Per Silve Pons/DFerreries. Dimarts dia 4 es va presentar a l’Ajuntament de Ferreries el projecte de restauració del castell de Santa Àgueda. L’acte comptà amb la presència del president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, del conseller de Cultura, Joan Pons Torres i del batle del municipi, Pedro Pons Huguet. També hi eren presents el DI de Cultura Tiago Reurer i Victòria Cantarellas, arqueòloga del servei de Patrimoni Històric del Consell.
El president Vilafranca destacà l’elevada inversió de la reforma i restauració de la fortalesa quantificada en més d’un milió d’euros, la més alta feta mai en aquest indret. S’ha de tenir en compte que el castell va ser adquirit pel Consell l’any 2007 i més tard va ser declarat Bé d’Interès Cultural. El recinte fortificat compta amb 6,5 hectàrees i 1.800 metres de murada. “És un deure del Consell recuperar aquest destacat element del patrimoni històric insular que representa els valors d’una Menorca reserva de Biosfera. I a més ens reforça com a destí cultural de primer nivell” explicà Vilafranca.
L’avantprojecte de rehabilitació, que es redactà durant l’anterior mandat, va ser exclòs pel Ministeri de Turisme de la convocatòria inicial i s’acceptà després d’algunes modificacions. Això ha fet que un avantprojecte dissenyat per dur-se a terme en un període de tres anys s’haurà de fer en un termini més limitat: haurà d’estar completat el 31 de març de 2026. Per aquesta raó, explicà el conseller Pons Torres, s’ha sintetitzat i adaptat el projecte als nous terminis d’execució. Des de la màxima institució insular deixen clar que aquesta és una primera fase de rehabilitació, i que es projecten més actuacions, però de moment, per a complir amb el que ha acceptat el Ministeri, s’han projectat 10 actuacions concretes.
Actuacions
1. Reparar el camí d’accés al castell, malmès durant anys per les inclemències meteorològiques i, especialment, pels efectes de la DANA del passat mes d’agost.
2. Frenar l’erosió i recuperar l’esplendor del castell a través d’una actuació de poda i jardineria sobre les murades i l’interior del recinte.
3. Intervenció arqueològica al recinte central. S’ha de fer un estudi de la zona per poder cometre les actuacions pertinents.
4. Restauració de la casa d’armes, on hi havia l’antiga porta principal d’accés que es sap amb certesa que era anterior a la Conquesta.
5. Restauració del bouer de l’antic lloc que hi havia allà dalt al segle XIX, del que també en formaven part un aljub, uns estables i una era.
6. Rehabilitar l’antiga era i aprofitar-ne l’estructura per fer-hi un mirador d’estrelles, d’acord amb la filosofia de Menorca com a destí Starlight
7. Dissenyar una ruta turística interpretativa de la fortificació
8. Connectar aquesta ruta amb altres rutes naturals que passen pel municipi de Ferreries.
9. Instalar un sistema de codis QR des d’on el visitant pugui accedir a tota la informació relacionada amb el recinte
10. Elaborar una Guia de Conservació Sostenible
El batle de Ferreries es mostrà congratulat per l’inici d’aquesta intervenció que “donarà un impuls a la rehabilitació de la fortificació que és un element que forma part de la història de Menorca i com a tal s’ha de posar en valor” en paraules de Pons Huguet. El màxim edil ferrerienc també es referí a la oportunitat de desestacionalització turística que oferirà el castell restaurat.