El compromís de la Fundació Torre Saura amb la societat i la cultura menorquines La Fundació Torre Saura ha obert la casa comtal a la gent, organitzant visites guiades durant els mesos d’estiu

La Fundació Torre Saura tanca un any més, reafirmant i demostrant el seu compromís amb Menorca. El 2022 ha continuat amb el finançament d’accions d’economia social i educatives; amb la recuperació del fons documental del Comtat de Torre Saura, on hi estan treballant experts del sector; i, com a novetat, s’han afegit les visites guiades a la casa comtal, durant els mesos d’estiu, perquè la gent pugui conèixer l’edifici i el que aquest amaga.

A més, i com cada any, durant el 2023 es preveu que, el fons que se sol destinar a la recuperació del patrimoni arquitectònic del Comtat, se centri en la rehabilitació de les façanes exteriors de Ca’s Comte.

VISITES A CA’S COMTE

Una iniciativa, la de les visites guiades, que el Patronat de la Fundació ha confiat a l’empresa Talaia Cultura SL i que ha obtingut una interessant acollida per part del públic. Tant és així que, des del 30 de juny, data d’inici de l’activitat, fins al 30 de setembre, s’han realitzat un total de 31 visites, la majoria explicades en castellà i català.

El resultat de l’experiència recomana mantenir i millorar el servei. A instàncies de la Fundació Torre Saura, Talaia Cultura treballa ja en l’habilitació de noves dependències del palau i en la recuperació de mobiliari i de valuoses peces del fons artístic del comtat, per a ampliar el recorregut de la visita i oferir més informació sobre la història d’una de les principals famílies de l’illa.

RECUPERACIÓ DEL FONS DOCUMENTAL DEL COMTAT DE TORRE SAURA

L’any 2021, el president de la Fundació Torre Saura, Roger Zannier, va decidir recuperar i ordenar l’important fons documental del Comtat. Des de llavors, experts documentalistes i restauradors de Talaia Cultura, sota la direcció de l’historiador Antoni Camps Extremera, treballen en el tractament dels documents localitzats. La intervenció consisteix a aplicar, a tots i cadascun dels documents, un tractament bàsic de conservació-restauració: neteja en sec, aplanament i planxat del paper, l’obertura d’un registre documental on es descriu cada document, i la seva posterior ubicació en unitats de preservació.

Fins aleshores, s’ha intervingut en quasi 82.000 documents, alguns d’ells datats a la segona meitat del segle XVI, tot i que el volum major pertany al període comprès entre els segles XVII i XIX. Paral·lelament, s’ha iniciat també la feina de redacció del registre d’autoritat, la descripció quan a fons, i el quadre de classificació.

Conscients del valor històric del fons documental existent al Comtat de Torre Saura, el Patronat de la Fundació ha decidit continuar finançant la important tasca de recuperació començada.

FINANÇAMENT D’ACCIONS D’ECONOMIA SOCIAL I EDUCATIVES

Durant 2022, la Fundació Torre Saura ha destinat un total de 75.000 euros al finançament d’accions d’economia social i educatives. Ho ha fet en col·laboració amb Càritas i amb els col·legis concertats de Ciutadella: el de La Consolació i el col·legi Salesià.

A partir del conveni signat a finals d’any amb Càritas, per a un total de 65.000 euros, la Fundació finançarà ajudes per a garantir habitatges dignes

a les famílies amb dificultats de Ciutadella, a finançar beques per a tallers de formació laboral del projecte Mestral Ciutadella, i a finançar contractes d’inserció laboral en el projecte Ca n’Aguedet d’Es Mercadal.

La col·laboració de la Fundació amb els col·legis concertats, valorada en més d’11.000 euros, servirà per a la compra de material escolar i eines informàtiques destinades als alumnes de tots dos centres que pertanyen a famílies vulnerables.

REHABILITACIÓ DE LES FAÇANES EXTERIORS DEL PALAU

Palau del comte de Torre-Saura - Ciutadella -Foto: Sonia Rotger

Un dels principals compromisos de la Fundació presidida per Roger Zannier amb la societat menorquina és el de treballar en la recuperació de l’extens patrimoni arquitectònic del Comtat. A aquest objectiu hi destina cada any una bona part del seu fons econòmic.

En aquest sentit, s’ha decidit que el projecte principal de recuperació arquitectònica a desenvolupar durant el 2023 sigui el de la rehabilitació de les façanes principals de Ca’s Comte, la de migjorn, que s’obre al carrer Major des Born, i la de ponent, que mira a la plaça des Born.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.