Un any d’unió al voltant de la gastronomia La Casa Gastronòmica de Ferreries celebra el seu primer aniversari amb un projecte consolidat i una iniciativa que és referència a tot Menorca

Llorenç Allès Camps / Ferreries.   Aquest passat mes de març, la Casa Gastronòmica de Ferreries ha celebrat el seu primer aniversari. Un any de vida d’una entitat diferent i especial, amb un funcionament diferent al de qualsevol altra associació que coneguem al poble però que s’ha consolidat ja com un referent a Ferreries i a tot Menorca.

Comencem per aclarir el concepte. La Casa Gastronòmica és una entitat amb 30 socis que realitza activitats per als seus associats, però també per a les persones a qui ells vulguin convidar i, algunes vegades, també per a les persones que no siguin convidades però que s’hi vulguin apuntar. No és un restaurant ni un bar. No serveix menjar ni beguda, no obre les seves portes com un establiment comercial. De fet, és una entitat sense ànim de lucre, que es nodreix econòmicament de les quotes anuals dels seus socis i dels ingressos que es pot generar quan, per exemple, per Sant Bartomeu si obren el seu local per a la venda al públic. Però aquesta venda té l’única finalitat de cobrir despeses, no de generar negoci.

Un dels trets diferencials de la Casa Gastronòmica és la seva pluralitat. Quan es va fundar es va decidir que només pogués haver-hi 30 socis, per una qüestió d’aforament del local on s’ubiquen (a l’antic Gurea). Idò aquests trenta socis són persones de procedència totalment diversa, de ranxos diferents, pensaments i professions diferents… L’objectiu, expliquen, és arribar a quanta més gent possible, amb l’objectiu que l’entitat serveixi per unir i per crear una espècie de família al voltant de la gastronomia. Per exemple, les normes marquen que no es pot xerrar de política, per evitar diferències. A més, quan algú es fa soci, ho és tota la seva família, no ell o ella de manera unipersonal. Per garantir encara més la diversitat, quan es va fundar la casa i es van determinar els socis fundadors, es va intentar que no n’hi hagués molts d’un mateix ranxo o colla, per així tenir un ventall encara més ample de gent.

El resultat, després d’aquest any, és una entitat consolidada, viva i molt dinàmica. Cada mes, com a mínim, es realitza un taller per als socis, per a mantenir el caliu i la germanor entre socis. A més, s’han volgut obrir a la societat i implicar-se en causes socials, fent activitats per exemple per als afectats de Parkinson o els celíacs. Organitzen també alguns cursos que obren a la ciutadania en general. A l’hora d’inscriure’s tenen preferència els socis, però si hi queden places lliures, s’hi pot apuntar qui vulgui encara que no estigui associat.

La clau del funcionament de la Casa Gastronòmica és la confiança. Quan algun soci organitza una activitat per a gent externa o per als seus convidats, és ell qui és el responsable del local i del bon comportament de la gent. Tothom se’n fia de tothom, i saben que la clau per a què l’entitat segueixi endavant és precisament aquesta, que ningú no abusi ni faci un mal ús ni de les instal·lacions ni del gènere. Perquè quan algú organitza una activitat al local i consumeix algun dels productes que estan disponibles, no hi ha ningú de l’entitat allà per a cobrar: cadascú agafa allò que necessita i ho ha de pagar, bàsicament a preu de cost més un marge molt petit per al manteniment del local. El responsable és el soci que en aquell moment és al local i que l’ha reservat.

De fet, cada soci té dos dies a l’any en què pot disposar del local per a les seves activitats. A més, els responsables de la Casa Gastronòmica també han fet saber a l’Ajuntament i a altres entitats del poble que el seu local està disponible per allò que sigui necessari. I és que un dels objectius de la junta directiva, formada per 9 persones i presidida per Joan Pons Gomila, és que l’entitat col·labori amb tot el poble, i ajudi en tot allò que pugui. Ja ho ha demostrat en algunes ocasions, i el seu objectiu és seguir-ho fent. Fer poble des de la gastronomia, potenciant els comerços locals, creant sinèrgies entre establiments i productors, i fent de Ferreries un punt de referència.

La celebració del primer aniversari de la Casa Gastronòmica va ser una festa oberta, amb una gran participació de la gent i una gran capacitat de convocatòria. Va ser el colofó a un any de feina intensa, d’activitats de tot tipus i de consolidació d’un concepte que va ser difícil d’entendre al principi, però que ha calat i que s’ha demostrat que pot ser un revulsiu per al poble. En la ment dels seus directius hi ha seguir oferint activitats per al poble, i qui sap si més prest que tard muntar una fira gastronòmica, alguna excursió o fins i tot algun viatge. Les ganes de fer feina són grans. El desig de fer de la gastronomia un motiu i una excusa per a la unió entre persones segueix ben viu i, a partir d’aquesta ambició, la Casa Gastronòmica de Ferreries té un llarg camí cap endavant.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.