Sant Bartomeu 2024. Sant Bartomeu sense avellanes? La família pagesa de Reus que les subministra avisa sa Cooperativa del Camp que la utilització de les closques de les avellanes buides com a biocombustible pot comprometre’n l’arribada en un futur molt pròxim

C.M./Ferreries. La producció de pellet a partir de la closca de les avellanes com a combustible per a calefacció domèstica obre un horitzó d’interrogants pel que fa a la presència futura de les avellanes a les festes de Sant Bartomeu. Ja fa uns anys que la família pagesa de Reus, a Tarragona, que subministra les avellanes a sa Cooperativa del Camp per a les festes ve avisant sobre la major rendibilitat econòmica que planteja la utilització d’aquests residus de la indústria agrícola com a matèria primera per a fer pellet per a combustió domiciliària, i enguany les advertències han agafat encara un major relleu.

L’elevat poder calorífic de la closca de les avellanes europees, gairebé tan alt com el de la llenya, no deixa lloc a dubte, el que farà, amb tota probabilitat, que la prolífica indústria de l’avellana tarraconina trobi en aquest residu una oportunitat de negoci més barata i menys costosa, en termes de feina, que l’opció del seu enviament a terres menorquines. La gerent de sa Cooperativa del Camps, Antònia Bosch, confirma que “ja fa un parell o tres d’anys que aquesta família de pagesos de Reus m’avisa de la possibilitat que aquest sigui l’últim any que arriben les avellanes buides de Tarragona. Enguany han insistit una mica més. Anem a passar enguany i ja veurem després, quan se’ns presenti el problema, com ho gestionam”. Bosch explica que “avui en dia, les avellanes fallades, les restes i els brots serveixen per a fer biocombustible, i, és clar, separar aquests elements requereix més ma d’obra i temps”.

Els avisos que arriben de Tarragona no impediran, no obstant, que el Dissabte de Sant Bartomeu es tornin a llançar avellanes pels carrers de Ferreries.

La producció actual de l’avellana de Reus es concentra a la província de Tarragona. Es tracta d’una tradició molt antiga. No debades, el seu comerç es regulava a la llonja de Barcelona des del segle XIII.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro