Pinyeta Pinyol Per Bep Cardona

Si bé el grup Pinyeta Pinyol actualment el consideram de Ferreries, els seus inicis son a Maó. La gravació a la que ferem referència avui és de 1995, però el grup feia ja temps que estava en marxa. A l’hora de cercar els orígens del grup, anam a parar al grup de ball Camí d’en Barrotes, de Maó. Els músics del grup tenien un nom a part, S’Eixam (perquè eren molts). Era aproximadament l’any 1978 que en Miquel Camps i en Nito Martí es van conèixer en coincidir tots dos en el grup. L’any 1982, “la Caixa” va posar en marxa un programa que es deia La Caixa a les escoles.

Aquest programa implicava anar per les escoles a organitzar tallers, a mostrar cançons i balls. Va ser el desencadenant que va fer que el grup es definís. Eren en Nito Martí, tocant la guitarra; en Miquel Camps, amb la guitarra o el guitarró; n’Ernest Ribalaiga i na Pilar Pons, que era l’encarregada d’ensenyar els balls. Feien instruments de canya, cantaven i ballaven temes populars, etc. Un dels primers temes que van fer va ser “pinyeta pinyol”, que es cantava pels carrers quan a una família mataven es porc. D’aquí és d’on van agafar el nom pel grup. Sense com qui diu témer-se’n, havien començat el camí.

Una volta acabat el programa de “la Caixa”, que aproximadament va durar uns tres anys, n’Ernest i na Pilar van deixar el grup i en Miquel i en Nito van decidir seguir. En Nito vivia a la comunitat de Bellver i allà també hi estava en Bili Janer, que uns anys abans havia tocat la bateria amb el grup Qui?. El van convidar a fer les percussions al grup i s’hi va apuntar. La formació va quedar constituïda amb tres elements i així ha anat seguint fins ara, tenint en compte però que aquest grup sempre ha estat obert a rebre col·laboracions i en moltes ocasions s’hi han afegit instrumentistes de manera quasi espontània, com els germans Martí, en Josep Mercadal al baix etc.

Al cap d’un temps, l’any 1991, en Bili se’n va anar a viure a Mallorca i en van haver de cercar un altre que el substituís; va ser en David Sintes, que va sonar fins que va anar a estudiar a Barcelona l’any 1993. I és llavors que arriba en Víctor Martí, germà d’en Nito; ell abans ja havia tocat el baix, també amb el grup Qui? i que ara s’anima a tocar la bateria.

El repertori del grup és extens i variat. Bàsicament han fet cançons d’animació per poder fer danses, agafades en la seva majoria del repertori infantil català, lògicament (Catalunya, Menorca…), però també temes internacionals. L’any 1995 es van posar en contacte amb “Taller de Somnis” per a l’enregistrament del que seria el seu primer treball editat. Per a la gravació, el concepte a seguir a l’hora d’elegir els temes era diferent a una actuació en directe. Sense deixar de banda el sentit festiu dels seus concerts, es van gravar també temes populars que tenien un caliu distint, però a la vegada també infantil. A la música s’hi van afegir alguns instruments amb la idea de complementar i enredonir la feina, amb participació de diferents músics de l’illa. La portada va ser un fantàstic dibuix d’en Juan Elorduy.

Portada del casset, Pinyeta Pinyol, DK-90. C-1156
Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.