Llorenç Allès Camps / Ferreries. Ferreries tornarà a tenir recollida de matèria orgànica. Així ho ha decidit el Consorci de Residus i Energia de Menorca (que inclou el Consell i els Ajuntaments), tot i que encara no hi ha data concreta per a aquesta realitat. La gran diferència entre el sistema que s’implantarà segurament aquest estiu i el darrer que va funcionar al poble és el punt de recollida.
Si fins el 2014, els veïns deixaven la matèria orgànica a dins de contenidors específics que hi havia a la via pública, a partir d’aquest estiu –la data encara no és oficial- la matèria orgànica s’haurà de dur a la deixalleria. Més endavant, quan es posi en marxa un nou sistema de recollida de residus, s’implementarà el porta a porta, que també inclourà la matèria orgànica. És a dir, cada veí haurà de deixar a la porta de casa seva, el dia que correspongui, la matèria orgànica generada. Aquesta nova implantació de la recollida de matèria orgànica anirà acompanyada d’una campanya d’explicació a la ciutadania, i també es repartiran poals per a dipositar les restes i també bosses compostables.

Amb aquesta iniciativa, es pretén incrementar el percentatge de residus que se separen i que, per tant, poden ser recuperats, reciclats o transformats. I és que a Ferreries, el volum de fems que es reciclen està estancat, segons reconeix el director insular de Medi Ambient del Consell de Menorca, Esteve Barceló. Les dades del 2022 encara no són definitives, però sí es pot avançar que el percentatge de recollida separada en origen (o sigui, la part dels fems que tiram a contenidors per a què sigui reciclada corresponent a paper-cartró, vidre i envasos lleugers) és del 23,41 per cent, i l’any anterior fou del 23,11 per cent. L’objectiu és arribar al 50 per cent. I segons Barceló, amb el sistema actual de contenidors al carrer no és suficient.
Si fem un repàs ràpid a les dades dels darrers cinc anys de les grans fraccions de residus, el 2022 es va recollir menys paper-cartró (210,1 tones) que l’any 2018 (245,74). La recollida d’envasos lleugers sí que ha pujat (128 tones el 2018, per 157 l’any passat), però el vidre s’ha desplomat (de 248 tones l’any 2018 a unes 130 l’any passat). A les dades de 2022 s’hi haurien de sumar allò que es va recollir a les deixalleries i que no està comptabilitzat, però la tendència no variaria gaire. Per tant, fa falta algun revulsiu per revertir la situació i fer un salt qualitatiu i quantitatiu realment gran, que permeti complir allò que marquen les normatives de residus en concepte de percentatge de separació i reutilització.
La gran passa endavant serà la introducció del sistema de recollida porta a porta. Un mètode que es començarà a introduir prest a Maó i Es Castell, però que arribarà més tard a la resta de municipis. A Ferreries, mentre no arribi el porta a porta total, sí s’aniran introduïnt petits canvis. El primer, la recollida de matèria orgànica a la deixalleria. Un segon serà la recollida comercial porta a porta de quatre fraccions de residus: paper-cartró, envasos lleugers, vidre i matèria orgànica.
Aquests dos canvis, preveu Esteve Barceló, sí permetran un increment notable de la recollida selectiva de residus a Ferreries. Primer, perquè la matèria orgànica suposa un volum molt important dels fems que es tiren als contenidors normals, els dels residus sòlids urbans o fracció resta. Per tant, si s’aconsegueix que part del fems que ara es tira tot junt es separi, ja s’incrementarà el percentatge de separació, i es reduiran les tones de fems “normal” que arriben a l’abocador. Segon, perquè els comerços tindran ara més facilitar per separar els residus, amb la comoditat de que els hi recolliran a la porta de l’establiment.
El tema dels residus, i l’estancament dels percentatges de reciclatge, han estat debatuts també per l’Agenda Local 21, que ha mostrat també el seu interès en analitzar les dades davant una situació que, entenen, necessita millorar.