Ferreries aprova un pressupost de prop de 8,5 milions per al 2024

DFerreries-  Ferreries ha aprovat, amb els vots del Partit Popular, un pressupost de 8.467.473,38 euros, un 15,84% més que l’any anterior. Els comptes de 2024 es caracteritzen per dur a terme una actualització a l’alça dels ingressos, per mor dels preus de les ordenances d’aigua i de residus, que feia 11 anys que no es revisaven. També s’actualitzen els preus de les concessions, degut a què enguany hi haurà nova subhasta.

Per la seva banda, la despesa augmenta per tres motius principals: les inversions pendents d’executar dins el 2024, les licitacions pendents amb preus a l’alça de serveis essencials, i les noves places creades a la plantilla. Com ha passat ja des de fa anys, Ferreries manté a ratlla l’endeutament.

El capítol de personal puja a 2,7 milions, 111.000 euros més que l’any passat. La pujada ve motivada, bàsicament, per la creació d’una nova plaça de policia, la reconversió d’una plaça de peó de brigada a oficial -el que ens permetrà comptar, després d’uns quants anys, amb un cap de brigada-, la reconversió de la plaça de vigilant de zona esportiva a brigada, la creació d’una nova plaça de tècnic d’Administració especial assignat al departament de Recursos Humans, i la contractació d’un responsable de Comunicació com a càrrec de confiança. «El capítol de personal té un pes relatiu molt important en el pressupost, prop d’un 32%, però totes aquestes», diu el batle, Pedro Pons Huguet, «són places que necessitem cobrir».

El fet que dins enguany s’hagin de tornar a licitar serveis dels quals en finalitzen els contractes fa que augmenti sensiblement l’import de la despesa en béns, serveis i transferències, que s’enfila cap als 3,8 milions, un 11,1% més que en el pressupost anterior. Entre aquests serveis s’hi han de comptar, entre d’altres, els funeraris, la neteja de vies públiques, el socorrisme i l’increment d’una aula de nadons a l’escoleta. També es preveuen dues operacions de renting per a l’adquisició de vehicles.

Les inversions reals pugen un 152,16% , en bona part degut a les obres de la xarxa d’aigua potable de Cala Galdana i la millora dels miradors

Pugen, als comptes de 2024, el cost del servei contra incendis, que augmenta en 15.841€, i la partida destinada al reforç de policies per a les festes de Sant Bartomeu (15.000€). Com a nova partida, hi ha l’aportació de l’Ajuntament de Ferreries al Consorci del Torrent d’Algendar, fixada en 10.000€.

Les inversions reals arriben fins a 1.250.194 euros, finançades amb recursos procedents de subvencions o transferències de capital (1.105.570€) i amb recursos propis (144.624€).

Segons consta en la memòria explicativa del projecte de pressupost, la pujada en inversions reals és del 152,16% respecte a la de l’exercici de 2023. La major part d’aquest augment és degut a les dues obres de la xarxa de subministrament d’aigua potable de Cala Galdana (pressupostada en poc més de 850.000 euros) i la millora de miradors (225.000 euros), ambdues finançades pel Consell, amb càrrec al Pla Insular de Cooperació de 2023, i Fons Europeus.

Altres inversions destacats són la millora dels vestidors i els banys de la pista de tennis (66.000€) i la canalització i aprofitament de les aigües pluvials de les instal·lacions esportives (28.600€). Segons explica el batle, «tots aquests projectes ja estaven compromesos i la nostra feina serà executar-los dins el 2024».

Tot i que no tenen reflex al pressupost, el batle avança que l’Ajuntament està en converses amb el Consell per executar dins el 2024 un parell de projectes a la zona esportiva. Un d’ells és la revisió del poliesportiu municipal. «Volem revisar tota la teulada del pavelló, preparar-la per habilitar plaques solars, revisar les baixades de les aigües pluvials, a fi d’evitar que se’ns torni a inundar el poliesportiu, i aprofitar l’obra per refer els vestidors i els banys públics. Un cop tinguem aquesta fase enllestida, ja parlarem del terra». La millora de les graderies del camp de futbol gros i del camp de futbol-7 també es troben entre els objectius de l’equip de govern per al 2024 o, a més estirar, el 2025.

En el capítol d’impostos, l’augment de l’1,64% en l’Impost de Béns Immobles ja contempla la reducció d’ingressos per la bonificació prevista per a plaques solars.

Això pel que fa als impostos directes, perquè els indirectes, i, en concret, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, representaran uns ingressos per a la institució de 134.152 euros, amb una pujada de 19.512 euros respecte a les previsions inicials de 2023.

En el capítol 3, els ingressos previstos per operacions corrents procedents de taxes, preus públics i altres ingressos, ascendeixen a 1.287.568 euros. En sentit contrari, baixen substancialment els ingressos per quotes de l’escoleta, en haver passat a ser gratuïta.

Els ingressos procedents de l’explotació de les instal·lacions de Cala Galdana, que constitueixen un 11,63% del pressupost municipal, augmenten un 9% respecte del preu licitat ara fa 5 anys

 D’altra banda, les transferències de la Comunitat autònoma i el Consell insular per a la gratuïtat de les escoles de 0-3 fan que el capítol de transferències corrents s’enfili fins als 47.956 euros.

Els ingressos procedents de l’explotació de les instal·lacions de Cala Galdana, que constitueixen un 11,63% del pressupost municipal, augmenten un 9% respecte del preu licitat a la darrera licitació, ara fa 5 anys. Aquest augment, segons s’explica a la memòria, és el resultat exclusivament d’aplicar l’augment de l’IPC d’aquests últims 5 anys sobre el preu licitat l’any 2019. Se n’exclouen, per al moment, els dos lots d’hamaques, atès el possible ajust a la baixa que s’hagi de fer tant en el nombre d’hamaques com en el de para-sols.

Tot plegat, el batle, Pedro Pons Huguet, creu que estem davant uns comptes «prudents, realistes i equilibrats». «Hem intentat no estirar més el braç que la màniga i controlar tant la despesa com els ingressos», assegura.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.