L’Associació d’Amics del Betlem, la feina apassionada per mantenir la tradició nadalenca

Llorenç Allès Camps / Ferreries.  A moltes cases, Nadal comença quan muntes el betlem. Independentment de si els llums dels carrers s’encenen més prest o més tard, de si a la tele hi ha anuncis de joguines a tota hora o de si una gran superfície ens diu que, a les seves botigues, ja ha arribat aquesta data tant especial. Els betlems són una part indispensable del Nadal per a molta gent, i esdevenen una tradició que es vol conservar i potenciar. Per açò va néixer el 19 de març de 2009 l’Associació d’Amics del Betlem de Ferreries.

L’entitat va sorgir de la voluntat d’algunes persones que s’encarregaven de fer en aquelles dates el betlem de l’església, i van decidir repartir cartells pel poble per veure si hi havia gent interessada en formar una associació. “Les ganes de fer betlems ens venen d’allò que hem vist a casa, d’allò que hem viscut, de l’afició que hem vist i que ens ha unit”, expliquen Marga Allès i Ramon Sintes, dos dels fundadors de l’entitat. El 2009, un dels propòsits que es va fixar l’associació fou recuperar les figures del convent antic que guardava sor Catalina Vaquer. Reis, soldats o bens que a dia d’avui formen part dels betlems monumentals que munta l’associació, i que han estat recuperades manualment pels integrants de l’entitat.

Els dos primers anys d’associació els van dedicar a aprendre i a fer les primeres proves. Aprendre de la mà dels pessebristes de Maó, i a provar muntant algunes escenes a Ses Fonts d’Enfora. Va ser el 2011 quan es van decidir a muntar el primer Betlem, en majúscules, al local del carrer Fred que antigament ocupava Can Doblas. D’allà van passar l’any següent a l’antic escorxador, a Sa Peixateria, l’antic local de S’Auba (actualment DKasa), l’antic local de Bebelin (al carrer Bisbe Sever), a l’actual seu de la Policia Local, després a l’església i aquest serà el segon any que muntaran el seu Betlem Monumental a la sala d’exposicions del Centre Sociocultural.

Durant tot aquest temps han anat aprenent, experimentant i creant elements per a betlems. Cadascú fa allò que sap fer, expliquen. N’hi ha que es dediquen a treure mides, altres a donar forma, altres a pintar, altres a muntar l’estructura… En el moment que tenim aquesta conversa, gairebé una vintena de persones ajuden a donar forma al betlem que podrem veure aquest Nadal, i que està inspirat, en aquest cas en un poble de muntanya. I és que l’associació té el costum de dedicar un any el pessebre a un lloc de Ferreries i un altre any el fan d’inspiració hebrea, una temàtica que permet certa llibertat i molta creativitat. Enguany la cosa promet. Només veure alguns dels elements que alguns dels integrants de l’associació han creat, amb un enginy increïble, és garantia d’un betlem per recordar.

I és que hi ha molta feina darrera d’un betlem com aquest. Enguany, expliquen, han començat a fer feina a mitjans d’octubre, però hi ha hagut anys en què els preparatius s’han iniciat el mes de setembre. Convertir el forespan en cases, construccions diverses, donar forma a paisatges i elements petits i grans dur molta feina, paciència i dedicació. Hi poden prendre part persones de totes les edats, i la mostra és que el dissabte que ens trobem amb els integrants de l’associació a la seva seu del centre Sociocultural, hi fan feina des de joves de 10 anys fins a dones més veteranes, alguna d’elles amb 81 anys.

La seva passió pels betlems és garantia de conservació d’aquest costum. No debades, de les mans dels integrants de l’associació han sortit elements que formen part ara dels betlems de l’església de Sant Bartomeu, de la residència geriàtrica, del Club de Jubilats i fins i tot de la Catedral de Menorca.

Aquest Nadal tindrem l’oportunitat de contemplar el Betlem Monumental instal·lat a la sala d’exposicions del Centre Sociocultural i, qui sap, potser la feina d’aquest grup de persones ajudarà a conservar el costum de fer betlems a cases i llars particulars.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.