Jesús Pons Huguet, CEO de la cadena hotelera Smyhotels “Veig difícil que un turista que no s’allotja a Ferreries vengui expressament a visitar el poble”

Llorenç Allès Camps / Ferreries.  Jesús Pons Huguet (41 anys) és des d’aquest mes de juny el CEO de la cadena hotelera Smyhotels. Per aquells que encara funcionam amb nomenclatura antiga, la de tota la vida, podríem dir que ell és el cap, el màxim responsable, el qui mou els fils d’aquesta companyia que regenta 13 hotels a cinc països. Pons, que va partir de Ferreries als 18 anys i ha passat per Estats Units, Londres i ara viu a Palma, s’ha forjat una carrera brillant al món del turisme i dels viatges, i aquest és un nou pas d’una persona que, des de la discreció i el treball, apunta alt.

Com arriba vostè fins al càrrec de CEO de la cadena Smyhotels?
Smyhotels és una cadena hotelera que es va crear dins el grup Logitravel fa uns cinc anys. El juliol de 2021 Logitravel es va fusionar amb Viajes El Corte Inglés, i aquesta hotelera es va haver de separar del grup. Jo fins ara he format part del grup de Viajes El Corte Inglés, i aquests darrers dos anys he exercit una funció financera, de control de projectes transversals, adquisició d’empreses, una mica d’estratègia i altres responsabilitats. Va sortir l’oportunitat d’agafar les brides de l’hotelera i em feia ganes fer un bot, sortir de la meva zona de comfort i aprendre altres coses.

Assumeix vostè una responsabilitat important…
Sí, tenc la màxima responsabilitat d’aquestes persones que fan feina als hotels que ofereixen vacances i estades a moltíssima gent. Smyhotels té establiments molt diversos, a destins de platja però també a ciutats com Lisboa i Brusel·les, o un hotel de muntanya a Itàlia. Tenim establiments de tres, quatre i cinc estrelles, un hotel boutique… L’empresa s’està preparant i fent tots els processos per créixer.

Com ha de ser un hotel avui en dia?
Un hotel ha de procurar cobrir qualsevol necessitat que tengui el client. Tenint en compte els principals països de procedència dels nostres clients, parlam de persones que tenen grans comoditats a ca seva, un bon llit i un bon sofà, i quan van a un hotel esperen açò o més. Per tant, un hotel ha de fer fer sentir al client molt millor que a casa seva. Una experiència molt dolenta per un client és arribar a un lloc on té pitjors serveis que els que pot trobar a casa normalment, a no ser que ho compensis amb una molt bona platja o un molt bon entorn.

Quina línia vol seguir vostè al capdavant de l’empresa?
Quan arribes, has de dedicar un temps d’immersió i anàlisi. Em toquen uns mesos de revisar la situació de la companyia hotelera i repensar una mica l’estratègia. Estem ara en aquest punt. L’empresa està situada, i tot i açò, jo la considero quasi com una start-up. Tenim gent molt jove i capaç, i podem fer moltes coses. La meva intenció és ficar els raïls per créixer i que la gent estigui molt a gust fent feina per una hotelera que vetlla per a què els seus clients passin la seva millor estada.

És un bon moment per al sector hoteler?
Han passat tres anys molt durs. La pandèmia ens va agafar basant desprevinguts, ja que no ens esperàvem l’impacte que ha tingut dins els anys 2020, 21 i fins i tot 22. Qui ha remuntat més ràpid a nivell d’Europa i Mediterrani ha estat el sector hoteler, mentre que la part de viatges encara necessita recuperar terreny. És un bon moment per al destí Mediterrani i Europa, i tenim oportunitats per implementar una bona estratègia, créixer i ser una hotelera de referència.

L’aturada forçada per la pandèmia ha servit a molts sectors per repensar estratègies. A vostès també els ha servit?
Tothom es va haver de reinventar, perquè teníem una situació molt difícil de manejar. A la part de viatges vam fer una gran reducció de personal a través dels ERTEs i vam haver de sobreviure en un entorn de moltíssimes cancel·lacions i modificacions durant 2020. Pel que fa a l’hotelera, vam haver d’aturar noves incorporacions, va tocar replegar veles i intentar navegar de la millor manera possible, i a poc a poc hem anat introduint nous hotels. Ara toca revisar estructura i estratègia per a partir de setembre intentar incorporar noves unitats.

Turísticament, Menorca està de moda. Com ho veu vostè com a expert del sector?
Estem de moda però fins a un cert punt. Menorca sempre tindrà aquest valor afegit de la preservació del nostre entorn i per com està estructurada l’illa, amb aquestes grans finques agrícoles que permeten que hi hagi grans espais naturals, i que els punts turístics estiguin concentrats en certes urbanitzacions i preservar certes platges. Açò és molt positiu per qui cerca aquest turisme, però limita les possibilitats de creixement. I tenim un altre handicap molt gran, que és el tema de la connectivitat, que fa que a l’hivern l’illa quedi pràcticament aturada. Açò no vol dir que sigui negatiu. És necessari que l’illa es refresqui, que la gent tengui el seu període de vacances i que després torni a arrancar una temporada. Però a l’hivern tenim una temporada molt complicada, perquè hi ha molt pocs turistes. Sí que darrerament els centres de Maó i Ciutadella reben més turisme d’interior durant hivern, sobretot francesos, i anam remuntant una mica, però aquesta estacionalitat fa que qui vulgui invertir a Menorca, per exemple amb un hotel, s’ho pensi dues vegades perquè la temporada és molt curta.

Smyhotels no té hotels a Menorca. L’únic hotel a Espanya el tenen a Fuerteventura. Menorca podria ser una opció de cara a futur?
Estudiam moltíssims hotels cada mes, sempre atents a qualsevol proposta que es mou, però també és necessari no errar, no equivocar-nos quan assumim un nou establiment. Tenim capacitat per agafar hotels a bon ritme, però ho volem fer bé. No descarto d’aquí un temps tenir un hotel a Menorca.

El principal entrebanc és aquesta temporada que vostè encara veu curta?
És una situació que impacta molt en els números. Quan un propietari exigeix un determinat preu o una determinada renda, s’ha de veure compensada amb una rendibilitat raonable, i un hotel, amb una temporada curta, té una rendibilitat molt limitada. Tenim molts bons mesos de juny, juliol i agost, però després és molt difícil compensar els mesos de temporada baixa.

Sembla, però, que la temporada turística sí que es comença a allargar una mica…
obretot als centres de Ciutadella i Maó hi ha moviment, bastants hotels urbans, però a les urbanitzacions turístiques no veig que estiguem remuntant de la manera que s’hauria de fer.

Vostè, com a ferrerienc, creu que Ferreries té potencial per créixer turísticament?
Ferreries està molt limitat. Tenim una platja urbanitzada, que és l’única amb possibilitats d’un desenvolupament molt limitat. Tot el que sigui potencial turístic s’ha de derivar a través de Cala Galdana, i açò limita molt. Sí es pot créixer en agroturismes i turisme d’interior, però l’impacte que pot generar és molt limitat. Ferreries sempre ha tingut per sort una dedicació més industrial, i veig difícil que puguem compensar aquesta activitat amb un volum que procedeixi de potenciar turísticament el poble. Les capacitats que tenim són limitades.

No em referia tant a créixer en nombre de places, sinó en capacitat d’atreure turistes…
Es poden fer coses. Darrerament es debat molt com fer conviure els turistes amb els habitants. Si el turista només és de pas el seu pes econòmic és més limitat que si està dins el poble, dorm al poble i gasta al poble. Veig molt positiu que hi hagi més places turístiques dins Ferreries per a què els turistes es puguin hostatjar aquí, però veig difícil que un turista que té l’hotel a una platja o a una de les grans ciutats s’atraqui a Ferreries per visitar-lo expressament. Tenim l’atractiu de les sabates, que és un molt bon punt, i hauríem d’aconseguir trobar maneres per trobar altres focus d’atracció, però el nostre atractiu és limitat. No tenim un port ni una platja a prop. S’han intentat fer mercats i altres coses, però de moment no hi ha hagut massa coses que hagin funcionat.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.