Pere Allès/DFerreries. Formatjades de formatge, banyetes de peix i carn, rubiols de verdura, carn i peix o quiche… són alguns dels menjars salats més bons de Menorca, però que no tot el món pot gaudir. Les persones intolerants al gluten no poden menjar aquest tipus d’aliments tal com es mengen normalment a qualsevol forn menorquí. És per això que va sorgir l’associació de Celíacs Catalunya, una organització sense ànim de lucre fundada el 1977 que representa a les 525.000 persones afectades d’alguna manera per aquesta patologia a Menorca i Catalunya. Els seus objectius són defensar els interessos de les persones celíaques, a més de donar suport, acompanyar i assessorar a aquestes persones amb informació i formació per aconseguir una millor qualitat de vida.
Des de la delegació menorquina, encapçalada per Kico Borràs, l’objectiu és organitzar diferents activitats presencials per als socis, a més de brindar videoconferències formatives i una gran carta de receptes adaptades a la condició celíaca.

El taller de rebosteria per celíacs a càrrec del cuiner i professor Joan Capó va ser el resultat d’una altra col·laboració entre l’Associació de Celíacs i la Casa Gastronòmica de Ferrreries, que va deixar en total disposició el seu local per a l’activitat. Més d’una vintena de socis i sòcies van acudir al taller on no va faltar menjar.
El taller va començar amb les explicacions del cuiner i professor Joan Capó sobre els tipus de farina sense gluten, així com les característiques que presenten a l’hora de cuinar i quin gust té cadascuna. A continuació, Capó va ensenyar quina era la seva tècnica a l’hora d’elaborar les formatjades, els rubiols i les banyetes. Una vegada tot cuinat, es va fer la degustació, que va ser un èxit.
Joan Capó és professor de cuina i pastisseria a l’institut de Ciutadella Maria Àngels Cardona. Al seu fill, quan tenia 4 anys, li van diagnosticar intolerància al gluten. Des de llavors Capó es va proposar a proporcionar-li un tractament que consistia a mantenir un règim estricte sense gluten. Per aconseguir aquest objectiu com a pare, va començar a investigar i a fer moltes proves per adaptar les receptes fins a convertir-se en un especialista de la cuina per a celíacs. D’aquesta manera, ha demostrat que el fet de ser celíac no suposa cap obstacle per al desenvolupament d’una vida normal.