Per Itziar Lecea/DFerreries. Maite Pons, la portaveu de l’Entesa de Ferreries a l’Ajuntament de Ciutadella, assegura que el projecte d’inversions per aquest 2025 per part de l’equip de govern del PP, és complicat d’executar. I ho diu des de l’experiència passada de govern. Tanmateix, no és l’únic tema que els preocupa, per la qual cosa prometen una oposició de seguiment i de propostes per poder estalonar, de manera molt especial, el teixit associatiu. La protecció patrimonial i la recuperació de l’activitat de poble, més enllà de fires i mercats, entra també dintre de les iniciatives de l’Entesa.
Què els va semblar el pressupost de 2025?
Vam votar en contra dels pressupostos, perquè no veim bé allà on es destina molta part dels pressuposts, especialment per les puges d’impostos i les concessions de Cala Galdana. Molta part es destina a generar espectacle: festes, fires i mercats, bàsicament, mostrar-se. I pensam que no és la principal preocupació de la gent de Ferreries. Hi ha temes molt més urgents que poder-se passejar. Ja ens hem queixat que la pujada d’impostos ha estat molt exagerada, especialment si es gasten d’aquesta manera.
I com s’haurien de gastar?
Ara mateix hi ha un tema d’accessibilitat que trobam que urgeix, i que havíem iniciat a final del mandat anterior. No veim que l’equip de govern hagi seguit la mateixa línia, només s’han fet els pocs projectes que havíem deixat iniciats noltros. També hi ha una demanda a nivell associatiu, que ha perdut protagonisme. El teixit associatiu, llevat de l’esportiu, s’està debilitant una mica. Trobam que l’Ajuntament hauria de fer una aposta per ajudar-los a aconseguir més gent, a fer més activitats, a moure més coses, perquè Ferreries sempre ha tingut aquesta essència d’associacionisme que, trobam, s’està perdent. De fet, hem començat a fer ronda amb entitats i, algunes d’elles, ens han mostrat les dificultats que tenen. És cap aquí on hauria d’enfocar-se l’equip de govern.
Pel que fa a les inversions anunciades per part de l’equip de govern, com les veieu?
Quan ells eren a oposició i noltros governàvem, també ens van arribar molts doblers, i són molt difícils de gestionar. De fet, en un any i mig, ells han deixat perdre 700 mil euros de Fons Europeus. Ara bé, sempre que es facin, les inversions sempre són bones, especialment si no són diners de gestió diària. Ara s’hi estan trobant ells amb la dificultat de gestió dels fons que arriben de fora. Així que esperam que es facin totes les obres que estan previstes. Però, si he de ser realista, si se’n fan dues, podrem estar contents.
Quines mancances, més enllà de les inversions previstes, veis en el pla de govern?
No veig que tengui clar què volen fer en cultura. De fet, hi comença a haver molta queixa de què la cultura es perd a Ferreries. Pel que fa a l’educació de 0-3 anys crec que han fallat molt, perquè només han obert una aula de nadons, i el mes d’abril ja no hi ha places pels nounats. Pel que les persones que tenguin una necessitat de deixar als infants a l’escoleta a partir del mes d’abril, ja no hi ha places, el que és una errada per no haver sabut analitzar la situació i veure que era necessari obrir-ne dues. També hi ha un tema de policia que s’ha de veure com es fa; hi ha un tema de manteniment; hi ha un tema de neteja que, per molt que tinguem garnadora nova, hi ha zones que no estan netes…I, paral·lelament, noltros estem optant per fer molt de seguiment del tema del Camí d’en Kane.
Per què aquest tema en concret?
Perquè tenim la sensació que els hi hem d’estar tot el temps al damunt per as-sabentar-nos de les novetats, i sempre se’n deixen. Ara mateix, tenim que el Catàleg de Camins, aprovat durant el mandat anterior, hi ha alguns recursos que s’han fet damunt d’algunes fitxes i trams concrets. Però no tenim molts clars quins són aquests recursos. Així tenim que, el troç de Santa Rita del Camí d’en Kane, pel qual s’havia de quedar amb la propietat i els advocats de la propietat a final d’any per demostrar que hi ha un dret de pas, sembla que no s’ha fet encara. El dret de pas està clar que hi és, però és un tema que està enredat.
En el cas de Binissuès és més complicat, perquè s’ha de negociar. Ja vam pro-posar, en el seu moment, fer una expropiació i deixar anar el dret de pas. De fet, un dels recursos al Catàleg de Camins és de Binissuès, i és un bocí que ara han tancat amb clau, des de fa unes setmanes.
Teniu en previsió alguna acció concreta per dur en forma de moció als plens d’inici d’any?
Dos temes que volem entrar enguany són, per una banda, la protecció del refugi antiaèria de la plaça Menorca, que està davall d’una zona urbanitzable i que està, en aquests moments, en mans de la Sareb. A finals de 2023 vam voler presentar una moció per protegir aquesta zona, però ens van demanar que esperéssim per-què es volia fer un estudi topogràfic. Tanmateix, no en tenim notícia, i la tornarem a dur a ple.
I, per altra banda, estem estudiant el tema dels horts d’oci. Trobam que, encara que ara es puguin legalitzar, aquesta no és l’opció, perquè hi ha gent que no té res construït -per tant, res a legalitzar- i no pot construir perquè no hi ha pla especial. En la darrera modificació del PTI, marcava que la responsabilitat de fer els Plans especials era dels propietaris i que, passats dos anys, era l’Ajuntament que podien promoure aquests plans que, en última instància, passaven al Consell. Estem intentant veure si hi ha alguna possibilitat de presentar una moció perquè sigui l’Ajuntament, directament, que promogui plans especials als nuclis d’hortals que no en tenen.
Intentam no aturar i estar damunt la gestió el màxim possible perquè, moltes vegades, hi ha moltes coses de les quals ens enteram una mica de rebot. Pel que intentam estar bastant al dia i demanant, sempre que podem.