La Sindicatura de Greuges dispara la seva activitat, amb Ciutadella com el municipi amb més queixes i consultes L’ens creat per protegir a la ciutadania davant l’administració pública rep moltes consultes relacionades amb hortals, llengua o ITV

Llorenç Allès Camps / Ferreries. L’activitat de la Sindicatura de Greuges de Menorca s’ha disparat aquest any. Així ho mostren les estadístiques d’aquest ens, creat per atendre les consultes i queixes de la ciutadania davant l’administració pública. Durant tot el 2022, la Sindicatura va gestionar 51 queixes ciutadanes. Enguany, fins el mes de setembre, ja són 75. Si segueix la mateixa tendència, es tancarà el 2023 arribant al centenar de queixes, és a dir, el doble que l’any anterior. I per municipis, allà on s’incrementa més l’activitat és a Ciutadella, segons expliquen els síndics. Així, si el 2022 la majoria de consultes es van produir a Es Castell, enguany, relaten, l’activitat principal es produeix a Ciutadella.

Les estadístiques que la Sindicatura de Greuges ha facilitat a El Iris demostren una activitat creixent i, sobretot, una major implicació de la ciutadania amb un ens que està creat precisament per a estar a l’accés de qualsevol persona. Fins el 15 de setembre d’aquest any, com comentàvem, s’han gestionat ja 75 queixes, de les que 50 ja s’han tancat. S’han fet 40 reunions internes de la Sindicatura, 14 reunions amb usuaris i 41 amb les institucions.

En relació a les demandes que es reben a la Sindicatura, expliquen els seus responsables que els temes són molt diversos, però les que generen més queixes són les següents:
– Pla Territorial Insular relacionat amb hortals.
– Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).
– La no aplicació de la normativa de la nostra llengua a l’administració pública.
– Habitatge.
– Accés als Béns d’Interès Cultural (BIC).
– Accés públic als camins rurals.
– Demora o falta de resposta de l’administració pública.

I si el balanç es fa tenint en compte quines són les administracions o conselleries sobre les que es reben més queixes, encapçala el rànquing la Conselleria d’Ordenació Territorial i Turística, seguit de la de Cultura, Educació, Joventut i Esport, i després la Conselleria de Benestar Social.

A l’hora de trobar explicació a l’increment de l’activitat de la Sindicatura, els síndics interpreten que la ciutadania de cada vegada coneix més la feina que es fa des d’aquest ens públic i gratuït. A més, afegeixen, “es fa evident el desconcert dels ciutadans que van picant a totes les portes que poden”. Recentment, la Sindicatura ha presentat un cartell per a donar la tasca que realitzen, per arribar així encara a més gent.

Per a fer-ho, és imprescindible la implicació de les administracions públiques. A Menorca, aquest ens té signats convenis amb tots els ajuntaments de l’illa excepte el d’Alaior. Açò significa que set dels vuit municipis ja estan adherits a la Sindicatura. I és que la Sindicatura és un instrument molt útil per aquells ciutadans que han obtingut una resposta insatisfactòria per part de l’administració o que, directament, no ha obtingut cap contestació. En aquest sentit, cal recordar que la Sindicatura pot intervenir en temes que afecten a la vida diària dels ciutadans i ciutadanes i que tenen a veure amb els serveis que depenen del Consell i dels set ajuntaments adherits. A més, els síndics poden assessorar i orientar a la ciutadania davant de qualsevol problema de la ciutadania, però també poden actuar d’ofici en cas que considerin que un assumpte vulnera els drets dels menorquins i menorquines.

Tot i açò, la intervenció de la Sindicatura té uns límits. Així, no pot intervenir si ha passat més d’un any de la data dels fets que motiven la queixa, tampoc pot fer-ho ne un conflicte entre particulars ni si l’assumpte està pendent d’una resolució judicial.

Tota la informació sobre la Sindicatura de Greuges de Menorca es pot trobar a la seva pàgina web: http://sindicaturadegreuges.cime.es/portal.aspx

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.