Per Pere Allès/DFerreries
Quina és la situació actual de l’ateneu musical?
La situació és molt bona, tenim una entitat potent en el sentit que hi ha moltes matrícules a l’escola de música. Tenim una auditoria a ple rendiment i un grup de persones que fan una molt bona feina. Això repercuteix en el fet que els al·lots tenen més ganes de venir a música i a dansa. La bona salut de l’ateneu és gràcies a la gent que hi fa treballa cada dia.
El contracte de l’auditori ja ha acabat, quines opcions teniu?
Ara mateix tenim una pròrroga d’un any. Juntament amb l’ajuntament estem mirant fórmules per solucionar aquest problema. Un altre tema que hi ha damunt la taula també, és el de la municipalització de l’escola. Des que vaig entrar a l’ateneu com a president era un dels objectius que teníem. Que l’ateneu es converteixi amb escola municipal, amb una fórmula o una altra, repercuteix amb els tipus d’ajuda i subvencions que pots rebre de diferents entitats. Ara mateix tenim les ajudes del Consell Insular i les de l’Ajuntament, però ens falta la del Govern Balear, que seria de les més potents i ens ajudaria a tenir l’economia més sanejada. Actualment, l’ajuda que té més pes és la de l’Ajuntament de Ferreries. Ara hem de trobar la fórmula perquè s’ateneu musical de Ferreries esdevengui escola municipal d’alguna forma. El que ens falta és el reconeixement de la categoria d’escola municipal, perquè aquesta l’ha de “muntar” l’ajuntament, encara que aquest no la gestioni.
Per aconseguir-ho hi trobam diferents opcions, a través del professorat contractat, treballadors de l’ajuntament, aquesta opció és la menys viable ara mateix. L’altra fórmula és la licitació de serveis, on l’ajuntament proposa una gestora externa. Estem amb contacte amb l’ajuntament i s’estan estudiant aquestes fórmules. D’una manera o d’una altra, per no entrar amb tecnicismes, creim que seria molt interessant tenir aquesta municipalitat, perquè és un coixinet que tindràs al darrere i que t’ajudarà. Esperem que sigui més prest que tard, però tampoc serà la setmana que ve, açò és llarg.
En quina situació es troben els professors?
Un dels aspectes que ens agradaria és poder millorar les seves condicions laborals, tot i que durant aquests anys ha canviat molt. Abans, ser mestre de música era un ofici molt precari. Ara tenim els professionals tots regularitzats i ens agradaria millorar les seves condicions perquè fan una feina impressionant i s’ho mereixen. No només cercam la millora en la gestió econòmica, a través de subvencions, pel professorat, sinó també pel funcionament de l’entitat, de l’escola, que és allà on se’n van la majoria dels recursos.
Quins són els reptes del 2025?
De moment que tot el programa funcioni i tot surti com tenim planejat, que segur que sí. Uns dels reptes principals, en l’àmbit d’actuacions, és el concert del juliol. Que el farem a fora, davant de l’auditori, i hi participaran la banda de música, la coral, l’escola de música i l’escola de dansa, totes les branques de l’auditori juntes. Serà un gran espectacle, fa mesos que ja s’està fent molta feina, a més, serà l’actuació que tancarà la programació del 25è aniversari de l’auditori.
Per altra banda, creim que hem de potenciar alguns instruments de l’escola de música que ja no tenen la demanda que tenien, com el vent metall, per exemple. Estem investigant maneres per incentivar que els alumnes vulguin tocar trompeta, trombó, bombardí, etc.
Com són les relacions amb l’ajuntament?
Tots els equips de govern tenen claríssim que l’ateneu és una entitat necessària. Tots els pobles han de tenir una escola de música i una de dansa, i nosaltres complim aquesta funció. També tenim una banda de música que sempre està molt activa, amb una plantilla que combina gent jove i veterans, és una mescla fabulosa, els joves aprenen dels veterans i viceversa. La banda de música dona un estatus al poble i ofereix la possibilitat a músics tant de Ferreries com de fora de tocar amb un gran grup de gent. Hi ha obres que ha estrenat la banda de Ferreries que estan fent la volta al món, com Ferreries, de Ferrer Ferran o L’illa de la llum, d’Alberto Pina. La coral clau de sol fa molts de concerts arreu de l’illa, també porta el nom de Ferreries per tots els llocs on va. Jo crec que totes les seccions de l’ateneu el que fan és enriquir el poble, i l’ajuntament això ho té claríssim, per això fa tot el possible per ajudar-nos.
Que proporciona l’escola de música als fillets i filletes de Ferreries?
Les escoles de música tenen molt bona salut perquè ofereixen una cosa que és clau a un poble, la proximitat. Poder anar a aprendre a tocar clarinet a tres passes de ca teva és un luxe. Quan nosaltres érem petits teníem mestres del que hi havia i prou. No hi havia aquesta facilitat, no hi havia escola de música. Ara, hi ha una diversitat d’instruments molt gran, si no hi ha mestres d’un en particular, te’l cercarem encara que només hi hagi un alumne. El nostre objectiu és satisfer totes les inquietuds dels alumnes.
Això és el que fa que vulguin venir. La llàstima és que els alumnes quan fan 18 anys se’n van a estudiar i la majoria no tornen. El que passa que hi ha un buit generacional dins la banda de música, al final està composta pels veterans que fa molts d’anys que hi són i després hi ha tots els estudiants que aprenen i aprenen fins que se’n van a estudiar, no és que no vulguin tornar, simplement els seus camins s’obren cap a altres bandes, és normal, no passa res, però ens agradaria que tots els que tornin a Ferreries agafin l’instrument de nou i no ho deixin.
Quin objectiu de futur et planteges com a president?
Jo soc mestre d’escola, i tenc claríssim que l’educació musical és importantíssima dins la formació integral de la persona. Xerraré de la meva experiència personal perquè crec que reflecteix el que és la música. La música m’ha acompanyat tota la vida i proporciona moltes coses, com tots els altres vessants artístics. A jo m’ha permès conèixer a moltes persones, he fet amics. Et dona cultura, a través d’una obra aprens moltes coses si tens una mica d’inquietuds.
Pel que fa a la part musical, no només de tocar davant l’altre gent, també hi ha la part de quan toques només per tu mateix, és un moment fantàstic que crec que moltes persones haurien d’experimentar. Tot això ho dic perquè crec que la música és molt important per la formació de les persones i s’ha d’oferir a tothom que vulgui venir a fer música que tengui l’opció, que no sigui una cosa elitista, que no sigui molt car, que les famílies ho puguin assumir. Facilitar l’accés a l’educació musical a tothom, per jo això és l’objectiu principal.