L’economia de les Illes Balears continua creixent en el quart trimestre, un 5,5%, i permet revisar a l’alça la previsió de creixement per a 2022 fins al 14,2% Les Illes Balears continuen liderant la recuperació de l'economia a Espanya amb resultats per sobre dels obtinguts en 2019

Les dades de conjuntura econòmica del quart trimestre de 2022 mostren que el comportament de les Illes Balears continua essent a l’alça, amb un increment del PIB d’un 5,5% per a aquest període, en relació al mateix trimestre de l’any anterior. L’evolució de les Illes fa que aquesta comunitat continuï liderant el creixement econòmic a Espanya i se situï molt per damunt de l’europea.

Aquesta pujada ha fet que la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, hagi revisat a l’alça la previsió de creixement econòmic per a 2022, i el situa en un 14,2%, nou dècimes més que l’anterior revisió realitzada per a aquesta anualitat. La previsió de creixement per a 2023, se situa en el 3,9%.

Així ho ha explicat el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, a la presentació de les dades de conjuntura econòmica del quart trimestre i el balanç de 2022, juntament amb el director general de Model Econòmic, Llorenç Pou. Les Illes Balears continuen liderant la recuperació a Espanya, i mostrant una solidesa en l’economia, que a finals de 2022 ja era un 2,2% per sobre del mateix període de 2019. És a dir que, en paraules del conseller, el PIB de les Illes Balears ja supera el nivell anterior a la pandèmia.

Un 8% de PIB per càpita acumulat en 8 anys

D’altra banda, les taxes de creixement de les Illes Balears mantenen un gran dinamisme i, per tant, es preveu un creixement del PIB per càpita del 2,8% en el 2023, i un creixement real entre 2019 i 2023 d’un 1,1%. Segons la Direcció General de Model Econòmic i Ocupació, amb una mirada de més llarg recorregut, en el període 2014-2023 el creixment del PIB per càpita acumulat serà del 8%, la qual cosa fa que sigui el primer període llarg de creixement del PIB per càpita a les Illes Balears des de l’entrada a l’euro.

Totes les illes creixen

Totes les illes presenten un creixement del seu PIB en 2022 amb valors que superen a l’alça la mitjana espanyola i de la resta d’Europa.

Mallorca ha estat la darrera illa en recuperar els nivells de 2019, però en el quart trimestre es troba ja un 1,6% per damunt del mateix període del 2019. Si manté el diferencial de creixement que presenta respecte de la resta d’illes, acabarà recuperant la mitjana de l’arxipèlag.

Menorca presenta la taxa de variació del PIB més moderada ja que fou l’illa menys afectada per la pandèmia. Tot i així, mostra uns registres alts, 6,7%, i tanca l’any un 4,2% per sobre de 2019.

Les Pitiüses no sols han recuperat el terreny perdut amb la pandèmia, sinó que és el territori amb el major increment respecte del quart trimestre previ a la pandèmia (+6,0%).

També tots els sectors presenten valors positius

El sector agropesquer tanca el 2022 amb un creixement del 7,0% i, respecte del conjunt de 2019, el seu VAB també creix, amb un 2,5% per sobre de fa 4 anys.

En el quart trimestre, la indústria presenta una variació negativa, afectada per l’evolució de l’energia en el darrer període de 2022. No obstant això, tanca el 2022 amb un increment de l’1,0%.

El sector de la construcció recupera les taxes de variació positives durant la segona part de l’any. Fou la branca menys afectada per les restriccions durant la pandèmia i, després del sector primari, fou la segona en recuperar el VAB de 2019.

I finalment, el sector serveis presenta la variació més destacada, amb un 16,4% en el conjunt del 2022, i impulsen el dinamisme de tot l’arxipèlag.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.