Carpeta Ciutadana CIME

El diable crucificat, la reflexió sobre el bé i el mal en els temps moderns per Joan Pons L’escriptor ferrerienc presenta el seu segon poemari, inspirat amb els paisatges de Punta Nati i la cançó popular de Sant Antoni i el Dimoni

Per Pere Allès/DFerreries. El passat 13 de desembre, es va presentar El diable crucificat, la reflexió sobre el bé i el mal en els temps moderns (Neopàtria), un poemari de l’escriptor ferrerienc Joan Pons, a la biblioteca de Ferreries. Durant l’acte, es va mantenir una conversa entre l’autor i l’artista Tònia Coll, a més de comptar amb la participació de l’actriu Ivette Balaguer, que recità fragments de l’obra.

El diable crucificat, la reflexió sobre el bé i el mal en els temps moderns és un exercici d’estil que desenvolupa amb ironia, sentit lúdic i precisió una cançó popular catalana titulada Sant Antoni i el Dimoni jugaven a trenta-un. I és una analogia dels temps moderns on el mal ha agafat formes noves que, segons paraules de Shakespeare, han buidat l’infern. Agafant els paisatges lunars de la costa pedregosa de Punta Nati de Menorca, solcats per cabres amollades i bens, i també pels seus ossos i esquelets sense enterrar, amb la presència d’un imponent far, de bufadors infernals que uneixen terra i mar i d’una orografia ventosa que presagia naufragis, no nega l’existència del diable sinó que afirma que el Paradís existeix però també hi habita la serp i que aquesta es pot derrotar.

Tònia Coll, Joan Pons i Ivette Balaguer, durant la presentació del llibre a la biblioteca de Ferreries. Foto: Pere Allès

El fil conductor principal va ser el diàleg entre l’autor i Tònia Coll, que van conversar sobre el bé, el mal i les formes del mal a la societat d’avui. Per altra banda, sobre el moment d’inspiració que va motivar a l’escriptor començar a escriure un nou poemari. En el volum, com contestà Pons a una de les preguntes, no hi ha autobiografia com a tal, però sí que hi ha implícit un record de les persones que injustament ens han deixat i que per a ell han sigut molt importants. Per altra part, Tònia Coll, va explicar el procés que va seguir per dibuixar el que seria la portada del llibre sense ella saber-ho. Els fragments que va recitar Balaguer van recalcar la força i emotivitat dels versos de manera que tot el públic es va sentir immers en la poesia. La connexió amb els oients va resultar amb una ronda de preguntes molt activa que es va convertir fins i tot, amb una conversa autor-lector.

L’escriptor Joan Pons va fer la seva primera incursió a la poesia amb el volum L’illa dels arbres vençuts (AdiA Edicions, 2016) que s’ha convertit en un llibre de culte i ha tingut una clara influència en els poetes joves. També forma part de l’antologia Mig segle de poesia catalana de Vicenç Altaió i Josep Maria Sala-Valldaura (Proa, 2018). A més, el crític literari Jaume C. Pons Alorda va escriure: «Sé cert que L’illa dels arbres vençuts és un d’aquells llibres que entusiasmarà als que estimen la poesia, però que també serà un volum generós capaç d’enganxar aquelles persones que no estan habituades al gènere: una victòria integral (…) L’illa dels arbres vençuts de Joan Pons és l’inici de quelcom més gran que ell mateix perquè s’enlaira, semblava un llibre excels de Joan Pons i era un llibre excels de Joan Pons, sí, un títol destinat a esdevenir llibre de culte».

El diable crucificat, la reflexió sobre el bé i el mal en els temps moderns, per tant, és el segon llibre de poemes de Joan Pons, que ja ha tingut molt bones crítiques i ha sigut molt ben rebut tant a Menorca com a Catalunya. «Una obra magnífica. M’ha agradat molt la hibridesa narrativa i el potencial líric», diu el poeta i crític Vicent Altaió.

Compartir a
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement