Èxit aclaparador de públic i d’organització a la Fira de Sant Isidre La família de pagesos Bosch Truyol, del lloc de sa Terra Rotja, va rebre un homenatge més que merescut

DFerreries/Redacció. La Fira de Sant Isidre s’acomiadà el mes de maig amb un èxit aclaparador de públic i d’organització. La Plaça Espanya i els carrers Pare Huguet i Verge del Toro es van convertir durant 10 dies en l’epicentre d’un homenatge amb majúscules als pagesos i a la gent del camp de tot Menorca, i una manera, també, de recuperar el dia del sant patró dels pagesos, 15 de maig, que antany era festa gran.

El dissabte 17 va ser una jornada especialment intensa quant a afluència de públic, amb tot de paradetes als carrers, i amb la presentació del quadern del camp dedicat a la vaca menorquina, adreçat especialment als més petits. Després van començar els jocs rurals en família i el taller d’elaboració de formatge, per acabar el dematí amb un show cooking a càrrec d’Óscar Roca i un vermut musical. Ja al capvespre, la fira es reobrí amb el concurs de rebosteria, per continuar amb més demostracions i música.

Homenatge
Al diumenge, darrer dia de la fira, més activitats, i un acte a destacar per damunt de la resta: l’homenatge, més que merescut, que es va retre a quatre generacions de pagesos de la família Bosch Truyol, una estirp de fills del terrós que des de fa més de 104 anys menen amb amor i dedicació el lloc de sa Terra Rotja.

Bep Bosch Truyol és l’únic que continua avui amb la tradició familiar, que es remunta a l’any 1920, quan el seu besavi va començar a collir blat després de desembarcar del lloc de Sant Josep, al terme de Ferreries. No va ser fins a la dècada de 1950 que va començar a produir-se llet a sa Terra Rotja. Un merescut homenatge, per tant, a una nissaga de pagesos de soca-rel que treballen i estimen la terra i el camp.

Abans de l’homenatge, es faren demostracions de tondre benes i hi hagué exposicions d’espècies ramaderes.

Desfilada
La fira va tenir un preàmbul immillorable amb l’esperada desfilada de carros antics, animals, eines i feines del camp, el cap de setmana anterior. Uns 100 participants i una cinquantena de bísties van sortir des del Geriàtric en direcció a la Plaça Espanya, passant pels carrers Verge del Toro, Pare Huguet, Mallorca, Plaça Menorca i Pau Pons. La comitiva va fer parada a la Plaça Espanya per donar pas a les explicacions de Marc Truyol i Serito Martí.

La desfilada, que va recordar les que organitzà l’any 1968 l’Ajuntament, amb l’alcalde Joan Serra, o la de l’any 1980 amb el consistori d’Antoni Riudavets Salom, va comptar amb la col·laboració de la família des Barrancó, amb els germans José i Pedro Martí, i el cosí Miquel Morlà. Les famílies pageses, vestides amb robes d’època, van anar mostrant les feines del camp: les tècniques de fer garba, el càrritx, el bast amb escaletes, o l’ormeig de garbejar. Ases, someres, cavalls, egües, galeres i carros van donar esplendor a la desfilada.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.