L’antiga depuradora es convertirà en un espai d’esbarjo d’accés lliure Una vegada s’han retirat definitivament els fangs tòxics, l’Ajuntament recupera el projecte que es va pensar el 2017, per al què el Consell ha compromès 90.000 euros

Ferreries s’ha lliurat definitivament dels fangs tòxics de l’antiga depuradora. Les 3.200 tones de llots han estat transportats a la Península, i ara l’Ajuntament disposa finalment d’aquests terrenys per a executar el projecte que es va idear el 2017, i que pretén convertir aquest espai en una zona d’esbarjo per a la població, de lliure accés i que permetrà un contacte amb la natura a poca distància del nucli urbà.

El projecte consisteix en la conversió de dues de les llacunes de la part de dalt dels terrenys (la tercera es va convertir en la nova depuradora que està en funcionament ara mateix) en basses que s’ompliran precisament amb l’aigua depurada. Açò permetrà que alberguin vegetació aquàtica autòctona, i que puguin esdevenir, amb el pas del temps, un punt atractiu també per a la fauna. Es crearà, per tant, una zona humida, que es complementarà amb mobiliari urbà (taules i bancs) i vegetació per a fer ombra. Amb aquesta actuació, en definitiva, s’habilitarà un espai per a l’esbarjo de la ciutadania, un lloc on anar a passar una estona, a fer berenetes o dinars, etc. “És un projecte molt interessant, que crec que pot ser molt bo per a la ciutadania”, explica la batlessa Joana Febrer.

L’actuació haurà d’incloure també la delimitació física de l’espai de titularitat municipal, per separar-lo de les propietats privades del voltant. L’Ajuntament comptarà per a tota aquesta intervenció amb 90.000 euros procedents del Consell de Menorca. Així figura als pressupostos de l’administració insular d’aquest any, i ara falta només firmar el conveni de col·laboració entre les dues administracions per poder tirar endavant la iniciativa.

La retirada dels fangs tòxics de l’antiga depuradora de Ferreries ha estat qualificada pel Govern balear “un dels projectes de restauració ambiental més ambiciosos que s’han fet mai a l’illa de Menorca». Qui ho diu és el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Mir, qui ha recordat que el projecte de retirada dels fangs ha tingut un pressupost de 1.949.000 euros (amb l’IVA exclòs).

Cal recordar, en aquest sentit, que l’Ajuntament va rebutjar l’any 2017 la possibilitat que aquests fangs, amb una alta presència de metalls pesants altament contaminants, s’enterressin, ja que es considerava que així no es garantia la seguretat dels terrenys davant possibles contaminacions. Davant aquesta negativa municipal, finalment l’Executiu autonòmic va accedir a retirar els fangs i transportar-los a la Península, concretament a Sevilla, per a què fossin tractats convenientment a un abocador autoritzat.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.