Per què la ignorància proporciona més confiança que el coneixement? Per Rosa Solà

N’hi ha prou amb mirar una estona la TV per dubtar de la competència d’alguns “experts”, empresaris, intel·lectuals, gurus, tertulians, coaches, polítics o presentadors de TV.

Es descriu com l’efecte Dunning-Kruger la relació entre ignorancia i vanitat, segons la qual les persones amb escàs nivell intel·lectual i cultural tendeixen sistemàticament a pensar que saben més del que saben i a considerar-se més intel·ligents del que són. El fenomen va ser rigorosament estudiat per Justin Kruger i David Dunning, psicòlegs de la Universitat de Cornell a Nova York, i publicat el 1999 a “The Journal of Personality and Social Psychology”.

L’experiment va consistir en mesurar les habilitats intel·lectuals i socials d’una sèrie d’estudiants i demanar-los una auto-avaluació posterior. Els resultats van ser sorprenents i reveladors: els més brillants estimaven que estaven per sota de la mitjana; els mediocres es consideraven per sobre de la mitjana, i els menys dotats estaven convençuts d’estar entre els millors.

L’essència d’aquesta teoria de biaix cognitiu és que les persones sense coneixements poden tornar-se massa confiades en la seva capacitat perquè no saben prou per a saber el que no saben. I ans al contrari, les persones amb més competència en una matèria saben reconèixer la magnitut d’un gran coneixement, dificil d’abarcar. L’incompetent no sol saber que ho és i tampoc és capaç de reconèixer l’habilitat dels altres.

Avui dia, amb l’ús d’internet, el simple fet de saber què buscar a Google pot generar un excés de confiança en el coneixement propi percebut: les persones que utilitzen motors de cerca tendeixen a confondre el coneixement d’Internet amb el seu propi i es tornen massa confiades pensant que saben més del que sabrien sense accés a Internet. Quan la informació està a l’abast de la mà, podem creure erròniament que s’ha originat a l’interior de la nostra ment.

Treballar amb una persona així pot ser un desafiament, ja que al sobreestimar les seves habilitats i coneixements sovint prenen males decisions, tenen una manca d’autocritica, generen errors costosos, dificulten el treball en equip i subestimen la competència dels altres.

Paradoxalment, hi ha persones (majoritàriament dones), que malgrat haver demostrat la seva vàlua amb assoliments acadèmics o laborals, senten que no estan a l’altura, que no són prou bones, inteligents,competents o capaces. Pensen que tot el que han aconseguit no és conseqüència directa de la seva vàlua, sinó que els assoliments han arribat a la seva vida per cops de sort o gràcies a tercers, i consideren que, encara que tenen una bona posició, no la mereixen i són, en realitat, un frau. Això pot portar a l’ansietat, la baixa autoestima i a la por al fracàs.
Aquest fenomen, que es coneix com a síndrome de la impostora pot afectar a persones de qualsevol càrrec i responsabilitat i s’estima que un alt percentatge de persones ho sofrirà alguna vegada en la vida.

La síndrome de l’impostor i l’efecte Dunning-Kruger són dos fenòmens psicològics que es relacionen amb l’autopercepció i l’autoestima.En tots dos casos, la persona té una percepció distorsionada de la seva pròpia capacitat i habilitat: la síndrome de l’impostor es relaciona amb la falta de confiança en un mateix I l’efecte Dunning-Kruger es relaciona amb la falta de coneixements i habilitats en una matèria específica. És a dir, mentre que el primer un és una resposta emocional a la inseguretat, el segon és un error cognitiu en l’avaluació de la pròpia capacitat.

La humilitat implica reconèixer les nostres limitacions i estar preparat per aprendre i millorar contínuament, la qual cosa és important per a prevenir la síndrome de Dunning-Kruger. D’altra banda, la vanitat es relaciona amb la sobreestimació de les nostres habilitats i la subestimació de la competència dels altres, la qual cosa és una de les característiques de la síndrome de Dunning-Kruger. En resum, la humilitat pot ajudar-nos a prevenir la síndrome de Dunning-Kruger, mentre que la vanitat pot portar-nos a caure en aquesta síndrome.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.