Medi Ambient demana col·laboració per respectar les zones de cria del picaplatges camanegre

Els espais naturals protegits on nidifica el picaplatges camanegre comencen, aquests dies, a fer actuacions per a evitar molèsties a les zones de cria d’aquesta au protegida i tasques de conscienciació als visitants.

El picaplatges camanegre (Charadrius alexandrinus) és una petita au limícola pròpia d’àrees salineres, platges i trams de costa ben conservats. De fet, és l’únic limícola que és capaç de fer niu a les nostres costes, i es troba actualment catalogat com a ‘en règim de protecció especial’. A les Illes Balears, és present al parc natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, a s’Albufera des Grau, s’Albufera de Mallorca, Es Trenc i Llevant i a la reserva natural de s’Albufereta.

Aquesta au sol criar a les voreres de les llacunes i a damunt l’arena entre els mesos de març i juny. Però el trànsit de persones, especialment a la primavera i l’estiu a les platges on cria, pot fer fracassar la posta. És per això que tots els espais naturals protegits amb presència d’aquesta au han començat a aplicar mesures de protecció de les zones de cria com tancaments, instal·lació de cartells i informació als visitants amb l’objectiu d’atorgar la tranquil·litat necessària que necessita l’au per covar els ous.

El Parc natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera ha instal·lat tancaments a les zones de cria del picaplatges camanegre, situades a l’arena de l’espai natural protegit. Els tancaments, a més, estan senyalitzats amb cartells que impedeixen el pas per evitar molèsties a les aus mentre estan nidificant.

Al parc natural de s’Albufera de Mallorca i a la reserva natural de s’Albufereta s’han creat illes de cria, de fins a 300 metres quadrats, que també afavoreixen altres espècies. A la majoria d’elles, ja hi han criat algunes parelles de picaplatges. A les voreres de les llacunes es fan desbrossaments selectius de salicòrnia per crear ‘platges’ d’alimentació. A més de tancaments dunars, a s’Albufereta també es fan tancaments temporals de trams de platja entre els mesos i de març i setembre. A s’Albufera, es tanca l’espigó sud de s’Oberta entre els mesos de març i agost.

Totes aquestes mesures han resultat ser exitoses anteriorment: cal recordar que durant la primavera de l’any 2021, el picaplatges camanegre tornà a nidificar a la zona costanera del parc natural de s’Albufera, la qual cosa no havia aconseguit cap colla des de la declaració del parc, l’any 1988.

Un any abans, ja ho havia fet a la platja d’Es Cavallet, després de 70 anys de no fer-ho. La raó fou la falta de pressió antròpica viscuda arran de les restriccions aplicades per la pandèmia.

És per això que des dels espais naturals protegits demanen respectar les senyalitzacions instal·lades i la prohibició de transitar per les dunes, així com de no amollar ni passejar-hi cans.

Al Parc natural des Trenc es faran tancaments perimetrals de les zones de nidificació, que formen part del projecte de recuperació del sistema dunar que s’està executant.

A més, coincidint amb l’època de cria, diferents espais naturals protegits amb presència de picaplatges faran activitats d’educació ambiental relacionades amb la temàtica per tal de conscienciar els usuaris de la platja de la importància de respectar els tancaments i les senyalitzacions.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.