Institut i poble. QUINS COVERBOS IES Biel Martí

Hem estat treballant sobre l’entitat de teatre de Ferreries, anomenada “Quins coverbos”. Va ser fundada l’any 1995 per Damià Moll i quatre amics coneguts de teatre. En Damià ens conta que sempre ha fet teatre. Ell va començar amb el quadre artístic de Ferreries, però anys més tard va acabar, així que ell va seguir formant part d’altres grups de fora poble. El fet que Ferreries no tingués cap companyia teatral, va animar-lo a fundar “Quins coverbos, grup de teatre”. Per començar, els cinc associats varen demanar ajuda econòmica a algunes empreses de Ferreries, però actualment s’autofinancien amb els diners de les entrades (tot i que no són nets, perquè també serveixen per cobrir costos) i amb alguna ajuda que reben del Consell Insular, així poden sostenir-se perfectament. Properament, el març i abril, representaran una obra Lokus, de l’escriptor menorquí, Ponç Pons.

El grup està format per unes dotze persones d’entre 45 i 60 anys, una gran majoria de dones i pocs homes, d’entre ells uns quants són des Migjorn, altres des Mercadal, inclús n’hi ha de Ciutadella. El que ens ha creat curiositat és que tot i que el curs es fa a Ferreries, només una minoria són d’aquest poble. El nombre de persones va en funció de l’obra, però no només són necessàries persones per al paper, sinó que també es necessiten tècnics, gent que vigila que el text estigui ben llegit, un regidor/a…

L’actual director ens diu que l’objectiu principal d’anar a classes de teatre és passar-ho bé mantenint la mateixa il.lusió que anys enrere i fomentar el teatre. Tot i ser una activitat extraescolar, les lliçons poden millorar la manera d’expressar-te i de xerrar correctament davant un públic, tenir una millor lectura i desconnectar de la teva persona.

L’activitat s’adreça a tots els públics, tot i que actualment només hi ha un grup d’adults. Però en Damià ens ha dit que estaria encantat de formar un grup de teatre juvenil. Així que, des d’aquí, animam a tots els joves, tant al·lots com al·lotes, a provar-ho!

Com va sorgir això de fer un grup de teatre?
Abans de crear “Quins coverbos” jo ja feia teatre amb un grup de Ferreries, però quan vam acabar vaig anar fent cursos i a través del Consell Insular vaig fer un curs intensiu, ja que sempre m’ha agradat formar-me.
Doncs bé, després d’estar uns quants amb una companyia de Ciutadella, em va saber greu que Ferreries no tingués cap grup teatral, així que vaig demanar ajuda a uns amics coneguts de teatre avam si m’ajudaven a originar el que avui dia és “Quins Coverbos, Companyia de Teatre”.

T’ha costat molt trobar a gent que estigui interessada a participar en una obra?
Actualment la veritat és que si. Per a les darreres obres sobretot m’ha costat trobar homes i joves, l’edat mitjana del grup que som ara supera els 45 anys.

Quan vas adonar-te d’aquesta passió pel teatre i que volies dedicar-hi temps?
Ufff! Diria jo que sempre n’he tingut! Des de ben petit em va agradar actuar als festivals de l’escola.

A partir de quina edat recomaneu apuntar-se? Per què creus que els joves no s’animen a fer aquest tipus d’activitat?
Primer de tot, hem de dir que ha de ser la persona que ha de mostrar interès per apuntar-se, però qualsevol edat, dotze, tretze, catorze anys és bona per començar. Crec que avui dia els joves desconeixen què és el teatre, veig que a les escoles no ho fomenten gaire. Així com anys enrere, una vegada a l’any, es feia un festival, ara es fan altres activitats com poden ser, per exemple, els playbacks. També veig que la joventut està molt ocupada i que la gran majoria són esportistes.

T’agradaria poder formar un grup juvenil?
Sempre he dit que em faria molta il.lusió formar joves interessats pel teatre, és una cosa que tinc pendent!

Per què creus que la gent diu que el teatre no serveix o és una “pèrdua de temps”?
La gent que diu que el teatre és una pèrdua de temps, és perquè el desconeix. Del teatre es poden treure coses molt bones, aprendre a llegir, a expressar-se davant un públic, ajuda a xerrar clar, vocalitzar…

Quantes obres podeu arribar a fer en el transcurs d’un any? Quant temps es pot necessitar per preparar una obra de teatre ?
Jo només m’atrevesc amb una! Així tenim un bon marge de temps per preparar-la i assajar-la bé. No vull que mai me diguin que una obra està mal feta! Solem representar-la als diferents pobles de Menorca i això ens sol dur uns dos mesos més. En total ens duria aproximadament set mesos, i la veritat, a l’estiu m’estim més descansar!!

Quant de temps a la setmana hi dediques?
Nosaltres feim classe tres dies a la setmana, dues hores cada dia. He de recalcar però, que quan s’aproxima la data d’estrena, les hores i dies d’assaig augmenten.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.