Sant Bartomeu 2023. Mobles Allés, tres generacions d’èxit i valors a Ferreries Els representants de l’empresa centenària seran enguany els encarregats de pronunciar el pregó d’obertura de les festes de Sant Bartomeu

Llorenç Allès Camps / Ferreries.  El 1920, Miguel Allès Pons, conegut com Miquel ‘Temu’, muntava el seu taller al carrer de Dalt 17. Més d’un segle després, aquell gest s’ha transformat en una de les empreses més emblemàtiques de Ferreries, i generació rere generació ha esdevingut un dels referents ferreriencs dins i fora del municipi. Aquest any, els actuals responsables de Mobles Allés han estat escollits per pronunciar el pregó que obre oficialment les festes de Sant Bartomeu.

“És un honor i una responsabilitat”, expliquen. De fet, no va ser fàcil que acceptessin la convidada de l’Ajuntament. Diuen que s’ho van haver de pensar diverses vegades, i que només van acceptar després de diverses reunions i d’estar segurs que poden explicar la història de l’empresa sense que es faci avorrit i que resulti d’interès per a tot el poble. Hores d’ara, hi ha coses del pregó que encara no sabem, i que no se sabran fins el dia 22 a vespre. El que sí sabem és que els actuals socis, els cosins Rosa, Miguel Ángel, Miguel, Joan i José, volen que l’únic membre viu de la segona generació de l’empresa, Nando Allés, sigui amb ells en un moment tant important com històric.

Al cap i a la fi, els cinc socis actuals són la tercera generació d’una història que, com dèiem, va començar el 1920 com una empresa familiar de fusteria i mobles, fundada per Miguel Allés, avi dels actuals socis. La seva aventura empresarial poc a poc va anar creixent, incorporant operaris i amb diferents trasllats a noves instal·lacions, fins a ubicar-se a les actuals dependències del carrer Fred. El 1946, l’empresa fa un primer bot familiar, amb la incorporació dels fills del fundador, Bartolomé, José Maria i Fernando Allés Pons. La feina conjunta de dues generacions, i els valors de serietat, honestedat i feina ben feta que sembrà el fundador fan créixer any rere any el projecte, i el 1968 s’inaugura a Ferreries una botiga-exposició al carrer Monte Toro i s’amplia la fàbrica. I a partir d’aquí, segueix la consolidació i expansió. La botiga creix, i el 1992 pren forma la icona de l’empresa, l’actual edifici ubicat a l’entrada del poble, a la carretera general, amb 4.000 metres quadrats de superfície i una exposició de mobles que no té comparació a Menorca.

103 anys després, l’empresa segueix ben viva. Diuen que un dels secrets que ha permès la continuïtat de l’empresa és que cada soci ha tingut una responsabilitat diferent, unes tasques ben definides que no se sobreposen amb les dels demés, i que ajuden a tirar endavant. I és que fer feina amb la família és especial. “Aquesta sempre ha estat una empresa familiar, i és el que hem vist sempre. Entre cosins ens tenim molt respecte, i per açò l’empresa prospera”, comenten. I ho fa, afegeixen, amb els pilars que va posar el seu avi. “Ell va instaurar uns valors que tots hem continuat, i que fan que l’empresa sigui forta. La serietat, la feina ben feta, tenir clares les funcions de cadascú… Ho hem viscut des de sempre, hem vist que tothom en tot moment feia allò necessari per a què l’empresa anés bé, i noltros aplicam el mateix per a què l’empresa vagi bé”.

I açò que l’entorn ha canviat. I ves que no ha de canviar en més de cent anys d’història! Ara, expliquen, s’enfronten a un panorama on és molt difícil que les persones joves arribin a la botiga i es decideixin a comprar tot el mobiliari que necessitin per vestir un pis. “Ara hi ha encàrrecs més petits, la gent compra una cosa d’aquí, una d’allà…”, diuen. I allò que poden trobar a Mobles Allés és un moble amb garanties, qualitat i confiança. Una oferta diversa i amb opcions per a tots els públics i tots els perfils. “El nostre producte és seriós, personal, acompanyat pel bon tracte i amb un molt bon servei de post venda”, defineixen. Un servei que és segell de l’empresa, i que s’ha estès gràcies al boca a boca.

Les vendes al públic en general es complementen amb els encàrrecs que reben del sector de l’hosteleria i els comerços. “En aquest àmbit, moltes vegades hem tingut plena ocupació a la fàbrica, ja que si fas per exemple la reforma d’un hotel, et permet estar ocupat uns quants mesos”. I és que, cal recordar-ho, a Mobles Allés tenen fàbrica pròpia, amb línies que fabriquen ells mateixos, i amb possibilitat d’encàrrecs a mida. És la garantia de confiança que ofereixen a clients i empreses, tant, que a vegades els ha estat impossible subcontractar algunes petites feines perquè els clients volien la garantia de que els mobles que compraven fossin cent per cent Mobles Allés. Símptoma de la bona reputació guanyada i un motiu més per a seguir exigint la màxima qualitat.

“Ens agrada ser honestos i sincers, i feim allò que podem i sabem fer”, comenten. I en base a aquesta màxima, han renunciat a la venda per internet que sí els havia aconsellat en alguna ocasió algun assessor extern. “Noltros no compraríem un moble per internet, perquè ens agrada veure’l, tocar-lo i provar-lo abans, i per açò tampoc no en vendrem. A més, per fer el pas de comercialitzar a través d’internet has d’estar molt preparat, i logísticament implica una gran exigència. No volem morir d’èxit, i hem decidit no fer aquest pas”.

També han renunciat a expandir-se fora de Menorca. En alguna ocasió també els han temptat amb obrir una botiga a Mallorca, però no van voler, per poder garantir la serietat i qualitat que presten aquí. “El nostre mercat és Menorca. És cert que si haguéssim de viure només amb la venda al gran públic aniríem coixos, però com que combinam la fàbrica pròpia i els encàrrecs d’hosteleria i sector comercial, anam cap endavant”.

El passat de Mobles Allés xerra d’un projecte familiar que ha anat creixent gràcies a la constància, els valors i la valentia, amb passes com la introducció a Menorca de l’ús dels dissenys per ordinador aplicats al sector del moble. El present mostra una empresa sòlida, amb cinc socis forts units per vincles de sang i per un projecte i una convicció comuna, que és la de mantenir els valors sembrats per l’avi Miquel ‘Temu’. El futur, expliquen, encara no està damunt la taula. Encara hi queda tercera generació per a estona, i ja veurem què passa amb la quarta. Serà difícil, admeten, que sigui la pròpia família la que agafi el testimoni, però mai se sap. De moment, allò que toca és rememorar la història d’un projecte d’èxit, que ha duit grans alegries a la família, prosperitat a Ferreries i ara, l’oportunitat de pronunciar el pregó d’obertura de les festes.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.