El Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), que depèn de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, celebra demà, 28 de setembre, el 20è aniversari amb una jornada plena d’activitats a Mallorca, Menorca i Eivissa. Per commemorar aquesta data, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha preparat per a aquest dissabte diferents actes per posar en valor el COFIB i reivindicar-ne la importància per a la conservació i protecció de la natura a l’arxipèlag balear.
El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, assistirà a la jornada festiva al Centre de Recuperació de la Fauna del COFIB a Mallorca, a Santa Eugènia, on es faran xerrades tècniques amb experts, visites guiades al mateix centre i alliberacions de fauna silvestre. També es duran a terme tallers formatius i hi haurà projeccions audiovisuals i estands amb material dels diferents departaments que formen el COFIB.
Els actes programats a les Pitiüses es faran a Eivissa, a sa Punta des Molí, a Sant Antoni de Portmany. La jornada també inclourà xerrades, una visita guiada a la reserva urbana de sargantana pitiüsa ubicada als jardins d’aquest recinte i alliberacions de fauna silvestre recuperada pel COFIB. La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, hi serà present.
Pel que fa a Menorca, les activitats per celebrar el 20è aniversari es duran a terme al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del COFIB, a Ciutadella de Menorca. Durant la diada es podrà visitar el centre i s’oferiran xerrades tècniques sobre la fauna silvestre de l’illa. Finalment, els assistents podran participar en l’alliberació d’alguns exemplars de fauna silvestre. A l’acte hi acudirà el gerent del COFIB, Miquel Puig.
El Govern fa una crida a tota la població a participar en aquestes jornades a les tres illes, a les quals també s’ha convidat diferents entitats, associacions i organismes que han col·laborat amb el COFIB durant tots aquests anys.
Consorci públic
El COFIB és un consorci públic constituït per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i la Fundació Natura Parc. Va néixer el 2004 per donar resposta a la creixent conscienciació de la població sobre els problemes mediambientals que afecten els ecosistemes de les Illes Balears i a la demanda de la societat d’una eina envers la recuperació de fauna silvestre ferida i la gestió d’animals exòtics. En aquest sentit, els seus eixos principals són: atenció i recuperació de fauna silvestre ferida, educació ambiental i investigació, cria en captivitat d’espècies amenaçades, suport a plans de conservació, recollida de fauna exòtica escapada i gestió i control d’espècies invasores.
En el primer any de vida del COFIB, amb només implantació a l’illa de Mallorca i uns mitjans materials i humans molt reduïts, varen passar per les instal·lacions del centre de recuperació un total de 1.638 animals silvestres i 248 animals exòtics. Amb els anys, i gràcies al suport i l’impuls de la societat i al suport del Govern, el COFIB ha anat creixent en departaments, instal·lacions, responsabilitats i equip humà fins a avui. Actualment, compta amb un organigrama que engloba tres departaments (Centre de Recuperació de Fauna Silvestre, Sanitat i Control de Fauna i Fauna Marina) amb implantació a les quatre illes.
Durant aquests vint anys han passat pel COFIB prop de 80.000 animals, dels quals 70.000 pertanyen a la fauna silvestre i 10.000 a animals exòtics. Dels primers, gairebé 27.000 s’han aconseguit retornar al medi natural. Només enguany, més de 7.000 animals silvestres i exòtics ja han passat pels distints centres de recuperació de fauna del COFIB arreu de les Illes Balears.
A més, en aquests vint anys prop de 40.000 escolars han passat per les instal·lacions del COFIB per participar en diferents activitats i xerrades de formació.
Departaments
El departament de Sanitat i Control de Fauna, que va ser incorporat al COFIB el 2010, és l’encarregat de gestionar i controlar les espècies exòtiques invasores i de fer el seguiment sanitari d’algunes espècies silvestres o introduïdes al medi per conèixer les patologies que les afecten i la seva possible interacció amb la fauna domèstica, amb especial atenció a les zoonosis. Gràcies a la seva tasca s’han aconseguit erradicar espècies invasores com el coatí o la cotorra d’Argentina i contenir-ne o controlar-ne d’altres com la vespa asiàtica o l’herba de la Pampa.
D’altra banda, gràcies a la creació d’un departament de Fauna Marina propi el 2019, s’han pogut alliberar més de 250 nounats de tortuga marina (Caretta caretta) nascuts a les Illes Balears i més de 50 cries nascudes a les platges de Catalunya, a causa de l’estreta col·laboració amb les diferents comunitats de la costa del Mediterrani espanyol. Aquestes tasques són essencials per a la gestió de l’espècie Caretta caretta, per reforçar-ne l’estabilitat, facilitar un procés de colonització actiu de l’espècie de noves zones de nidificació i dur a terme una línia de conservació per minvar el decreixement de la població, i també per fer front a les seves múltiples amenaces. A més, també es duen a terme projectes de seguiment de taurons i rajades a la mar Balear.
Servei a tot l’arxipèlag
El 2012 es va ampliar el Servei de Recuperació de Fauna Silvestre a Menorca, Eivissa i Formentera. Es van contractar clíniques veterinàries per a l’atenció de fauna silvestre ferida a tot l’arxipèlag. Un any després, el 2013, l’entitat incrementa les seves funcions a la fauna marina, amb la contractació de la Fundació Aspro-Natura (Marineland) per fer els treballs, funcions i tasques que derivin del contracte de seguiment i recuperació de la fauna marina catalogada a les Illes Balears. També cal destacar el conveni amb el GOB Menorca l’any 2018, amb l’objectiu d’establir la col·laboració entre ambdues parts per als treballs, funcions i tasques de recuperació de fauna silvestre en aquesta illa.