Orgull femení Ferreries ret homenatge 10 dones, de perfils diferents, que han excel·lit en algun aspecte de la vida del municipi

Redacció / Ferreries. Ferreries va retre un homenatge en majúscules a la dona en la festa del 8-M, que es celebrà a l’Auditori enmig d’una gran expectació. L’Ajuntament va distingir en aquesta ocasió la trajectòria vital de 10 figures femenines que, per una o altra raó, han destacat en diferents àmbits de la vida social, política, acadèmica o esportiva del poble, i més enllà, fins i tot, de les seves fronteres.

La fórmula assajada ha fet fortuna, fet pel qual el consistori estudia repetir el mateix format en anys posteriors. L’únic dubte és, ara mateix, si tindrà periodicitat anual o bianual.

Pel que fa a la resta, la idea és clara: reconèixer i visibilitzar un grup de dones per la seva implicació en diferents àmbits de la sociedad i de la vida del municipi i recuperar, també, la memòria d’altres figures femenines que, pels seus mèrits, les seves qualitats i les circumstàncies singulars que van concórrer al llarg de la seva vida, han tingut o van tenir una contribució destacada al desenvolupament de Ferreries.

En aquesta ocasió, les 10 dones homenatjades van ser: Maria Àngels Cardona i Florit, Margarita Barber Fullana, Clara Allès Pons, Consuelo Marquès Melià, Joana Febrer Rotger, les germanes Rita i Nina Fullana Febrer, Emelia Florit Serra, Maria Janer Florit, i Àngela López.

“No podem defallir en el propòsit de construir una societat que es fonamenti en la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones”

Lita Triay, que exercí com a conductora de la gala, insistí, durant la seva presentació, en la idea nuclear de la celebració, que no és altre que “visibilitzar i posar en valor algunes de les moltes dones que han contribuït a fer de Ferreries el poble del qual avui ens sentim tots orgullosos”.
En el decurs de l’acte, la regidora de Serveis Socials i Cooperació, Paloma Abab, llegí un manifest consensuat per la totalitat dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament. “Manifestam”, digué, “que hem de seguir lluitant per eliminar els estereotips que condicionen les dones, les discriminacions laborals i salarials i qualsevol mena de violència masclista”. Tanmateix, insistí que “no podem defallir en el propòsit de construir una societat que es fonamenti en la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones”.
Per al batle, Pedro Pons, “es tracta d’un merescut reconeixement a deu dones que han tingut un paper rellevant en el desenvolupament del nostre poble, per la qual cosa creiem que és important reconèixer la feina feta i el valor que han aportat al nostre municipi durant tants anys”.

LES HOMENATJADES

MARIA ÀNGELS CARDONA I FLORIT
Nascuda a Ferreries el 8 d’octubre de 1940, fou una biòloga, ecologista i botànica lligada a Menorca i Barcelona, on moriria el 24 de desembre de 1991. És una de les científiques que més ha contribuït a l’estudi i el coneixement de la flora de Menorca i de les Illes Balears, especialment de la flora endèmica. L’any 1972 rebé el premi Pius Font i Quer de l’Institut d’Estudis Catalans.

MARGARITA BARBER FULLANA
Coneguda com na Margarita des Caneló, és una de les fundadores, juntament amb el seu marit, Pepe des Canaló, del Grup Folklòric Aires des Barranc d’Algendar (1979).

CLARA ALLÈS PONS
Emprenedora jubilada, va obrir Ca Na Clara, la seva pròpia botiga de fruites i verdures que cultivava al seu hort. El negoci, el gestionen avui dia el seu fill i la seva filla.

CONSUELO MARQUÈS MELIÀ
El 1970 es va convertir en la primera dona caixera d’unes festes patronals en participar a la qualcada de les festes de Sant Bartomeu. La seva inscripció es va veure envoltada en el seu moment de polèmica per les reticències d’una part de la societat ferrerienca a acceptar una novetat que, argumentaven els opositors, trencava una tradició històrica. En 2022 el Govern balear li atorgà el Premi Ramon Llull.

JOANA FEBRER ROTGER
Fins avui, és l’única dona batlessa de la història de Ferreries, després d’assumir, el passat mandat, la presidència de la corporació. Durant la seva etapa de govern es va haver d’enfrontar a situacions força complicades com la torrentada o la pandèmia del coronavirus.

CATALINA I ROTA FULLANA FEBRER
Solidàries i sempre dispostes a ajudar a la gent, aquestes dues germanes han dut a terme una intensa feina, des de diferents associacions i entitats, en favor de les persones més desfavorides de la societat, malalts, immigrants i persones amb capacitats diferents. Ho han fet, per exemple, des de col·lectius com l’associació sense ànim de lucre Una Illa pel Món.

MARIA JANER FLORIT
Coneguda popularment com na Maria d’Habilitats, és artesana i emprenedora. El proper mes d’abril compleix 34 anys de dedicació a l’ofici al capdavant de la seva pròpia botiga i 21 com a mestre artesana.

ÉMELIA FLORIT SERRA
Durant més de 40 anys ha exercit com a infermera al poble de Ferreries, on es considerada tot un referent de la sanitat. Ha atès en tot aquest temps a quatre generacions de ferreriencs.

ÀNGELA LÓPEZ MARTÍ
Atleta d’elit, Lita López és tot un referent del món de l’atletisme menorquí. Ha estat campiona de Menorca, de Balears, d’Espanya i d’Europa. Va fundar, juntament amb el seu company Manolo, el Club d’Atletisme Ferreries.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.