Carpeta Ciutadana CIME

Cafeters de sa política. L’activitat parlamentària dels diputats menorquins Per Carlos Rotger, politòleg

Amb la dissolució del Parlament de les Illes Balears, és bon moment per fer un resum global de l’activitat parlamentària dels 13 diputats i diputades de Menorca que ens han representat al Parlament balear durant aquesta legislatura a la qual posem fi. D’aquesta forma, calcularem quantes vegades han utilitzat els nostres representants els diferents instruments que tenen al seu abast en forma d’iniciatives per a dur a terme les seves tasques parlamentàries de control i fiscalització, com ara la presentació de proposicions no de llei, de preguntes o sol·licituds de documentació i informació, d’entre altres, per tal de fer una espècie de “rànquing” dels diputats menorquins “més feiners”. Tot i que és un resum que només defineix l’ús d’aquests instruments, ens serveix per fer una anàlisi quasi complet de l’activitat parlamentària dels diputats i diputades escollits a la circumscripció de Menorca, fet que ens pot servir per a examinar nosaltres mateixos als nostres representants amb aquestes dades que hem extret del portal de transparència del Parlament de les Illes Balears.

Recordem que, d’acord amb els resultats electorals de les anteriors eleccions del 2019, els nostres representants a “Palma” són: 4 del PSOE (Irene Triay, Joan Mascaró, Pilar Carbonero i Damià Borràs), 4 del PP (Asunción Pons, José Luís Camps, Salomé Cabrera i Juanma Lafuente), 2 de MÉS (Josep Castells i Patricia Font), 2 de PODEM (Cristina Mayor i Pablo Jesús Jiménez) i 1 de Cs (Jesús Méndez).

Lidera aquest rànquing la diputada del PP Asunción Pons, en haver presentat fins a 2251 iniciatives, havent-ne presentat 767 (només) durant el 2021. El segon lloc l’ocupa el seu company de partit, José Luís Camps, ja que ha presentat 1925 iniciatives, mentre que el tercer lloc l’ocupa la també diputada popular Salomé Cabrera, amb 1232. El quart lloc és per Josep Castells, de Més per Menorca, en haver presentat 838 iniciatives. El popular Juanma Lafuente ocupa el cinquè lloc d’aquest rànquing, amb 663 iniciatives (essent, a més, vicepresident segon del Parlament), mentre que Patrícia Font, de Més per Menorca, ocupa el sisè lloc amb 327 iniciatives presentades. En el setè lloc trobem al diputat de Ciutadans, Jesús Méndez, per haver presentat fins a 133 iniciatives. En els darrers llocs trobem als diputats que formen part dels partits del Govern balear (ja que aquest fet condiciona de facto les seves funcions de control i fiscalització). És el cas de la diputada de Podem Cristina Mayor que ha presentat un total de 70 iniciatives, mentre que el seu company de partit Pablo Jesús Jiménez n’ha presentades 68. Els diputats socialistes Irene Triay, Joan Mascaró, Pilar Carbonero i Damià Borràs ocupen les darreres posicions, amb 33, 24, 19 i 9 iniciatives presentades, respectivament.

Observem, doncs, dues postures molt diferenciades: mentre que els diputats del Partit Popular, de Més per Menorca i de Ciutadans han presentat un gran nombre d’iniciatives al Parlament balear (tot i les diferències entre aquests partits en la quantitat d’iniciatives presentades), els diputats de Podemos i del PSOE, que formen part del Govern de les Illes Balears, han presentat poques, molt poques, iniciatives a la cambra autonòmica. Fins i tot hi ha diputats menorquins que han utilitzat més aquests instruments de control i fiscalització en un any que en els quatre sencers en el cas d’altres diputats.

La majoria d’iniciatives que han presentat tots els diputats i diputades menorquines són preguntes amb resposta escrita o oral dirigides al Govern, proposicions no de llei (per tal d’expressar l’opinió de la cambra en un assumpte concret) i sol·licituds de documentació i informació. Aquests instruments són sempre els més utilitzats per qualsevol diputat de qualsevol cambra legislativa.

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement