Carpeta Ciutadana CIME

Reforma i restauració del Castell de Santa Àgueda

Per Silve Pons/DFerreries. Tal com explicàvem al número de desembre de DFerreries un dels projectes que ha aconseguit l’ajut del Govern d’Espanya a través del Programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic, és la rehabilitació del Castell de Santa Àgueda amb una partida de 3 milions d’euros. Aquests doblers venen dels Fons Europeus. Tothom està d’acrd en què s’ha d’aprofitar aquesta gran oportunitat i desenvolupar aquest projecte que no només és una oportunitat de millorar l’oferta de turisme cultural a l’illa, sinó també per a recuperar un patrimoni que és de tots els menorquins i menorquines. El projecte de rehabilitació del Castell està en mans del Consell de Menorca, però el batle de Ferreries, en l’entrevista que li feim a n’aquestes mateixes pàgines ja deixa clar que la col·laboració serà total i que l’antiga escola de Santa Cecília es pot convertir en un important punt d’informació que pot completar el projecte final.

Quina és la situación actual?
El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell, Joan Pons Torres, ha explicat a DFerreries que el que es va presentar a les ajudes de Fons Europeus és un avantprojecte de rehabilitació. Aquest avantprojecte es va excloure en una convocatòria anterior i, després d’algunes modificacions, finalment el Ministeri de Turisme l’ha acceptat i per tant rebrà l’ajuda esmentada. El que cal, ara, és convertir l’avantprojecte en un projecte global definitiu. Donat l’estat actual en què es troba el castell els diferents espais precisen de projectes diferents. Pons Torres confirma que durant els darrers 18 mesos s’han redactat els projectes de la Casa d’Armes i del bouer i a partir d’ara s’encarregarà la redacció de la resta de projectes de les dependències i espais que s’han de rehabilitar. Està previst fer la restauració en dues fases els terminis de les quals encara no s’han determinat.

L’avantprojecte
El febrer de 2023 l’anterior equip de govern del Consell de Menorca va presentar l’avantprojecte d’aquesta reforma i restauració del Castell de Santa Àgueda que com podem veure inclou diferents actuacions d’intervenció arqueològica. Com la de l’edifici central del castell i les murades, amb una exposició de l’estat actual de conservació i una metodologia que eviti la degradació o desaparició, tal com està dictat. Preveu també la restauració i rehabilitació del bouer gran del recinte de Santa Àgueda, l’anomenada «Casa d’Armes», i dels trams de murada que la flanquegen, que com ens confirmat el conseller Pons Torres, ja estan redactats. I igualment, la restauració, rehabilitació i excavació arqueològica de les cases situades al sud de la capella. Així com la intervenció de les torres que tenen el número 11 i 12 del recinte central.

De la mateixa manera, contempla una proposta d’actuació als trams de la murada amb vegetació, que ha de protegir bé la zona i facilitar la correcta circulació pel recinte, configurant una ruta turística amb un itinerari ben identificat. La redacció del projecte té el requisit, per altra banda, d’incloure un sistema informatiu pels visitants durant aquesta ruta, que serà mitjançant codis QR i versarà sobre la història de la fortalesa. Destaca, per altra banda, l’actuació de la rehabilitació de l’espai que conforma l’era per a convertir-lo en un mirador d’estrelles o d’observatori astronòmic, que s’integrarà a la xarxa de destinacions Starlight del Consell.

La redacció del projecte també hauria de poder interconnectar l’espai de fortalesa, al qual s’accedeix a través d’una via romana que conserva en alguns trams l’empedrat original, com a destinació turística amb altres rutes culturals o senderistes ja existents a Menorca.

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement