Per Miriam Triay/DFerreries. Maria Torres Florit (1996), estima la música des que és ben petita. Amb vuit anys va començar els seus estudis al Conservatori de Menorca, que va finalitzar ja amb 17, i amb el clarinet com a company etern. Alhora, i també sense haver acabat encara la primària, va entrar a formar part de la Banda Municipal de Ciutadella, el seu poble natal. I ja en la secundària, amb 14 anys, començà a sonar amb la Banda de Música de Ferreries.
La ciutadellenca va tenir ben clar, des del principi, que la música havia de ser la seva vida. Així, en acabar els estudis a Menorca, va partir a estudiar al Liceu de Barcelona, durant quatre anys. Seguidament, va fer les proves d’accés al màster d’Interpretació i Pedagogia, a la Royal Danish Academy of Music de Copenhaguen, Dinamarca. Per després especialitzar-se amb un Màster de Formació al Professorat a la Universitat de Barcelona. I acabar amb un curs de Direcció, de dos anys, a les Joventuts Musicals de la Vall d’Albaida, València.
Després de tota una trajectòria, tant acadèmica com professional, plena de música, Torres s’estrenà com a directora de la Banda de Ferreries, en el concert de les festes, que tingué lloc a l’Ateneu de Ferreries, els passats 3 i 4 de gener.
Una experiència que, i com bé ens confessa la música, “ha fet que tengui més clar que mai, que dirigir és una altra de les meves passions musicals”.
NA MARIA I FERRERIES
Des del dia en què en Josep Colom, el seu professor de música en aquell moment, li oferí de sonar amb la banda de Ferreries, na Maria ha tingut una estreta relació amb el municipi. Tant és així que, actualment, i tot i ser ciutadellenca, passa més temps a Ferreries. Com una més.
“Tenc relació amb Ferreries des que vaig començar amb la seva banda, amb 14 anys. I és que t’acullen tot d’una. Tot queda en família quan ets allà. I gràcies a açò, en tot moment m’he sentit arrelada al poble”, ens confessa Torres. Un arrelament que s’ha anat enfortint a mesura que passaven els anys. Ara ja amb 28, es pot dir que n’és una més. “M’han fet sentir part del poble, sempre. He viscut com una ferrerienca més”.
Aquestes sensacions de pertànyer al poble de Ferreries, van anar creixent quan, l’any 2022 començà a treballar a l’Escola de Música de l’Ateneu, com a professora de llenguatge musical, i de clarinet. De forma intermitent, sempre ha estat present al municipi. Ja que és, a més, parella d’un ferrerienc des de fa més de deu anys, en Toni Torres. Amb qui, de fet, es conegueren durant els assajos de la banda. “Ens vam conèixer a través de la música”.
Així, quan en Colom s’adonà que s’havia de retirar durant una temporada, per salut, i li demanà d’assumir el seu paper en la direcció de la banda, na Maria no s’ho pensà. “L’experiència de dirigir una banda, en la qual, a més, també he crescut professionalment, ha sigut única. Quan en Colom m’ho va proposar, fa més d’un any, vaig dir que sí tot d’una. Em vaig haver d’organitzar, perquè jo vivia a Barcelona. Però aquí som. I ha valgut la pena”.
LES FESTES COM A ESTRENA
Van ser aquestes festes de Nadal, idò, les que testimoniaren els inicis d’una nova directora musical a Ferreries. Una professional menorquina que des que va començar a estimar i a aprendre la música, no ha aturat. Passant pel Liceu, la Royal Danish Academy of Music, la Universitat de Barcelona, i les Joventuts Musicals de la Vall d’Albaida, Torres ha aprés música, clarinet, professorat i direcció. Sentint sempre la música dins seu, i amb una idea ben clara des dels inicis: “jo vull viure de la meva passió”.
Dia 3 i 4 de gener foren els dies oficials, i en els quals tant la banda, com la seva nova direcció, ho donaren tot. “Amb la representació de sis peces diferents, vam voler donar al públic un ventall d’opcions divers. Un popurri musical”, ens explica Torres. “Un que, a més, estava format gairebé en la seva totalitat, per obres compostes originalment per a banda. De les sis peces, en vam fer només una que fos original per a orquestra, i arranjada; la resta, eren totes per a banda”.
Una celebració de les festes diferent, encara que ja és costum al municipi. Ja que, i com tots sabem, és habitual que cada any la banda doni un repertori divers i innovador, amb peces que no s’han sonat mai abans per aquesta formació, i que suposen una estrena particular. “Des de la banda de Ferreries sempre hem valorat la compra d’obres musicals compostes originalment per a banda”.
Així, van ser dos dies plens de novetats, d’aplaudiments i d’emocions a flor de pell. Una estrena en tota regla, de direcció i de música. Tot ple de companyerisme i familiaritat, típics ja del poble ferrerienc. “Els dos concerts van demostrar que s’havia treballat molt, ja que totes les obres presentaven un nivell de dificultat considerable i eren tot un repte que junts, tots, vam poder gaudir damunt l’escenari”, expressa Torres.
Una directora més ha aparegut en el panorama musical, una que vegué com l’Auditoria de Ferreries s’omplia sencer. “Posar-me al capdavant d’una banda en la què he estat membre molts anys, ha
sigut increïble, i ha ajudat molt a poder tenir una confiança plena des del principi, i a poder-me sentir còmoda. En tot moment m’he sentit ben valorada. I he vist les ganes que hi han posat tots els músics. A més, la rebuda del públic no podria haver sigut millor. Vam exhaurir les entrades d’ambdós dies amb prou temps, i els llargs aplaudiments que culminaren cada concert em van omplir d’energia per continuar en el món de la direcció, i potenciar aquesta nova passió muscial que he vist néixer, del tot i clarament, aquest nadal”.
LA HISTÒRIA D’UNA BANDA
Si ens centram en la formació, la primera notícia de l’existència d’una banda pròpia de Ferreries, i com bé expliquen els mateixos membres, data de l’any 1861. Estaríem davant una banda amb més de cent anys de tradició i història. Encara que no sempre ha sigut la mateixa. Han coexistit més d’una banda en alguns moments de la història del poble, i en d’altres cap.
Va ser el 1991 quan es va crear l’Agrupació de la Banda de Música de Ferreries, amb la intenció de donar-li estabilitat i intentar promoure la música. I el 2000 es creà l’Ateneu musical, en què s’integrà la banda. Com diuen des de la formació, en aquest moment “es dona l’empenta definitiva per assegurar el futur de la banda i de la música a Ferreries”.
Un any després, el 2001, agafà la direcció de la Banda de l’Ateneu Musical de Ferreries, en Josep Colom, que fins a l’any passat, quan hagué de demanar-se la baixa, encara mantingué el càrrec.
Després de tants anys d’història, idò, en quin moment podriem dir que es troba ara aquesta banda? “Jo crec que està en un dels seus millors moments. Des de fa ja uns quants anys, que presenta molt bon nivell. I el balanç és molt positiu”, ens confessa la seva actual directora, Maria Torres.
Qui, parlant de la banda, afegeix: “Es tracta d’una banda amateur. La gent que ve, tant de Ferreries, com d’altres pobles, ho fan per amor a la música. I açò és el més bonic que et pots trobar. Perquè tothom ve, tothom hi és, i mai et fallen. Ho fan perquè volen, sense guanyar res a canvi, més que la satisfacció de formar part d’aquesta comunitat musical i familiar”.
UNA NOVA DIRECCIÓ…
Així, una volta inaugurada la nova etapa de direcció de na Maria Torres, només es tracta de veure fins on arribarà la banda. Ja que, i encara que tot hagi esdevingut per la baixa d’en Colom, ell no vol que na Maria partesqui, i quan pugui tornar a la seva posició, la mantindrà al seu costat. “En Colom m’ha proposat de ser la codirectora de la banda. Així jo podria encarregar-me d’esdeveniments de carrer, de les sortides, com per Setmana Santa, Carnaval o els Reis. No vol que perdi el contacte amb la direcció”. Una molt bona notícia tant per la música, com per la banda que no deixarà aquest aire més jove, i potser, perquè no, innovador, que pot aportar na Maria.
“A Ferreries sempre he tingut un espai, amb el què comptar. I ells sempre tindran el mateix en mi. Són família”.