Els Amics del Riu seguiran gestionant quatre anys més els 95 amarraments del torrent de Cala Galdana El president de l’associació, Toni Coll Morlà, admet que una de les prioritats de l’entitat era evitar que la gestió passés a mans privades

DFerreries/C.M. L’Associació Amics del Riu de Cala Galdana continuarà gestionant els propers 4 anys (fins a l’any 2027) els 95 punts d’amarratge per a embarcacions recreatives i de pesca del torrent d’Algendar, després que Ciutadella i Ferreries hagin renunciat finalment a què el consorci que integren els dos municipis se’n faci càrrec.

“Assumir la gestió dels amarraments”, explica el batle de Ferreries, Pedro Pons, “ens implicava haver de contractar personal i estar-hi al darrere. Per tot açò, els dos ajuntaments vàrem creure que el més convenient era que la gestió continués en mans dels Amics del Riu, i Costes ho va veure bé. Pensam que és la millor manera de mantenir el caire social dels amarraments, atès que es tracta d’una activitat sense ànim de lucre que obliga a reinvertir qualsevol benefici que s’obtingui en el torrent”.

La idea, insisteix el batle, ha estat, per tant, derivar als Amics del Riu els compromisos que els dos ajuntaments havien agafat, a través del consorci, de mantenir tot l’entorn del torrent. “L’obligació del consorci -emfatitza- serà vigilar que els Amics del Riu complesquin amb les feines que aquest nou ens havia de dur a terme arran de la seva creació, reinvertint els guanys en la millora del amarradors i de l’entorn, en la realització de les analítiques de l’aigua i en el dragatge de la llera del torrent, entre d’altres compromisos”.

Pedro Pons: “Pensam que és la millor manera de mantenir el caire social dels amarraments”

Mentre Ciutadella i Ferreries rumiaven com fer-s’ho, els membres de l’associació havien decidit, de fet, fer les passes corresponents i sol·licitar formalment a Costes la renovació de la concessió, davant la possibilitat que el consorci no arribés a temps a la temporada.

Quants als 12 punts exteriors de fondeig de Cala Galdana, “el que hem de decidir de cara a l’estiu que ve”, explica Pedro Pons, “és si el consorci els ha de gestionar directament, el que voldria dir treure les concessions, cobrar els cànons i pagar a Costes, o explorar un altre tipus de solució que convenci la Demarcació de Costes. El problema amb les boies de defora és que hi havia dues barques que encara tenien la concessió en vigor durant el 2024. Allò que no podríem fer era començar a fer feina aplicant un criteri a tan sols 10 de les 12 boies, de manera que les altres dues haguessin d’esperar a l’any que ve. Per açò, la solució ha estat donar un any més a les altres 10 boies, de manera que l’any que ve puguem començar el procés de zero, ja sigui amb un concurs d’un únic lot dels 12 punts de fondeig o un concurs per a cada lot”.

El president dels Amics del Riu, Toni Coll Morlà, reconeix que “allò que més ens preocupava, com associació sense ànim de lucre, és que la gestió dels amarraments passés a mans privades, el que faria impossible garantir uns preus populars per als amarraments. La gent hauria de pagar més i potser hi hauria socis que ja no podrien tenir-hi la seva embarcació”.

A més de conservar la gestió dels amarraments, una de les prioritats de l’associació, explica Coll, és mantenir la zona neta i gestionar els residus generats pels usuaris.

El president admet que preocupa especialment el problema dels possibles abocaments al riu, que provoquen periòdicament episodis de males olors. L’hipotètic dragatge del torrent, creu el directiu, s’ha d’estudiar molt bé per a veure què se’n fa dels residus. “Allò que està clar és que pot ser una de les solucions possibles per acabar amb els fangs que s’ha dipositat a la llera del riu”, comenta.

L’Associació Amics del Riu de Cala Galdana compleix el proper mes de desembre 25 anys de vida, que celebrarà a finals de juliol amb un sopar de socis.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro