Sant Bartomeu 2023. El Geriàtric, un lloc on viure

Redacció / Ferreries. Avui xerrem sobre Sant Bartomeu amb Francisco Pieres (Paco), que va entrar al Centre de Dia fa cinc anys, amb Ana Barber, que ja fa quasi setze anys que fa feina de gerocultora al Centre de Dia i amb Francisco Febrer Martí (Xec), que en fa dotze que és resident del Geriàtric.

Com prepareu Sant Bartomeu al Geriàtric?
Abans de Sant Bartomeu decorem el centre amb treballs manuals fets per nosaltres. Tot el que fem està relacionat amb les festes. A més a més de posar banderetes i tot això, a vegades hem posat canyes, estels, cavalls…

“Un any va ser molt polit, vam posar retractes de quan érem joves vivint les festes, i vam omplir totes les finestres” , ens explica en Xec.
Altres coses que fem són els tallers de cuina, on preparem moltíssims pastissets, mantecados, panets de sobrassada i altres pastes típiques per repartir per les festes.

També uns dies abans fem un berenar de xocolatí i ensaïmada. Ve una representació de l’ajuntament i es flabioler/a, i fan un primer toc aquí al centre.

En Paco ens explica que ell sempre diu a sa gent que el primer toc no és a l’ajuntament, sinó al geriàtric “jajaja “ riu.

N’Ana ens comenta que un any va ser espectacular, va venir sa somereta i es fabioler i van anar per tot el centre. Un altre any també van fer el ball de caixers : van tancar el carrer Fred, van venir els Calipso i es va organitzar un ball on van participar tots els familiars i molta gent del poble. Fins i tot varem netejar i guarnir un be!!!.

A més a més, explica n’Ana, fem un pin diferent cada any : hem fet estels, ensaïmades, saquet d’avellanes… els dies de les festes el portem tot el personal, els residents i també ho repartim als familiars, inclús gent del poble ve a cercar-lo i fan un donatiu per una fieta que tenim apadrinada a l’Ecuador.

Ens podeu explicar la programació d’activitats del Centre per Sant Bartomeu?
Ens Xec explica que el primer dia, es dissabte de Sant Bartomeu, al Geriàtric es comença el dia amb un bon berenar d’ensaïmada amb xocolatí. “Després ens comencem a preparar per rebre sa comitiva, que quan acaben de fer el primer toc a l’ajuntament, venen directament al centre. Quan arriben ja estem tots preparats a la sala, juntament amb les nostres famílies. “

N’Ana ens explica que abans entrava moltíssima gent, ara hem hagut de posar un límit perquè “els residents són els protagonistes i han de poder gaudir-ho”. Quan entra la comitiva tenen el detall d’anar saludant un per un, “jo m’emociono al recordar aquests moments. Si no fossin al centre, molts d’ells estarien a casa seva sense poder viure aquests moments”.

Aquest mateix día,a les 16h, quan escoltem els petards i campanes, comencem a mobilitzar de nou a la gent, perquè la banda i es capgrossos passen per davantdel centre i després la qualcada.

Es dia següent, cap a les 8.30h ja comencem a escoltar sa música, entren els capgrossos dins el geriàtric a donar el bon dia als residents. “Ja més tard comencem a sortir a la porxada per tornar a veure la qualcada, aquesta vegada posem capell perquè fa molt de sol jajajaja” riuen tots.

Feu algun menjar especial?
Un any van fer Llagosta, també és molt típic fer canelons, sopa de peix… “normalment els postres són superextraordinaris, ens fan gelats molt elaborats.” coincideixen tots

Les families solen participar en les activitats?
Molts familiars aprofiten aquests dies per ajuntar-se. Venen a passar les festes amb els seus familiars ens explica l’Ana. Des de la porxada es veu molt bé quan passen els cavalls !.

Quin es el moment que més us agrada?
N’Ana ens comenta, que li agrada molt quan sent les campanes i els coets el primer dia.

També vol deixar constància, que gràcies al fet que els seus pares van poder ser aquí es dos darrers anys, van poder viure Sant Bartomeu.

A en Paco el berenar on ve el fabioler a fer el primer toc, li sembla molt polit.

A en Xec li agrada molt quan passen la qualcada i els hi demana que facin un bot davant seu.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.