CONSELLS PER ESCOLLIR UNA BONA BEGUDA VEGETAL Per Anna Moll

Durant els darrers anys hem pogut observar un gran augment de l’oferta de begudes vegetals, i és tant aquest augment que a vegades pot resultar complicat escollir una beguda vegetal amb una composició nutricional interessant.

Podem trobar una gran varietat de begudes vegetal elaborades a partir de:
– Fruits secs (nous, ametlles, avellanes…)
– Llegums (soja)
– Cereals (arròs, quinoa, civada)

El consum de begudes d’origen vegetal s’ha vist augmentat per aquells que presenten al·lèrgia a la proteïna d’origen animal o que presenten intolerància a la lactosa. A part, també presenten una millor digestibilitat que la llet animal.

Per altra banda, també s’ha vist augmentat per la tendència actual cap a una alimentació més allunyada del consum de proteïna animal i més propera al consum de proteïna de tipus vegetal.

Com escollir una bona beguda vegetal?

1. Sense sucres afegits: La beguda vegetal que escollim no hauria de tenir sucres afegits. Per saber si en té, hem de llegir la llista d’ingredients. Si trobem que conté sucre, “jarabe”, fructosa, sacarosa, dextrosa, maltodextrosa… voldrà dir que la beguda té sucres afegits i, per tant, és recomanable que n’escollim una altra.

2. Percentatge de matèria primera:
– Beguda de soja: aproximadament un 14% de soja.
– Begudes de cereals (arròs, civada…): aproximadament un 11-12% de cereal.
– Begudes de fruits secs: aproximadament un 3-4%.

3. Lectura de la llista d’ingredients: Convé llegir la llista d’ingredients i valorar-los. De manera general podem dir que, com menys ingredients contengui i més coneguts siguin, serà millor opció. També cal recordar que la llista d’ingredients està escrita de major a menor quantitat. Valorant tot això, et pots fer una idea de la qualitat de la beguda.

Llet de vaca i begudes vegetals, són el mateix?
No, no són el mateix. Per tant, el concepte de llet vegetal és erroni i no són aliments comparables, pel que fa a la composició nutricional.

Per això, les begudes vegetals no són un substitut de la llet de vaca.

Però, si estem considerant el consum de begudes vegetals com a “substitut” de la llet de vaca és recomanable que optem per begudes enriquides amb calci i vitamina D, perquè siguin més similars a la composició de la llet de vaca.

Pel que fa a la composició de proteïna, la beguda de soja seria la que tindria una composició més similar. Per tant, la beguda de soja enriquida amb calci i vitamina D seria la que presentaria una composició més similar a la llet de vaca.

TIP: Les begudes de cereals i de fruits secs són ideals per a la realització de receptes dolces. Les begudes de cereals aportaran dolçor (ja que són més dolces) i les begudes de fruits secs aportaran el seu aroma característic de cada un d’ells.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.