Sant Bartomeu 2023. L’home que acaronava (i curava) els cavalls Bià Mercadal Truyol és expert en fisioteràpia equina, una pràctica que podríem comparar amb la que rebem els humans i que ens ajuda a superar dolències i prevenir lesions

Llorenç Allès Camps / Ferreries. La fisioteràpia equina és la branca de la fisioteràpia aplicada als cavalls. Una sèrie de pràctiques i tècniques semblants a les que podem rebre les persones per ajudar a aquests animals a superar dolències i evitar lesions. Bià Mercadal Truyol és un dels professionals a Menorca que apliquen aquesta tècnica. Llicenciat en fisioteràpia i amb un màster en aquesta especialitat, allò que un dia va començar com una pràctica que molts veien amb estranyesa s’ha convertit en un servei cada vegada més demandat.

Hi ha molta diferència entre la fisioteràpia per a humans i per a cavalls? Sí i no, contesta. Algunes coses són similars, però altres ben diferents. Per exemple, la comunicació. “Una persona normalment ve i et diu on li fa mal. . En canvi, en el cas del cavall és moltes vegades el genet qui et diu allò que nota en l’animal”, explica. Per tant, és part de la feina del fisioterapeuta descobrir si efectivament la dolència que indica el genet és la correcta, i quin ha de ser el tractament. I quan s’aplica aquest tractament, també l’absència de comunicació oral provoca algunes dificultats. “A una persona li pots dir ara te faré un poc de mal, i en canvi al cavall no el pots advertir, i has d’estar atent per quina pugui ser la seva reacció. Com a norma general, però, són molt agraïts, i quan veuen el que els fas i el bé que els provoques, es deixen fer”, conta Mercadal.

Alguns poden pensar que la fisioteràpia per a cavalls és una excentricitat, un complement innecessari. Davant açò, en Bià respon que “sempre que tractes un cavall, l’animal acaba molt millor que quan comences. A més, si els revises convenientment, pots prevenir lesions, ja que és possible detectar dolors primaris que encara no s’han manifestat i que podrien anar a més. Per tant, podem preveure que el problema sigui més greu. Els cavalls, al cap i a la fi, són com noltros, que s’enganxen i tenen dolors…”.

Entre les dolències més habituals entre els cavalls, en Bià assenyala que “allà on normalment els he de tractar més, sobretot als equins que van muntats, és de l’esquena, a la part on cau la sella. Aquí reben el pes del genet o de la muntura, una càrrega que no durien de natural. També tracto bastant la tensió al coll”.

La benevolència i els beneficis d’aquest servei s’han anat estenent per Menorca, i avui dia els serveis de fisioteràpia equina són bastant demandats. El perfil del client és prou variat. Hi ha, diu Bià Mercadal, des dels propietaris de cavalls de doma que competeixen a alt nivell, cavalls trotons que corren cada setmana, i també particulars que tenen el cavall just per anar a passejar.

I ara que ens trobam en aquestes dates, és necessari demanar-se si la fisioteràpia equina pot ajudar als cavalls per preparar-se per a les festes. La resposta den Bià és la següent: “Hi ha bastants cavalls que participen a les festes que tractam unes setmanes abans de sortir, per tal que estiguin ben aclarits i sans. Així, sense contractures ni bloquejos, tenim més garanties de que la cosa vagi bé. Si un cavall tingués molt de mal a una i açò fes que estigués incòmode, també dins la festa, aplicar-li un bon tractament pot fer que estigui millor i segur enmig de la gent”. Ara bé, ell mateix afegeix que “la fisioteràpia equina no ho aclareix tot, n’hem de ser ben conscients. Sinó, enlloc de dir-se fisioteràpia, es diria Lourdes!”.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.