Angela Neubert, l’ànima protectora dels moixos a Cala Galdana

Llorenç Allès Camps / Ferreries.  Angela Neubert és la presidenta de l’Associació Protectora dels Moixos de Cala Galdana. Natural d’Alemanya, va arribar a Menorca el 2004, i des de 2012 dedica part del seu temps i dels seus recursos a cuidar les colònies de moixos silvestres de la urbanització. La seva feina invisible ha estat decisiva a l’hora de controlar l’evolució d’aquests animals, que poden arribar a ser un problema si ningú no assumeix aquesta responsabilitat. A Cala Galdana, qui ho fa és ella.

“Sé que alguna gent no ho entendrà, però jo no puc fer cap altra cosa, perquè estimo els animals”, explica. La seva tasca consisteix en alimentar els animals, controlar la seva salut i donar-los atenció mèdica en cas que la necessitin. I si després necessiten rehabilitació, els allotja a casa seva durant una temporada si és necessari, abans de tornar-los a la seva colònia natural. Amb la seva tasca altruista i desinteressada, Neubert contribueix a evitar els problemes que poden ocasionar els moixos, com situacions insalubres, danys al medi ambient i a la fauna i una mala imatge turística. Actualment té controlats uns 70 moixos, i ja n’ha castrat a més d’un centenar.

Hi haurà qui pensi que, si els moixos silvestres generen problemes, la solució més ràpida i contundent seria eliminar-los de la urbanització. Davant aquesta afirmació, que Neubert sap que hi ha gent que es planteja, ella contesta amb una frase de Gandhi: “La grandesa d’una nació pot ser jutjada per la manera com tracta els animals”. I és que, afegeix, l’única solució possible és la castració, i ho és per una qüestió de responsabilitat. Si s’aplica aquesta mesura, en poc temps la població podria estar molt controlada i deixaria de ser un problema. La superpoblació de moixos, opina, ha ocorregut per culpa de l’ésser humà, i és per tant una qüestió d’ètica i responsabilitat fer-se’n càrrec de manera conseqüent.

De fet, aquesta alemanya afincada a Ferreries té clar que el problema no són els moixos en sí, sinó la superpoblació. Procreen molt ràpid, i com més n’hi ha més els costa trobar menjar, més problemes provoquen i moltes vegades tenen malalties perquè practiquen l’endogàmia. Una moixa, explica Neubert, pot donar a llum cada any a sis moixos, i si no s’atura aquest ritme, llavors la població es multiplica i es descontrola.

Neubert ha decidit afrontar sola aquesta situació. Ha creat l’Associació Protectora de Moixos de Cala Galdana, una entitat que bàsicament és ella mateixa. Per açò fa una crida a la població, per aconseguir més ajuts. De moment, de cara aquest Nadal proposa a la ciutadania que si volen fer alguna donació a alguna causa benèfica, que recolzin la tasca de la seva entitat. Es pot trobar informació al seu canal d’Instagram @galdanacats.com, o a la pàgina web www.galdanacats.com. Durant aquestes festes, a més, posaran vidrioles a Sa Llibreria i a Sa Botiga, i també es podran fer donatius a la parada de l’artista Flora Ritman durant la Fira de Nadal.

Neubert demana també una major implicació de l’Ajuntament de Ferreries. Explica amb tristesa, assegura, que l’administració ha declinat ajudar econòmicament a l’entitat, quan a pocs quilòmetres, l’Ajuntament de Ciutadella sí fa aportacions anuals per a la castració de moixos. S’ha de posar en valor el bé que fa al medi ambient, a l’entorn i també a la imatge turística d’una de les urbanitzacions més emblemàtiques i concorregudes de Menorca com és Cala Galdana, recorda la presidenta de l’entitat. Per açò, reivindica que el Consistori s’impliqui i faci alguna aportació per a la castració dels felins, una actuació que repercutirà, sense dubte, al bé del municipi.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.