Centre Auditiu Ciutadella-Ferreries “La oïda és el sentit més important hora de comunicar-nos”

Redacció / Ferreries. Imagineu un dinar familiar. Avis i àvies, fills i filles, néts i nétes, asseguts a una taula. Els infants van i vénen, és impossible que estiguin quiets, i de tant en tant fan preguntes o expliquen les seves coses. Els pares i mares xerren de tot i de no res, comenten les novetats dels seus fills, diuen que el dinar és realment bo, i demanen als avis quin és el truc per a què aquella salsa quedi tant bona. I l’avi somriu, assenteix amb el cap, però no contesta. I no ho fa perquè no hi sent bé. Durant tot el dinar està intentant entendre allò que diu la seva família, però només aconsegueix agafar algunes paraules al vol, deslligades, sense comprendre allò que diuen els seus.
Sentir-hi bé és bàsic per a una vida plena, i avui dia hi ha molts mitjans per aconseguir-ho. Els responsables del Centre Auditiu Ciutadella-Ferreries, Paqui Casasnovas i Lluís Periañez, ubicat al carrer Pare Huguet de Ferreries, ens xerren sobre aquest tema.

Què es l’oïda?
La oïda es un dels cinc sentits que ens connecta amb el món on vivim. De fet és el sentit més important a l’hora de comunicar-nos. Els humans som éssers socials per naturalesa i necessitem d’aquesta comunicació per sentir-nos bé.

Com ens afecta la falta d’enteniment en el dia a dia?
Quan el sentit de l’oïda ens falla poc a poc ens anem apartant dels altres i deixem de fer coses que ens agraden, ja que perdem una part molt important de la informació. A més, l’esforç constant per integrar-nos sense aconseguir-ho deriva en una sensació d’inseguretat que acaba per aïllar-nos. Quin sentit té anar a un esdeveniment familiar on no podré entendre el que diuen? Per què anar al teatre si no puc seguir el guió de l’obra? De què serveix que segueixi anat al bar a prendre el cafè si no puc mantenir les converses amb els amics?

Què puc fer per cuidar la meva audició?
Igual que ens fem revisions anuals de la vista, la boca… és important fer-les també de la nostra audició. La prevenció, evitant exposar-nos a sorolls forts o fer-ho amb les proteccions adequades, i la detecció precoç de les pèrdues auditives són crucials per garantir una bona rehabilitació. Això ho podem aconseguir revisant anualment la nostra oïda.

Si tenc una pèrdua d’audició, com puc millorar la meva qualitat de vida?
Quan tenim una pèrdua auditiva deguda a l’edat, que no es pot solucionar de forma mèdica ni quirúrgica, la millor solució son les pròtesis auditives, més conegudes com audífons. Hi ha moltes opcions possibles, a dia d’avui existeixen aparells pràcticament imperceptibles, i és necessari l’acompanyament d’un professional especialitzat per tal de que l’adaptació sigui personalitzada a l’audició i necessitats de cadascú.

Quin acompanyament feu al centre auditiu?
Al Centre Auditiu Ciutadella ens encarreguem de fer un seguiment dels pacients tant amb pèrdua d’audició com sense, des-d’infants fins a adults. Fem estudis auditius anualment per poder valorar l’evolució de la salut auditiva i poder actuar de forma precoç. Als usuaris de les nostres pròtesis els feim un seguiment encara més proper, amb mínim dues visites a l’any, per poder garantir el correcte funcionament i adaptació de les pròtesis i també per assegurar-nos que l’adaptació està el més actualitzada i personalitzada possible, ja que la pèrdua d’audició pot anar variant durant el temps. Per a nosaltres és fonamental que el pacient tingui la confiança de trametre’ns les seves necessitats i poder-lo guiar i acompanyar en la seva rehabilitació auditiva.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.