem el seu 25 aniversari. El camí no va ser fàcil, però el resultat final força satisfactori i exemplificador per a altres pobles. Ferreries certament va créixer amb aquella fusió. La banda va contractar Josep Agustí Colom i van ser les bones qualitats del nou director i el planter de joves musics el que va donar lloc a una banda solvent i capaç d’arriscar-se amb nous reptes.
Aquell disc és un testimoni del seu creixement a la vegada que tots coneixem les fites aconseguides després per aquesta nostra banda. La gravació es va fer el 18 de gener de 2004 en el coliseu maonès. La gestió tècnica va anar a càrrec d’ “Aumón” la discogràfica que havia engegat en Cris Juanico que va fer l’enregistrament i les posteriors mescles.
El repertori era variat. Començava amb un pasdoble de mestre Talens “Tercio de Quites” seguida d’uns fragments adaptats de Katiuska. De mestre Talens també era “Cançons de mare” un poema simfònic amb populars de la ribera baixa valenciana. La segona part del concert tornava obrir amb un pasdoble; en aquest cas “El gallito” i seguia amb l’escena i gran marxa de Verdi de la seva obra “Aida”. Acabava el concert amb l’adaptació de “Carmina Burana” de Carl Orff.
La Banda ja havia participat en gravacions anteriorment com l’enregistrament fet de l’Himne de Ferreries i la versió ferrerienca del personal jaleo de mestre Biel Cardona(1993). També havia gravat un tema pel disc de “Bandes de les Illes Balears” (1998). Aquell disc però, íntegrament de la banda, ja feia preveure una banda amb sang jove, amb ganes i amb un futur ple de concerts pletòrics. Una història que tots coneixem i de la que en som partícips.