Cala Galdana tindrà menys hamaques el proper any El Ple aprova una moció de l’Entesa en aquest sentit, i l’Ajuntament ha de cercar la manera per a que aquesta mesura no suposi un obstacle per als ingressos municipals

Llorenç Allès Camps / Ferreries. La platja de Cala Galdana tindrà el proper any menys hamaques i parasols que enguany. Així es desprèn de l’acord que va adoptar el ple de l’Ajuntament a proposta de l’Entesa. La formació liderada per Maite Pons entén que la superfície d’arena de la platja s’ha anat reduint en els darrers anys, un fet que ha tingut diverses conseqüències. Per una banda, la reducció de l’espai lliure per als banyistes que volen gaudir de la platja sense llogar ni hamaca ni parasol.

Açò és així, expliquen des de l’Entesa, perquè un dels trams on s’havien de col·locar hamaques és més petit del que s’havia previst inicialment perquè hi ha menys arena i no té els 15 metres de fons que es pressuposaven. Per tant, a falta de fondària, s’ha hagut d’incrementar la llargada d’aquest tram d’hamaques, cosa que ha fet que es reduís l’espai lliure entre un sector i altre d’hamaques.

I és que a la platja de Cala Galdana hi ha hagut fins aquest any cinc zones d’hamaques: quatre de 600 metres quadrats (polígons de 40x 15 metres) i una altra zona de 525 metres quadrats (un polígon de 35×15 metres). Damunt el paper, entre una zona d’hamaques i una altra hi ha d’haver una separació de 40 metres linials.

Segons un estudi de l’OBSAM del 2021, la platja de Cala Galdana té una superfície de 16.455 metres quadrats. Per tant, fins aquest any es destinava gairebé un 18 per cent de la platja a hamaques i parasols, i a més aquest espai és el més privilegiat de la cala. Les hamaques i els parasols s’ubiquen sempre ben a prop de l’aigua, i moltes vegades l’espai que queda lliure no és tant atractiu com el que ocupen aquestes instal·lacions.

Una altra conseqüència de la disminució de l’arena a la platja ha estat la impossibilitat de celebrar enguany el torneig de volei platja de Sant Bartomeu, ja que l’espai que s’emprava per aquesta competició estava ocupat en part per hamaques i parasols que s’havien hagut de reubicar perquè no cabien al lloc on inicialment estava previst. I com que hi ha un contracte firmat i una concessió atorgada, els concessionaris han de poder ubicar totes les hamaques i parasols que tenen concedides, ja que sinó l’Ajuntament es podria veure exposat a una indemnització.

Amb aquesta situació, i tenint en compte que el proper any l’Ajuntament ha de tornar a treure a concurs les autoritzacions d’hamaques i parasols, la moció de l’Entesa va sortir endavant. Es van votar tres punts. El primer va ser recolzat per tots els partits, i diu el següent: “Els nous plecs de les concessions de la platja de Cala Galdana que s’han de redactar per a la temporada 2024 tindran en compte que a la platja hi ha manco arena que fa quatre anys”. El tercer punt de la moció també va obtenir el vot favorable de tota la corporació municipal, i diu: “Que les zones se repensin per poder tenir més espai per a la gent de Ferreries i per a les activitats esportives com és el torneig de vòlei”.

El segon punt de la moció també va ser aprovat, en aquest cas amb el vot favorable de l’Entesa i el PP, i l’abstenció del PSOE. En aquest punt és quan es diu directament que “els nous plecs han de reduir el nombre d’hamaques i ombrel·les a la platja”. Per tant, l’Ajuntament s’ha compromès a reduir aquestes instal·lacions.

Des del PSOE expliquen la seva abstenció afirmant que ells veuen més lògic que primer es faci un estudi de quina és la realitat de la platja amb la reducció d’arena, per saber si hi ha alguna opció de guanyar espai lliure per als banyistes sense necessitat de disminuir el nombre d’hamaques i parasols. La regidora Vero Llufriu comenta que “sense un estudi previ de distàncies i dimensions, no ens semblava del tot adequat dir ja directament que s’han de reduir les hamaques i els parasols, tenint en compte la importància que aquesta activitat suposa per als ingressos de l’Ajuntament de Ferreries. Si es constata que s’han perdut prou metres d’arena i no surten els nombres i ens hem de menjar espai lliure per col·locar les mateixes hamaques que fins ara, ens semblarà bé que se redueixin”.

Sigui com sigui, l’acord que es va adoptar és el de la reducció directa. El batle, Pedro Pons, recorda que “a Cala Galdana ara mateix hi ha les hamaques que l’Ajuntament va decidir que hi hagués quan qui governava precisament era l’Entesa. És cert que s’ha de repensar la situació, perquè ara mateix no hi caben totes i cada estiu s’han hagut de recol·locar per no perdre doblers, i açò ha implicat fer malabars i col·locar sombrilles i hamaques darrera la zona dels velomars del mirador, cosa que ha impedit que es fes el torneig de volei. Ho repensarem i veurem quantes hamaques hi caben, fent compatible el negoci amb el dret de la gent a disfrutar de la platja lliurement”.

Ara bé, si es redueixen hamaques i parasols, se suposa que baixarà la quantitat econòmica que ingressa l’Ajuntament. I no és una xifra menor. Al pressupost de 2023 està previst ingressar 871.560 euros només de les concessions a Cala Galdana. Açò suposa el 12 per cent del total dels ingressos municipals. “Els actuals plecs han durat quatre anys, i ara toca revisar-los i ajustar els preus. Si hem de posar unes quantes hamaques manco, intentarem cercar l’equilibri perquè aquest ingrés ens fa molta falta. Si hem de llevar hamaques perquè no podem ni recol·locar les que es donaven actualment i volem guanyar espai, intentarem que la reducció de nombre quedi compensada amb la revisió de preus, i segurament el proper any ingressarem més o menys el que hem anat ingressant aquests anys. Però hem de fer els nombres”, relata el batle.

L’Entesa, per la seva banda, exposava a la seva moció que “sabem que per Ferreries aquestes concessions són una font molt important d’ingressos i que si es redueixen les hamaques, es veuran reduïts també aquests. Així i tot, creiem que s’ha de fer un esforç per adaptar-nos a la nova realitat”.

El que sí que sembla clar ja és que els nous plecs inclouran una novetat, i és que les hamaques i els parasols s’hauran de llevar cada dia de la platja, quan acabi l’horari permès per a explotar-les. El PP va proposar ja aquesta opció al Ple, per tal que a partir d’una determinada hora, la platja quedi més lliure i, sobretot, per tal que la màquina de netejar la platja del Consell de Menorca pugui accedir a l’arenal sense problemes, cosa que enguany, amb les sombrilles fixes, no ha pogut fer.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.