Hèctor Carreras, president d’ACOINFE “Hem de fer feina tots plegats per posar Ferreries al mapa”

C.M. / Ferreries.  Casat amb la fisioterapeuta i infermera Lucía Barca i pare de dos fills, Hèctor Carreras (Ferreries, 40 anys) és el primer president d’ACOINFE, la nova Associació de Comerciants i Industrials de Ferreries que pren el relleu, 8 anys després, a la desapareguda Associació de Comerciants de Pime-Menorca, ACOFE. Carreras regenta amb la seva dona Menorca Trainers, un centre d’entrenament, fisioteràpida, nutrició i estètica nascut ja fa camí d’onze anys després de detectar un nínxol de mercat a partir de les necessitats de les persones grans. ACOINFE neix per defensar, indistintament, els interessos de botigues i empreses del centre comercial del poble, el polígon industrial i la urbanització de Cala Galdana. A la junta que presideix Carreras hi són representats els diferents sectors de l’economia local: l’alimentació, la indústria, els serveis, l’estètica i la perruqueria, els allotjaments, el comerç, l’hostaleria o el sector primera. En aquesta aventura, el president d’ACOINFE s’ha fet envoltar per persones de la seva confiança com Carlos Truyol (vicepresident), Júlia Coll (secretària) o Regina Mora (tresorera), entre d’altres. Tanmateix, l’Ajuntament (present a la junta a través del regidor Ramon Sintes, amb veu però sense vot) hi ha jugat un paper determinant.

Quins factors han empès la creació de l’associació?
El fet de tornar a comptar amb una associació com ACOFE, que va vuit anys que es va disoldre, que tenia aquesta empenta i ganes, també, d’associar el teixit econòmic de Ferreries. Per la raó sigui, falta d’energia o de gent nova que volgués seguir la feina feta, ACOFE va acabar desapareixent. Aleshores, aquesta feina, va passar a assumir-la l’Ajuntament, a través del programa Ferreries tot l’any, però es va quedar una mica curta. L’Ajuntament fa tot el que pot i més, però els comerços no poden dependre sempre de l’Administració pública i s’han d’unir, han de fer feina junts per posar Ferreries en el mapa, unir tots els sectors econòmics del poble i anar tots a una. Des que van fer el desviament, Ferreries no és un poble on s’aturi massa gent, i això ens obliga a haver de fer una mica més de feina. És bàsic unir-nos i anar fent feina tots plegats, poc a poc i amb paciència, per anar assolint els objectius que ens proposem, tant els particulars com els generals de cada sector.

El desviament, ha aïllat tant, veritablement, als comerços de Ferreries?
Jo crec que sí, i s’ha notat, pens, sobretot, a nivell de restauració. A Menorca Trainners, l’empresa que regent, fa deu anys que hem obert i sempre hem viscut en aquest context, però sí que ha influït. També és ver que el poble està molt unit, que es poble gasta molt de poble, però hi ha vegades que, sobretot a l’estiu, quan la gent comença a sortir cap a Cala Galdana, hi falta aquest ambient. La reconeguda plaça de LOAR, on la gent va a fer el vermut o va a fer el cafè, es queda aleshores una mica buida. Es crea, en certa manera, una sensació de poble dormitori. Per això trobam que fa falta una empenteta que ens ajudi a capgirar aquesta situació.
Deis que “el poble gasta molt de poble”, i això és sinònim d’un elevat consum intern, el que és una cosa prou bona…
És una cosa molt bona perquè quan hi ha problemes a nivell més global el poble segueix actiu, perquè una de les coses bones que té Ferreries és que és un poble molt solidari i estima molt tot allò que és seu. Aquesta és una arma que hem de saber emprar per tirar endavant.

Amb quants associats comptau actualment?
Encara ens trobam en una fase embrionària. De fet, els estatuts encara els ha d’aprovar el Consell per poder formalitzar-ho tot. Actualment, comptam amb devers un centenar de comerços i empreses. Ara mateix, estem mirant com ho fem per obrir l’associació als comerços de Cala Galdana i Serpentona. En el cas de Serpentona, tot i pertànyer administrativament a Ciutadella, molts dels comerços són ferreriencs, amb domicili fiscal a Ferreries. Hem de mirar com encaixar-ho tot perquè els poguem ajudar i ells ens puguin ajudar també a nosaltres. Crec que si poguéssim recollir un 80% dels comerços que hi ha al poble seria exitàs.

Ho veis possible?
Sí, crec que ho podem aconseguir. El punt d’inflexió ha estat la darrera campanya de Nadal. Crec que allà es va veure que hi havia moltes ganes de fer feina i de tirar endavant un projecte com aquest. La gent es va involucrar al màxim.

A banda de la unió d’interessos, quines necessitats comunes heu detectat?
Una de les majors feines serà aquesta: entendre que tots fem feina amb un objectiu comú. És possible que facem alguns moviments en un moment donat que facin que hi hagi empreses que es sentin desplaçades. Per exemple, si fem una fira d’artesania, posem per cas, és possible el sector de la salut no hi encaixi massa. Per açò, hem de tenir clar que el primer objectiu és el poble. Quines necessitats comunes crec que poden tenir els comerços de Ferreries? No sé si falta d’ajudes, però sí que de vegades detectam la necessitat d’una formació continuada que ajudi les empreses a saber com es poden vendre millor en línia, o a comptar amb una pàgina web potent que ajudi les empreses a promocionar-se i que ens serveixi a tots per posicionar millor Ferreries a nivell global. El que creiem que és important, en definitiva, és modernitzar una mica més els comerços, posar-nos les piles i posar-nos a fer feina en el món actual.

Ferreries està fent un esforç per obrir-se camí dins el calendari firal de Menorca. Les fires són importants per visibilitzar els comerços i per vendre, o fer clients…
Cada poble de Menorca té una fira o un esdeveniment important en un cap de setmana. Per exemple, Maó té la Fira d’Estocs, Es Mercadal la Fira del Cavall, Alaior Fira del Camp… Anem a posar Ferreries en el centre de Menorca durant un cap de setmana! Anem a fer un esdeveniment ben organitzat, i que tots els comerços en poguem treure profit. Això, és bo de fer dir-ho, però dur-ho a la pràctica exigeix molta feina per part de tots.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.