S’obre el Camí a Binimoti, però el recorregut no ha acabat Els Amics des Camí den Kane fan un repàs de la fita aconseguida amb l’obertura aquest maig d’un tram del camí, però avisen que queda molta feina per fer

Llorenç Allès Camps / Ferreries.  Aquest mes de maig, Ferreries i Menorca va recuperar una part de la seva història. Finalment, es va poder reobrir el pas pel Camí den Kane al seu pas per Binimoti. Un triomf del poble, però sobretot una victoria que ha estat possible gràcies a la insistencia, perseverança i valentía d’un col·lectiu de persones, els Amics del Camí den Kane. Ells mateixos fan un balanç d’allò que ha suposat aquesta fita, i ja avancen que aquest no és el final del recorregut, sinó una etapa més.

En tot procés sempre hi ha un punt d’inflexió, un moment, un instant en què tot de cop pren un altre rumb. En el cas de la recuperació del Camí d’en Kane pel terme de Ferreries el trobam en el moment en què l’Audiència Provincial de Palma dictamina, sentencia i conclou que el tram que passa per Binimoti és de titularitat municipal, del poble de Ferreries. La tensió ha arribat a alçades impensables, i arribar en aquest punt ens fa respirar profundament i no podem evitar algunes llàgrimes d’emoció. Açò va passar el passat dia 9 de gener d’aquest any. Després de més de 8 anys d’incansable reivindicació ens arriba la notícia esperada. Vuit anys és un temps prou llarg per pensar que el procés ha patit molts alts i baixos, fins i tot abandonaments, cansaments, plens de pessimisme alguns ens han deixat i s’han dedicat a altres afers i altres assumptes, només uns pocs hem resistit però també hem patit algunes “conseqüències”, ni que sigui un grapat de cabells blancs més acumulats a la nostra cabellera…

El canvi de propietari de Binimoti també va ajudar, tot s’ha de dir. Quan el procés entra en via judicial, a alguns els ha interessat que la cosa navegui en la incertesa i en la indefinició: mentre estigui en la incertesa i el camí estigui tancat ja els hi anava bé. El procés judicial determina cara, la moneda del destí ha fet caure del nostre costat la nostra reivindicació insistent. Finito. Entre tots hem aconseguit una gran fita per Ferreries i per Menorca, hem recuperat i hem restaurat parcialment un tram de camí històric que a tots ens sembla una meravella. De cop hem recuperat 60 anys d’història local del nostre poble, el 1963 s’abandona l’ús d’aquest camí degut a un gran temporal que ha fet malbé el pont de Binimoti i segurament gran part del camí històric.

Sí, està molt bé recuperar un camí històric com aquest, però la feina encara no ha acabat. La tasca important a partir d’ara és determinar com ho farem per mantenir aclarit, net i en condicions el camí històric recuperat. L’administració, l’Ajuntament de Ferreries en aquest cas, ha de liderar aquesta tasca, hi ha de destinar recursos per millorar l’accés, el terra, les parets, etc… però ara mateix recuperar el pont de Binimoti s’ha convertit en un prioritat per tal que el trànsit a peu, en velo o a cavall per aquest camí sigui el més còmode i tan aviat com sigui possible. En aquesta tasca també hi juguen un paper important el voluntariat, els grups ciclistes, hípics, corredors, caminadors, grups d’esplai, escoltes, la ciutadania en general… el paper de mantenir net i aclarits els camins és de tots, si som molts i cadascú assumeix el seu compromís la tasca de manteniment dels camins serà molt més fàcil.

Per tot açò ACK proposam que el nou Ajuntament crei una Comissió de Camins de Ferreries per tal de fer seguiment d’aquests camins. Incentivar els grups de voluntariat també és una cosa important que pot fer la propera corporació municipal.

Les properes fites
Les properes fites d’ACK referides al Camí d’en Kane són molt clares:

1. Esperam la recuperació del tram de Terra Roja, que sabem que és privat perquè es va adquirir en subhasta entre els anys 1913 i 1920. Ens sap greu que en vuit anys les diferents corporacions municipals que han passat no hagin estat capaces d’arribar a un acord amb aquesta propietat, i més si pensam la disponibilitat de negociar que tenia l’actual propietari de Terra Roja.

2. Esperam que, amb l’aprovació del Catàleg de Camins Municipal de Ferreries, quedi definitivament clar el pas públic dels trams de Santa RIta (amb dret de pas des de l’any 1904) i el de Binissuès.

3. Recuperació i restauració immediata del pont de Binimoti per poder passar de forma correcte per aquest tram de camí.

4. Recuperació i restauració immediata també del pont de Sa Bova, situat en el tram de Sant Patrici, recordam que havia d’estar enllestit durant l’any 2021, som el el 2023 i encara no han començat les obres.

5. Proposam crear una Comissió de Camins municipals perquè vetli pel bon manteniment i bon ús dels camins públics del nostre terme municipal, els que estaran inclosos al Catàleg de Camins Municipal, també el Camí d’en Kane.

6. Proposam que l’Ajuntament de Ferreries incentivi la creació de bosses de voluntariat per tal de dur a terme el bon manteniment d’alguns camins públics municipals. És important recuperar camins però encara ho és més el seu bon estat i el seu manteniment.

7. Que es posi en marxa la correcta senyalització i informació dels camins a través de senyals i panells informatius. També serà imprescindible que tota la informació de tots els camins inclosos al Catàleg de Camins Municipal estigui a l’abast del públic a través d’una pàgina web o semblant.
8. Que l’Ajuntament de Ferreries presuposti cada any una partida important de doblers per ajudar al manteniment dels camins de Ferreries, per aixecar enderrossalls, per aclarir trams que s’embassen quan plou, per aclarir ponts, barreres, cartells informatius, etc.

9. També esperam que en els propers anys cap corporació municipal caigui en la temptació de voler convertir el tram de Binimoti en un camí alternatiu a la carretera general, ja que perdria tota gràcia i tot l’atractiu natural i paissatgístic que ara mateix té.

Recuperar camins històrics per a Ferreries es pot convertir en un atractiu turístic important pel nostre poble, tenir rutes ciclistes, de caminar, per anar en cavall pel nostre terme poden ajudar a ser aquest atractiu turístic que necessita Ferreries, obrir el Camí d’en Kane cap a Ciutadella i cap a Es Mercadal obre un ventall important per fer excursions i rutes sense el perill d’haver passar obligatòriament per la carretera General de Menorca.

Que tots poguem gaudir durant molts anys d’aquest camí històric!

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.