LES FOTOS DE L’AISM Ferreries a l’inici del segle XX

Fotografia: Joan Femenías. Consell Insular de Menorca. Arxiu d’Imatge i So de Menorca-CIM.

Còpia a l’albúmina. Monocrom.

 A l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca tenim fotografies molt polides que ens mostren com era Menorca, els seus pobles i la seva gent pràcticament des dels inicis de la fotografia. L’invent de la fotografia va arribar a la nostra illa bastant ràpidament i no massa anys després de la seva presentació ja es troben fotògrafs retratant.

Avui us compartim aquesta vista de Ferreries en la que destaca especialment el campanar de l’església de Sant Bartomeu, que conserva l’estructura punxeguda que va perdre al final de la dècada dels anys 20 del segle XX.

 Aquesta fotografia de Ferreries forma part d’un àlbum d’albúmines del fotògraf Joan Femenías Comellas, que va treballar a Maó entre el 1869 i el 1910. És molt conegut pels seus retrats d’estudi, però també va fer fotografia de paisatge. En aquest àmbit, l’àlbum que conservam a l’Arxiu seria un catàleg d’imatges de diferents llocs de l’illa, del que es podien encarregar còpies.

El contingut d’aquest àlbum és molt interessant perquè ens mostra com era la Menorca de principi del segle XX. Però també té un altra característica important: el procediment fotogràfic. Les fotografies que en formen part són còpies a l’albúmina, un procediment fotogràfic de positivació en paper en el qual s’emprava l’albúmina, una proteïna soluble en aigua i característica de la clara d’ou, combinada amb altres productes químics. Aquesta proteïna fa que les fotografies tenguin el seu color groguenc característic i, a més, fan que siguin fotografies que s’han de cuidar molt, ja que la llum fa que es deteriori molt fàcilment fent esvair les imatges fins a perdre tot el color.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.