DFerreries/C.M. La simfonia número 9 en mi menor, op. 95, també coneguda com a simfonia del Nou Món, d’Antonín Dvorák, es podrà escoltar el proper 29 de juny a l’Auditori de Ferreries, interpretada per l’Orquestra del Grup Filharmònic de l’Ateneu de Maó dirigida per Tomás Rosselló. Composta l’any 1893 pel compositor txec durant la seva visita als Estats Units, és la seva simfonia més famosa. Una ocasió, per tant, immillorable per als aficionats menorquins a la música clàssica de gaudir d’una de les simfonies, sens dubte, més populars del repertori modern. Tanmateix, els que no ho puguin fer el dia 29 a l’Auditori, a l’endemà, 30 de juny, tenen una nova oportunitat d’escoltar la interpretació de la famosa composició de Dvorák al Teatre de l’Orfeó Maonès.
La jove ferrerienca Laura Pons Salort, de només 19 anys, tindrà la responsabilitat de ser la concertino, és a dir, la solista de la secció de violins primers de l’orquestra. Laura estudia actualment sisè d’estudis professionals al Conservatori de Música de Menorca. La seva idea és quedar-se a Ferreries l’any que ve per a preparar-se per al Grau Superior de Música i dedicar-se a la música de manera professional.
Laura començà a estudiar violí amb només 7 anys a l’Escola de Música de Ferreries, i el 2015 inicià classes de piano. El 2017, es va treure el títol d’estudis elementals. Un any després, el 2018, decidí presentar-se a les proves per entrar al Conservatori.
Sis anys més tard, el destí li ha reservat un paper protagonista inesperat en el concert del proper dia 29, davant els seus veïns de Ferreries.
Quan vareu començar els vostres estudis, de petita, ja teniu clar que volíeu tocar el violí?
Record la llista que vaig fer. Vaig posar el violí com a primer instrument. De segon, vaig posar la flauta, i de tercer, el piano. El violí sempre ha estat la meva prioritat.
Què té el violí, que us agrada tant com a instrument?
Crec que et permet fer moltes coses, més de les que la gent es pensa. És complicat, però crec que permet tocar moltes coses i molts estils diferents, es un instrument molt versàtil.
Teniu clar que voleu dedicar-vos professionalment a la música?
Sí.
Quina relació teniu amb el Grup Filharmònic de l’Ateneu?
Durant la pandèmia, vaig tenir Tomás Rosselló com a professor d’orquestra un any al Conservatori. Ell ja ens va parlar de l’orquestra simfònica i ens va convidar a formar-hi part. En aquell moment, vaig deixar passar l’oportunitat. Però l’any passat m’ho va tornar a demanar, perquè cercaven músics. Li vaig dir que sí, però els estudis no em deixaven massa temps i no m’hi vaig poder afegir fins a finals de març, quan vam fer el concert de Les Set Paraules.
L’experiència, us va agradar?
Sí, em va agradar molt fer feina amb Tomás.
I de sobte, us trobau amb la responsabilitat de ser la concertino…
Sí, Eva, la concertino titular, no podrà ser al concert per motius personals, per la qual cosa em van demanar si jo volia ser-ho. El concertino és la referència per als altres instruments de l’orquestra, sobretot per als primers.
Coneixíeu la simfonia de Dvorák?
Sí, de fet vaig haver de cercar-ne informació enguany per a un treball del Conservatori. Era un treball sobre els nacionalismes musicals, i vaig haver de fer-lo sobre Bohèmia, a la República Txeca. I, és clar, un dels compositors txecs més importants és Dvorák. Em va sorprendre saber que Dvorák havia escrit la simfonia número 9 als Estats Units.
Dvorák, de fet, va demostrar un gran estusiasme per la música nadiva nord-americana.
Sí, l’obra està inspirada en la música afroamericana i el folclore popular d’Amèrica.
Què us crida més l’atenció de la simfonia del Nou Món?
La seva energia, la seva potència. Tomás, de fet, sempre ens diu als assajos que donem força a la interpretació.
Des de quan assajau?
Des de l’abril, una hora a la setmana. Hi ha molta feina, encara, no només en grup sinó cadascú a ca seva.
L’orquestra del Grup Filharmònic, té molta volada?
Crec que sí, de fet ja tenim un concert a l’agost a Fornells amb dos cantants.
Per seguir la vostra carrera professional, haureu de sortir de Menorca…
A Menorca no la puc fer, no hi ha la possibilitat, però encara no tenc decidit on, he de buscar informació.
Quin seria el vostre somni?
Tocar amb una gran orquestra simfònica.
Teniu algun referent?
´La violinista de Granada, María Dueñas.
Què us aporta la música?
Fa dos anys no sabia què volia estudiar. Quan vaig acabar el batxiller social no tenia ni idea de què volia fer. Vaig començar a estudiar el Grau Superior d’Administració i Finances però quan acabava el primer any vaig començar a donar-me compte que començava a disfrutar amb la música i que no era per a mi una obligació.
Ser la concertino de l’orquestrar, interpretar una obra tan famosa com aquesta i fer-ho al vostre poble, a Ferreries…, sentiu molta responsabilitat?
És una responsabilitat. No m’ho esperava per res. He de fer molta feina casa per estar tranquil.la per al concert.
Assajau molt, a casa?
Sí. Tres o quatre hores cada dia.