Per què costa prendre decisions? Per Rosa Solà

Prenem una gran varietat de decisions al llarg del dia, que van des de decisions trivials i automàtiques com quina roba posar-nos o què menjar per berenar fins a decisions més significatives i deliberades dins l’àmbit laboral, financer o personal.

Prendre una decisió es triar una estratègia per a executar una acció dins de diverses possibilitats. No consisteix només en escollir, analitzar i valorar sinó també en passar a l’acció.

Altres dificultats comunes que poden interferir en el procés de presa de decisions són

La por al fracàs: El temor a cometre errors o prendre una decisió incorrecta pot paralitzar a una persona i dificultar la presa de decisions.

El perfeccionisme: Aquells que busquen una elecció perfecta poden enfrontar dificultats per a decidir, ja que sempre estan buscant l’opció ideal, la qual cosa pot ser inassolible.

La Inseguretat: La falta de confiança en un mateix pot fer que les persones dubtin constantment de les seves decisions i busquin la validació d’uns altres.

Els biaixos cognitius, com el biaix de confirmació (buscar informació que recolzi les nostres creences actuals) o el biaix d’ancoratge (ser influenciat per informació inicial), poden distorsionar el procés de presa de decisions.

Ansietat: L’ansietat pot dificultar la presa de decisions en generar pensaments negatius o preocupacions excessives sobre les conseqüències d’una elecció.

Depressió: Les persones amb símptomes de depressió sovint tenen dificultats per a prendre decisions a causa de la falta d’energia, interès o motivació.

Pressió social: La influència de l’opinió dels altres o el temor al judici social poden fer que les persones prenguin decisions que no són realment les millors per a elles.

Conflictes interns de valors: A vegades, les persones enfronten dilemes ètics o morals que poden fer que la presa de decisions sigui especialment difícil.

Escassetat de recursos cognitius: La presa de decisions consumeix recursos cognitius, i les persones poden tenir dificultats per a prendre decisions efectives si estan mentalment esgotades o aclaparades.

Així, en aquest procés podem patir diferents dificultats com bloquejos psicològics, sobre analitzar (paràlisi per sobre anàlisi), decidir impulsivament seguint criteris exclusivament emocionals, ser massa dependent del consell i opinió dels altres o bé patir estrès crònic per la incertesa d’un estat perllongat d’indecisió.

Depenent de la severitat i la persistència dels problemes relacionats amb la presa de decisions, i com afecten la vida d’una persona parlem d’indecisió patològica o bé de dificultat en la presa de decisions.

La indecisió patològica és una condició més greu i persistent que implica una incapacitat significativa i ansietat extrema en relació amb la presa de decisions, fins i tot les més simples, tenint un impacte significatiu en la vida diària de la persona. En aquests casos, sovint és necessari la intervenció d’un professional de la salut mental.

La dificultat ocasional en la presa de decisions, d’altra banda, és una cosa que pot experimentar qualsevol persona en certes situacions i no necessàriament requereix tractament professional, les persones poden continuar funcionant en la seva vida quotidiana.

Pot ser abordada a través d’estratègies de millora de la presa de decisions, com la recopilació d’informació, la reflexió, la consulta amb altres i sobretot el pas a l’acció.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.