La declaració de Son Vell

Durant l’última dècada, Fra Roger Gastronomia i Cultura va llançar les Declaracions de Mongofra (2014 i 2015) i la Declaració de ses Quarterades (2019) -que van establir les bases de la maonesa com a salsa universal, la sobirania alimentària com a font d’emancipació i la projecció exterior de la gastronomia com a modeladora de la destinació turística-. Els tres documents van desembocar en la designació de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022. Ara, davant un horitzó multifactorial d’incertesa, arriba el moment d’apostar, d’entre els escenaris de futur possibles, per un, consensuat, transectorial i ferm: arriba el temps de la promesa gastronòmica.

Hotelers, periodistes, productors i restauradors es van reunir dissabte passat al lloc de Son Vell per a redactar un document en el que s’aposta per la interrelació entre els sectors primari i terciari, i en donar valor al receptari tradicional de Menorca i la nova cuina menorquina, entre altres temes d’actualitat turística i gastronòmica.

DECLARACIÓ DE SON VELL

La distinció de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022 marca una fita significativa en l’evolució de la cuina autòctona, que impulsa la gastronomia dalt de les agendes públiques, privades i cíviques, amb assoliments remarcables. El camp i la mar tornen a esdevenir interpel·lants, mentre la promoció turística s’amalgama amb l’acció exterior, tot sumant orgull entre els habitants i els visitants. La col·laboració entre els agents socials optimitza, d’una banda, l’autoconcepte i, d’altra banda, la visibilitat internacional.

La contribució de l’alimentació conscient per a la millora regional implica considerar els vectors social, ambiental, econòmic i cultural, tot inscrivint qualsevol decisió en un context tan ambiciós com realista, a partir de la paraula al servei de l’acció. El retorn d’una certa il·lustració. Aquest concepte influeix en les pràctiques a totes les escales, mitjançant el desig de fer allò que és correcte; es tradueix de manera perdurable quan s’estableix, en els mecanismes productius, un cercle virtuós en què el productor, els restauradors, els hotelers i el consumidor es posicionen, col·lectivament, amb vista al progrés.

Així doncs, com maximitzar l’hospitalitat a través de la tradició i la innovació gastronòmiques? El respecte pel receptari històric i pels pagesos i els pescadors situa el producte -saludable, ecològic i local- en el centre, tot garantint el seu accés universal. D’aquí, la necessitat de col·laboració entre els productors i els hostalers/hotelers per assegurar-ne la viabilitat i la promoció. La sintonia entre els professionals dels sectors primari i terciari ha demostrat els seus efectes positius mitjançant la implementació de projectes que atorguen credibilitat, tot impulsant l’estabilització a llarg termini de l’economia i equilibrant l’oferta i la demanda. Això implica generar una comunitat gastronòmica, en què el valor més preuat sigui la convivència i l’intercanvi, tot compartint aventures arreu.

Tanmateix, per a Menorca, encara existeixen desafiaments apressants, com ara la connectivitat o la competitivitat, que requereixen un enfocament estratègic. Cal aprofitar les oportunitats emergents i el canvi de mentalitat dels viatgers: és tendència buscar la identitat, en entorns inclusius, no exclusius, gràcies a l’educació, la informació i la comunicació. El model turístic de Menorca reflecteix la determinació conjunta de trobar un equilibri entre la preservació i el creixement: ser competitius sense comprometre el patrimoni i promoure el talent autòcton, mentre s’atrauen visitants de tot el món.

Necessàriament, el progrés resideix en la capacitat d’unir-se. L’aliança entre les administracions públiques, les empreses i la societat civil és capaç de fomentar una cultura quart sectorial, transversalitzada, creativa, que inspira les pràctiques més exitoses, per empoderar durablement el benestar comú: reserva de biosfera, turisme creatiu i cooperació per al desenvolupament. I, com a colofó, una visió local audaç, davant el valor universal excepcional de l’illa: apujar, el 2030, Menorca Regió Europea de Gastronomia a Menorca Regió Mundial de Gastronomia.

La promesa gastronòmica apunta a la conjuració per la nova cuina. La ruta es construeix a partir d’una visió arrelada al territori, que doni sentit a la sostenibilitat mitjançant la benevolència del producte i de la cadena humana que el converteix en patrimoni, no sense una gran disciplina, expressada en termes d’experimentació, participació i transmissió.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro