Bandes de les Illes Balears Per Bep Cardona

El disc que presentam aquest mes és un recopilatori a on va participar la nostra Banda de Ferreries. El disc va ser una iniciativa de la discogràfica Swingmedia i va comptar amb la col·laboració de Joan Bibiloni. Enregistrar un CD aquells anys, meitat dels anys 90 quan el mercat discogràfic estava de pujada, era garantia d’èxit, i possiblement venia empès per un interès de caràcter monetari. Sigui d’una manera o altre, es van enregistrar la majoria de les bandes de música que estaven en actiu en aquells moments a Balears i van comptar amb el suport de la Comissió de Cultura i Educació del Consell Insular de Mallorca i La Federació de Bandes de Música i Associacions Musicals. Del total de disset bandes en van participar tres de menorquines, junt amb la de Ferreries, la de Ciutadella i la de Migjorn.

Cadascuna de les bandes interpretava l’obra que voluntàriament decidien. La Banda de Ciutadella, dirigida per n’Enric Villalonga va gravar “Gloria a Menorca” de Bartomeu Carreras, la Banda de Migjorn Gran, dirigida per Andreu Menorca va enregistrar “Comodín II” també obra de Bartomeu Carreras. La nostra Banda per la seva part tancava el disc amb la partitura del jaleo arranjada i adaptada per Mestre Biel Cardona. La dirigia en Ricard Ramisa.

Portada del disc, Musica de Ferreries. SW 023-CD

Moltes vegades ja hem comentat el valor que te per a tots els menorquins aquest arranjament, que és de l’any 1916 fet pel ferrerienc Mestre Biel i avui no ens detindrem amb aquest fet. Però el que si val la pena comentar és que aquells anys (a mitjans dels 90) s’estava produint-se a Menorca un profund canvi a nivell musical. Les escoles de música que s’anaven introduint en els diferents pobles obrien moltes possibilitats i un nou ventall al món musical. Si bé els inicis mai son fàcils, va ser a finals dels 80 que les escoles de música van començar a agafar protagonisme i els resultats es van començar a veure uns anys més tard. A Ferreries recordem que l’escola de música que va arrancar Esperança Barceló va ser dins el 1985. Alguns del fillets que anaven a aquella escola amb els anys van resultar puntals per la futura banda de música. A Ferreries va passar que la junta de la banda que havia ajudat a iniciar l’escola prest van pensar que faltava professorat per instruments concrets que eren essencials a la banda i es va iniciar una tanda de reunions i estira i afluixes que va acabar en que la nova banda de música va arrancar per el seu costat una segona escola de música. En aquesta ocasió més dirigida a alimentar la banda de jovent. Tots ja en sabem la història que va acabar, no sense molts de mals de caps i esforços amb la creació de l’Ateneu Musical l’any 2000, fusionant com no podia ser d’altre manera les dues escoles. L’any en que es va enregistrar aquest disc (1995) Ricard Ramisa era el dirigent de la banda i a la vegada de l’escola de música. La música en general estava pujant de nivell de manera considerable. Els músics tenien una facilitat de lectura i una tècnica molt millorada i va fer que les bandes poguessin canviar i adaptar el seu repertori de manera constant i evolutivament.

Van ser les escoles de música les que van donar aquest impuls a les bandes. No sols a Ferreries, amb els anys a part de veure el creixement de les bandes ja existents podem constatar la creació de noves formacions com les de Mao, Mercadal o Alaior. També aquest fet ens fa fruir de concerts excepcional d’un nivell alt i enriquit també per bons i preparats directors. Els ferreriencs podem dir amb orgull que la nostra banda va agafar aquesta nova senda de manera ferma i explendorosa i va ser capdavantera a Menorca amb la seva evolució.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.